Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Palkkatasa-arvo esillä hallitusohjelmaa rakennettaessa

Äijäfeministi Antti Rinne kutsui etujärjestöt hallitusohjelmaneuvotteluihin.

Lainauksia Hesarista (Teija Sutinen ja Teemu Muhonen, HS 10.5.2019):
"Etenkin eräs neuvotteluiden keskeinen ryhmä, joka pohtii työelämän kehittämistä, perhevapaita ja palkkatasa-arvoa, on työmarkkinaosapuolten edustajien miehittämä. Ryhmässä Sdp:n toisena neuvottelijana istuu SAK:n johtoryhmän jäsen Saana Siekkinen. Ryhmää vetää Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Lisäksi ryhmässä istuvat vasemmistoliiton edustajina Teija Asara-laaksonen JHL:stä ja Anu Tuija-Lehto SAK:sta. Ryhmän sihteerinä toimii Sdp:n nimittämä Sivistystyönantajaien asiantuntija Jussi-Pekka Rode. Poliitikkoja ryhmässä istuu Lindtmanin lisäksi viisi."
"Sdp:llä toinen kunkin työryhmän edustajasta on poliitikko ja toinen asiantuntija. Esimerkiksi SAK-johtaja Saana Siekkinen on tällainen asiantuntija."

"Neuvotteluissa kaikki heistä edustavat vain Sdp:tä, Rinne sanoo HS:lle."

MUTTA: "Siekkinen sanoo, ettei hän ole ollut mukana Sdp:n työelämätyöryhmissä."

Kun toimittajat sanovat, että työmarkkinaosapuolet ovat mukana, niin siinä on monikko. Onko siellä työnantaleiristäkin osallistujia? Onko heitä yhtä monta kuin työntekijäjärjestöistä? Keitä he ovat? Mikseivät Hesarin toimittajat haastatelleet heitä?

_______________________________________________

Ensi viikolla kuullaan muita lobbareita erikseen kolmena päivänä kaksi tuntia.

Koska en usko kenenkään työelämätyöryhmässä erottavan ansiotasoa ja palkkatasoa toisistaan, odottelen kutsua hallitusohjelmaneuvotteluihin. Kai nyt sentään yhtä miestäkin kuullaan palkkatasa-arvoa käsiteltäessä? Ja muutenkin laki edellyttää, että julkisen sektorin työryhmissä miehiä/naisia on kumpiakin vähintään 40 %.

Läpinäkyvyyden vuoksi työryhmien kokoonpanojen tulisi olla julkisia. Sitä vaatii myös korruption vastainen toimintakulttuuri.

Jos aiotte tietää, mitä sanon siellä, kannattaa lukea Tasa-arvosanomien viimeinen numero 1/2019. Olen julkaisun päätoimittaja.

www.issuu.com/staatus

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Arvisa blogisti ei ole ottanut huomioon, että SAK on neuvotteluissa mukana laajentamassa veropohjaa siten, että verovapaa AY-liike aloittaa veronmaksun, myös takautuvasti, ainakin kymmenen vuoden ajalta ja esimerkillään saa muutkin työmarkkinajärjestöt ja niihin kytköksissä olevat luopumaan etuoikeudestaan.
Oikeutenmukasta, eikö?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Miksi ne siellä istuu ? Eiväthän nuo synnytä Suomeen ainuttakaan työpaikkaa ! Kun oikein innostuvat uudistamaan työelämää, niin ratkaisut hävittävät Suomesta 200 000 työpaikkaa !

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

En voi koskaan ymmärtää, miten yksinkertainen olet. Olet kuin papukaija, joka vain toistaa samaa asiaa kerta toisensa jälkeen.

Kerro minulle, uskotko miesten ja naisten aseman olevan tasavertainen Suomessa? Politiikassa, elinkeinoelämässä jne.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Kyllä. Nimeä yksikin yhteiskunnan järjestelmä, joka alistaa tarkoituksellisesti naisia? Se, miksi yritysten hallituksissa istu naisia, johtuu samasta syystä miksi roskakuskeina ei ole naisia: alalle ei pyri tarpeeksi porukkaa. Jos käsityksesi ihmisen arvosta rajoittuu siihen, mitä hänen jalkojensa välistä löytyy, tilannetta voisi korjata kiintiöillä, mutta silloin yritysten johtoon pääsisi porukkaa, joilla ei ole pätevyyttä istua siellä ja saadaan muutama Nokian kaltainen katastrofi lisää.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Miksi teknisiä aloja arvostetaan enemmän kuin hoiva-aloja?

Siinä vain yksi esimerkki.

Mietipä kunnolla ennen kuin vastaat.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen Vastaus kommenttiin #5

Mistä olet saanut harhakäsityksesi?
Insinöörit ansaitsevat 20 % enemmän kuin sairaanhoitajat, mutta sairaanhoitajien palkkataso on noin 20 % korkeampi kuin insinöörien. Eikö se kerro positiivista hoiva-alojen arvostuksesta?

Tasa-arvoisen vertailun palkkaerosta löydät täältä:

Tasa-arvosanomat 1/2017
Numero 1/2017
Artikkeli
3. Ovatko sairaanhoitajat palkkakuilussa insinööreihin verrattuna?

www.issuu.com/staatus
ja sieltä oikeanpuoleisin lehden numero

Korjaa, jos artikkelissa on jotain totuuden vastaista. Sanomalehtien velvollisuus on korjata virheensä.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #7

20 % korkeampi? Sanotko todellakin nyt sairaanhoitajien ansaisevan enemmän kuin insinöörit? Noh, et tietenkään - papukaijamaisesti väität miesten tekevän enemmän tunteja ja sen takia eroa ei ole tai naiset jopa ansaitsevat suhteellisesti enemmän. Jos sinun papukaijapuheesi edes pitää paikkansa.

En jaksa käydä läpi omia julkaisujasi (sitähän ne ovat?), mutta sanopa minulle, onko ne vertaistarkistettu? Enpä suoraan sanottuna usko eli olet yksin mielipiteittesi kanssa. Senhän takia papukaijana kaijut täällä koko ajan samasta asiasta.

Eli lapsillesikin sanoit varmaan joskus, että sairaanhoitajuus kannattaa, sillä silloin ansaitsee paljon enemmän kuin kukaaan muu...

Et usko tuota itsekään.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen Vastaus kommenttiin #8

Kysyt:"Sanotko todellakin nyt sairaanhoitajien ansaisevan enemmän kuin insinöörit?"

Etkö ymmärrä lukemaasi? En sanonut. Jos et ymmärrä mitä eroa on ansiotasolla ja palkkatasolla, emme voi ikinä ymmärtää tosiamme.

Ja kuten sanoin, ei siellä hallitusohjelmaa rakentavissa pöydissäkään ole yhtään henkilöä, joka sen eron ymmärtäisi.

Joten et ole yksin. Eräs esimieheni työurallani oli ministerinä hallituksessa. Hän sanoi kerran minulle: "Pauli, et voi ymmärtääkään kuinka vähällä järjellä tätä maata johdetaan". Nimeä en kerro, koska hän on kuollut. Mutta vähitellen olen alkanut tajuamaan kuinka oikeassa hän oli.

Niin, ja lapseni ovat jo lähes viisikymppisiä. Itse en pyrkinyt vaikuttamaan heidän ammatinvalintaansa mitenkään. Kukin kykyjensä mukaisiin tehtäviin oli ohjeeni. Heitä on sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Toisilla on lyhyet työviikot ja pitkät lomat, toisilla pitkät työviikot ja lyhyet lomat, kuten ehkä tiedät.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #5

Teknisiä aloja arvostetaan koska palkka on kova. Palkka on kova, koska teknisten alojen työntekijä tienaa firmalle paljon rahaa.
Lähihoitaja tienaa vähemmän, koska
a) he ovat julkisilla töissä, missä palkka on kaikilla aloilla pienempi kuin yksityisellä lukuisista syistä sekä
b) Hoitaja ei tee työnantajalleen voittoa. Hoitofirmoille maksetaan könttäsumma kuukausittain, joten mitä halvemmalla hoito toteutetaan, sitä enemmän tulee voittoa. Täten hoitajien palkoissa säästäminen menee puhtaana firman taskuun. Teknisellä alalla tätä ongelmaa ei ole.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #9

Ja miksi? Eikö itse asiassa hoiva-ala ole loppujen lopuksi tärkeämpi useimmille kansalaisille kuin tekniset alat. Miksi sen alan palkat ovat niin alhaiset? Koska se on naisvoittoinen?

Sinähän oikeastaan vain toistat samoja asioita - raha ratkaisee. Senkö mukaan yhteiskunnan pitää mennä?

Jos uskot Pauli Sumasta, se ei tietenkään ole totta, sillä hänen mukaansahan sairaanhoitajat ansaitsevat enemmän kuin insinöörit... Et kai sinä usko sitä?

Anteeksi, tietenkin uskot Pauliin, sillä olet antanut hänelle suosituksen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #10

Kumpikin ansaitsee 2000 euroa kk. Toinen tekee töitä 100 tuntia ja toinen kaksisataa. Kumman palkka on parempi?

Työhön käytetty aika pitäisi ehdottomasti ottaa Tasa-arvokysymykseksi.

Mutta yksityisillä aloilla pitää pohtia hiukan muitakin asioita. Firma saattaa kaatua alta pois. Lindhomlmeilla julkisella ei ole sitä huolta.

Mika Hynynen Vastaus kommenttiin #5

Johan Lindholm, hoiva-alan työntekijöitä arvostetaan varmasti. Kysy keneltä hyvänsä vastaantulijalta kadulla, niin arvostus on taattua. Alalla myös maksetaan samasta työstä tismalleen samaa palkkaa sukupuolesta riippumatta.

Jos sitten miespuolisen kirvesmiehen palkka samalla työkokemuksella ja samoilla työtunneilla on teknisellä alalla korkeamapi, kuin naispuolisen kirvesmiehen, niin silloin on aihetta ihmetykseen. Samalla alalla, samasta tehdystä työstä sama palkka.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Palkkojen epätasa arvo johtuu pääosin siitä että miehet ja naiset hakeutuvat eri aloille. Feministien ratkaisu tälle on että siivoojien kuuluu saada samaa palkkaa kuin sähköinsinöörien.

Puhumattakaan siitä että naiset tekevät tilastollisesti pienempiä tuntimääriä töitä kuin miehet.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ylläkuvatuilla perusteilla etenkin Tanskassa ja Belgiassa naiset ovat ylipalkattuja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset