Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Mitä hallitus tarkoittaa tasa-arvolla?

Rinteen hallituksen ohjelmassa 2019 mainitaan sana tasa-arvo 75 kertaa, laski YLE.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk), joka ilmoitti pyrkivänsä keskustan uudeksi puheenjohtajaksi, oli tietääkseni ensimmäinen ministeri, joka kertoi konkreettisesti, mitä uusi hallitus tarkoittaa sanalla tasa-arvo.

Hän ilmoitti, että hallitus alkaa tutkia mahdollisuutta järjestää naisille 2-3 kuukautta kestävä kansalaispalvelus vastineeksi miesten keskimäärin yli 9 kk kestävälle asevelvollisuudelle. Kaikkosen esitys pohjaa hallituksen ohjelmaan. Siinä on kirjattu, että kansalaispalveluksesta pitää tehdä selvitys.

Asialla Kaikkonen ei kuitenkaan aio pitää kiirettä ja ennustaa, että selvitys tulisi päätöspöydälle vasta seuraavan hallituskauden aikana. Samalla hän muistuttaa, ettei naisia pidä velvoittaa miehille pakollisen palveluksen piiriin.

Norjassa ja Ruotsissa on tasa-arvoinen asevelvollisuuslaki. Suomeen hallitus ei halua. Suomen hallitus tarkoittaa tasa-arvolla sitä, että naisille on eri tasa-arvosäännöt asevelvollisuuden suhteen kuin miehille. Se on perustuslain 6 § vastaista, sillä perusteltua syytä kukaan ei tähän ole kertonut, ei Kaikkonenkaan.

Kuinkahan paljon näitä tasa-arvoasioita vielä putkahtaa esille, missä hallituksella on eri säännöt miehille ja naisille tasa-arvolla perusteltuna?

Kirjoituksella en ota muuta kantaa maanpuolustuksen järjestämiseen kuin sen, että se tulee järjestää tasa-arvoisesti.

Nykyinen ja Kaikkosen selvitykseen ottama järjestelmä ei tuo naisten kaikkia resursseja tasa-arvoisesti maanpuolustuksen käytettäväksi. Ja se on valtava puute maamme puolustuksen kannalta. Nykyinen asevelvollisuuslaki lähtee olettamasta, että huonoinkin mies on maanpuolustuksen kannalta parempi vaihtoehto kuin paras nainen. En allekirjoita tätä olettamaa, vaikka en osaakaan nimetä yhtään miestä, joka olisi huonompi maanpuolustuksen kannalta kuin paras nainen, jonka tunnen.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Hallitus tarkoittanee tasa-arvolla naiseutta. Toistaiseksi valtioneuvostossa on myös miesjäseniä, joten tasa-arvotyötä on jatkettava.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Suomessa on tasa-arvoisin ja feministisin hallitus koskaan. Näin kuuluu väitettävän. Olen taanoin lukenut, että naisten terveydenhuoltoon kulutetaan 60% enemmän julkista rahaa, kuin miesten.

Mielestäni tässä olisi myös tasa-arvotyön paikka. En muista enää lähdettä. Lienee nykyään poliittisesti epäkorrekti aihe, kun ylekään ei enää siitä kirjoita. Joskus kymmenenvuotta sitten oli vielä säännölisesti tällaisi juttuja.

Uskoisin, että tasaisempi jako parantaisi miesten terveyttä ja eliaikaodote tasoittuisi. Voi sanoa, että epätasa-arvo tappaa.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Terveydenhuollon osalta jako taisi olla 60-40 naisten eduksi - suurpiirteisesti. Eli ei nyt sentään 60% enemmän.

Noudattiko peräti eläkejärjestelmä samanlaista jakaumaa?

Esimerkiksi miesten syöpien seulonta tulisi saattaa samalle tasolle kuin naisten.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Kun verrataan hallituksen ajattelemaa tutkimusta, että pitäisikö naisille järjestää 2-3 kk kansalaispalvelu, pitäisi mielestäni samalla tutkia, olisiko tasa-arvoista, että miesten siviilipalvelusaika olisi samat 2-3 kuukautta? Onhan se kansalaispalvelutyö varmaan samanarvoista kuin siviilipalvelutyö. Ja aseistakieltäytyjien vankeusaika pitäisi olla nykyisen 6 kk sijasta samat 2-3 kuukautta, jota tutkitaan naisten palveluajaksi, vai kuinka?

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Tällä hetkellä onneksi vapautuksen saa kaikesta palveluksesta opettelemalla lääkärintarkastukseen pari yksinkertaista repliikkiä. Itse suosittelen nuorille tätä: "Viime aikoina olen tuntenut oloni epävakaaksi ja tuntuu todella vaaralliselta ajatukselta antaa minulle ase."

Vapautus tulee niin että heilahtaa ja nuori pääsee jatkamaan opintojaan tai töihin. Kaikki hyötyvät, ei vähiten puolustusvoimat, kun motivoitumattomista päästään helposti eroon.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama

Kyllä se joka hoitaa velvollisuutensa ansaitsisi enemmän hyötyä.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

En kyllä osaa pitää asepalvelusta minkäänlaisena velvollisuutena. Mutta samaa mieltä olen siitä, että sen suorittamisesta pitäisi korvata paremmin.

Käyttäjän MiikkaKristianSatama kuva
Miikka Satama Vastaus kommenttiin #9

Asevelvollisuus jonka rikkomisesta joutaa linnaan ei ole velvollisuus... ok..

Toki ymmärrän pointin siinä jos katsotaan asevelvollisuutta rehellisesti. 2/3 miehistä suorittaa... naisista 4%... yleinen ja yhtäläinen... jne jne...

Kyllä uudelleenpohdinta olisi paikallaan. Eikä mitään laastareita vaan miettiä ihan koko sapluunaa ja merkitystä yhteiskunnassa laajemmin.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Maanpuolustus ja tasa-arvo ovat aivan eri asioita kumpikin tärkeitä omalla alueellaan.
Muutama hävittäjä saattaa myös olla yliarvostettu maanpuolustuksessa.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Ei tasa-arvolla ole tiettyjä "alueita" vaan se pitää ottaa huomioon kaikessa lainsäädännössä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Siinä se koetun maanpuolustuksen ongelma onkin kun asevelvollisuus hämärtyy kunnes lakkaa tärkeämpään tasa-arvoon.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Itse asiassa ei taida olla väliä, sillä sinä olet sitä vastaan kuitenkin.

Etkö koskaan väsy itseesi?

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Olen luvannut lopettaa tasa-arvoasioiden tutkimisen sitten, kun Suomessa on todellinen miesten ja naisten välinen tasa-arvo. Ei sinun ole pakko lukea kirjoituksiani, jos et halua tietää kantaani tasa-arvokysymyksiin.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Tiedän ja kiroan itseäni joka kerta, kun kirjoitan kommentin sinulle.

Olen pahoillani - ehkä eniten itselleni...

Toimituksen poiminnat