Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Maria Ohisalo, tohtori, joka luulee olevansa fiksumpi kuin onkaan

  • Naisten palkkakuilu on 17 % Ohisalon twiitissä
    Naisten palkkakuilu on 17 % Ohisalon twiitissä

Maria Ohisalo on feministi, josta tulee ison puolueen, Vihreiden puheenjohtaja. Tuskin sentään äijäfeministi, niin kuin Antti Rinne itseään tituleeraa. Ohisalo on köyhyystutkija, joka väittää naisen euron olevan tasa-arvo-ongelma.

Hänen twiitissään naisen palkkakuilu on 17 %. Vihreiden sivuilta löydämme jopa kovemmankin väitteen: "Naiset ansaitsevat 20-30 prosenttia miehiä vähemmän, samasta työstäkin vielä keskimäärin 5 prosenttia vähemmän." Ei Suomessa ole tehty kuin yksi tutkimus, jossa on tutkittu samalla nimikkeellä työskentelevien miesten ja naisten palkkoja. Se tehtiin 30 suuryrityksessä, joista löytyi kyllin paljon samaa työtä tekeviä miehiä ja naisia. Näissä yrityksissä naiset ansaitsivat 98 -104 % miesten palkoista.

Eihän ansiotasosta pysty mitenkään päättelemään, kummalla sukupuolella on parempi palkkataso. Jos Ville ansaitsee 3600 euroa kuussa ja Anni 3000 euroa kuussa, Villen ansiotaso on 20 % korkeampi. Mutta Jos Ville tekee 180 työtuntia kuussa ja Anni 150 tuntia, on molemmilla sama keskituntipalkka 20 euroa/tunti. Mutta ei tässä vielä läheskään kaikki. Villellä on vuosilomaa 5 viikkoa ja Annilla 8 viikkoa vuodessa. Kun laskemme tuntipalkan vuosityötuntia kohden, se onkin Annilla jo 5,7 % korkeampi. Annin ansiotaso 80 senttiä onkin palkkatasona noin 106 senttiä. Ja tässäkin on vielä vertaamatta kaikki ei-syrjivät palkanosat, kuten työaikalisät ja epämukavien työolosuhteiden lisät, ynnä muuta, ynnä muuta...

Feministitutkijoiden perusvirhe on se, että he pitävät aksioomana, että naisten palkkataso on 17 % pienempi kuin miesten. Sitä ei heidän mielestään tarvitse todistaa. Eikä kukaan ole todistanut sitä Suomessa tasa-arvoisella menetelmällä.  Tuo 17 % ei kuitenkaan ole ero palkkatasossa vaan ansiotasossa, joka ei ole tasa-arvoinen palkkaeromittari.

(Aksiooma on perusoletus, jonka paikkaansapitävyys on ilmeinen. Joidenkin filosofien mielestä aksioomia ei ole olemassa.)

Ohisalo vaatii: "Selittämättömistä palkkaeroista eri sukupuolten välillä on päästävä eroon." Maria voi nukkua yönsä rauhassa, ei Suomessa ole selittymätöntä palkkaeroa. Kaikki ero ansiotasossa on selitetty jo yli sataprosenttisesti ja palkkaero on tosiasiassa Suomessa naisten hyväksi.

Mahtaako hallitusneuvotteluissa Ohisalosta tulla tasa-arvoministeri? Jos tulee, tämä palkkaeroälyttömyys jatkuu, jatkuu ja jatkuu...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no tänään oli Kainuun Sanomissa kertomus Ohisalon elämästä 13.5.2019
Kertomus oli asiallinen ja on syytä kunnioittaa Ohisaloa esim opintosaavutukista ja ahkerasta liikunnasta. Ohisalo on Kotiliesi--lehdessä 2017 kertonut lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Ohisalo on varmaan ihan sopiva Vihreiden johtoon ja on varmaan asiallinen ihminen. Kaikki kunnia ja menestys Ohisalolle. Niin toivon.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Hänessä selvästi on ainesta puheenjohtajaksi.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Ohisalo on parempi (poliittisena) puheenjohtajana kuin tulevana "kaiken maailman dosenttina". Tämä termi viittaa dosenttiin, joka katsoo asiakseen olla oikeassa kaikkien alojen kysymyksissä. Pentti Arajärvikin käytti silloin dosentin titteliä, kun hän oli Samapalkkaisuusohjelman puheenjohtaja ja väitti Helsingin Sanomissa, että palkkaerovertailussa otetaan huomioon tehdyt työtunnit.

Poliittisen puoleen puheenjohtajana Ohisalo voi puhua huoletta läpiä päähänsä. Puheenjohtajuushan velvoittaa puhumaan puolueohjelman mukaisesti. Eikä kukaan kysele puoluejohtajan puheiden totuusarvosta mitään. Yllä oli ote Vihreän puolueen kannasta "palkkaeroon". Se on vihreiden mielestään tasa-arvo-ongelma, vaikka ansiotasosta mitattu ero (naisen euro on 84 senttiä) ei kerro mitään tasa-arvoisesti mitatusta palkkaerosta.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Tähän voi lisätä päivän piiiitkän aivopierun, Tosin en lukenut kokonaan.
Hesarissa oli iso juttu jossa verrattiin miesten ja naisten palkkoja kunnittain.

Toimittelija oli vetänyt mutkat suoriksi ja ottanut miesten ja naisten mediaanipalkat kunnittain ja verrannut miesten / naisten palkkoja.
Muutamissa pohjoisen kunnissa, parhaassa oli naisenb euro jopka 1,46 miehen euroa.

Kummaasti kunnissa kuten TRornia, Raahe, Oulunseutu, Jämsä, Kuusankoski oli naisen euro kaikkein halvin.

Josko johtuu siitä että ko. kunnissa on paljon hyväpalkkaisia miesten töitä joissa ei yksinkertraisesti ole naisia.
Kuten Outokumpu, Rautaruukki, Paperiterhtaat ja Oulun teknologiateollisuus.

Jos verrataan palkkaeuroja niin vertailu pitäisi kai tehdä alakohtaisesti?
Eihän voida verrata terästehtaan työntekijän ja koulun siivoojan palkkoja?

Vai onko niin että kaikissa ammateissa pitäisi olla sama palkka?

Käyttäjän MarkkuTurpeinen kuva
Markku Turpeinen

Palkkatasa-arvoesimerkki: Miespsykologi valmistui vuonna 2000 ja sijoittuu kunnalliseen virkaan. Naispsykologi valmistuu myös vuonna 2000 ja sijoittuu samaan työyhteisön. Miespsykologi tekee työtänsä ja ohessa parantaa osaamistaan lisäkoulutuksilla. Naispsykologi jää vajaan kolmen vuoden kuluttua äitiyslomalle ja viettää kotona 2,5 vuotta. Sen jälkeen hän tulee töihin ja jää puolen vuoden kuluttua uudelle äitiyslomalle. Naispsykologi palaa töihin vuonna 2011. Molempien valmistumisesta on 11 vuotta. Mies on tehnyt koko ajan koulutuksensa mukaista työtä ja hankkinut myös lisäkoulutusta. Naisen todellinen työura on puolta lyhyempi eikä hänellä ole lisäkoulutusta. Miespsykologi on kaikkien mittareiden mukaan naiskollegastaan pätevämpi, mutta kas kummaa, molempien palkka on eurolleen sama.

Käyttäjän vekotin kuva
Kyuu Eturautti

Maassamme on sukupuolien välistä epätasa-arvoa. Sitä on molempiin suuntiin. Ne ovat ongelmia joihin pitää puuttua ja on turha väittää että työ olisi valmista.

Palkka ei ole yksi paikka jossa tätä löytyy. Itse asiassa jokunen vuosi sittenhän oli tarjolla merkittävän kokoinen käteispalkkio henkilölle joka pystyisi osoittamaan että samasta työstä saa sukupuolen perusteella eri palkkaa Suomessa. Kukaan ei lunastanut palkkiota.

Muistan itse nähneeni Aamulehden jutun pari vuotta sitten, jossa todettiin että naisten palkka samasta työstä on jotain 97%-102% välillä.

KESKIMÄÄRIN (!!!) naisissa ja miehissä on eroja. Se ei ole paha asia. Niin kauan kun emme rajoita kenenkään oikeuksia näiden takia, on ihan okei että luontoäiti loi meihin särmiä.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen

Maria Ohisalo on varsinainen taktikko.
Ei asettunut ehdolle Haavistoa vastaan kun puheenjohtaja valittiin syksyllä 2018 vaikka oli virallisesti valittu puheenjohtajan sijainen kun Aalto jäi sairaslomalle.
Ohisalo jätti puheenjohtajuuden vaaleihin saakka sikseen.
Oliko kyseessä pelko siitä että jos vaalit eivät sitten menekään hyvin vai jäikö vain kasvattamaan suosiotaan?

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Olisi ollut järjetöntä asettua Haaviston vastaehdokkaaksi, ei siinä voi voittaa ellei ole Sauli Niinistö. Ilmeisesti nyt moni vihreä ajatteli että on järjetöntä asettua Ohisalon vastaehdokkaaksi koska kukaan ei mene Ohisalon ohi kun Haavisto ei ole käytettävissä.

Se on kyllä harvinaista herkkua että vihreät osaa taktikoida. Yleensä vihreät tunnetaan siitä että juuri kun menee hyvin ne ampuu itseään jalkaan ihan vain noudattaakseen omia sääntöjään jotka ovat tiukemmat kuin kellään mulla. Ville Niinistö oli juuri nostanut vihreät nousuun kun hänelle tuli lähtö.

Ilman vastaehdokkaita valta on vaihtunut myös vuonna 1995 Pekka Haavistolta Tuija Braxille, 2001 Satu Hassilta Osmo Soininvaaralle ja 2009 Tarja Cronbergilta Anni Sinnemäelle. Vuonna 2017 tilanne oli poikkeuksellinen kun Ville Niinistö ei voinut enää jatkaa. Silloin oli kuusi kandidaattia, toinen toistaan tuoreempia ja tuntemattomampia. Ohisalo oli mukana jo silloin mutta hänen pätevyytensä ei ollut laajempien piirien tietoisuudessa. Nyt on toisin; hänestä on hyvää vauhtia tulossa Haaviston kaltainen tähti jota arvostetaan yli puoluerajojen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset