Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Sari Sairaanhoitaja putkahti taas esille, kun vaalit lähestyvät

  • Sari Sairaanhoitaja haluaa lisää liksaa
    Sari Sairaanhoitaja haluaa lisää liksaa

Kaikki muistavat Sari Sairaanhoitajan, jonka lanseerasi nykyinen komissaari Jyrki Katainen vuonna 2007. Vuosina 2006-2007 meni taas kerran poliitikoilla niin lujaa, että luultiin oltavan paratiisissa. Puhuttiin jopa jakovarasta eli siitä, kuinka paljon rahaa jää veroista ylitse ja miten tulevat hallituspuolueet haluavat jakaa keskenään sen rahan. Jyrki lupasi sairaanhoitajille satoja euroja kuussa enemmän liksaa kuin muille. Ja mitä tapahtui? Julkisen sektorin palkat ryöstäytyivät käsistä ja aiheuttivat syvän julkisen sektorin velkaongelman Suomeen kymmeneksi vuodeksi. Vasta viime vuosi oli pieni valopilkku vaikka tällöinkin julkisen sektorin vajetta (eli vuositappiota) tuli lisää miljarditolkulla.

Nyt Tehy kuvittelee, että se voi saada uuden Sari Sairaanhoitaja-ilmiön aikaan. Se julkaisi puolen sivun mainoksen Hesarissa, katso oheinen kuva. Mainoksen sanoma on, että kansa haluaa, että sairaanhoitajien palkkoja tulee nostaa, koska he saavat vähemmän palkkaa kuin insinöörit.

Laskelmoitua propagandaa. Ei ole olemassa sellaista tasa-arvoista vertailulaskelmaa, jossa olisi osoitettu, että sairaanhoitajilla olisi pienempi palkka kuin insinööreillä. Koska sana tasa-arvo on mainoksessa keskeisesti esillä, tarkastelen insinöörien ja sairaanhoitajien palkkaeroa tasa-arvoisesti.

Tilastokeskuksen ansiorakennetilastossa (Structure of Earnings Statistics) kerrotaan, että insinöörien kuukausiansiot ovat noin 20 % korkeammat kuin sairaanhoitajien. Mutta EU:n virallinen palkkaero lasketaankin tuntipalkoista. Ja samapalkkaisuusdirektiiviä täydentävä EU-parlamentin päätöslauselma kertoo, että jakajana on käytettävä tehtyjä työtunteja. Lisäksi ILO 100 -sopimus ja EU-tuomioistuimen päätökset kertovat, ettei ei-syrjiviä lisiä pidä ottaa mukaan vertailuun. Samapalkkadirekstiivi taas vaatii eläkkeen huomioimista laskelmassa. Yksi merkittävä suomalainen tasa-arvokysymys on: Kuinka paljon ilmaista maanpuolustustyötä tekevät sairaanhoitajat ja kuinka paljon insinöörit ja miten se huomioidaan?

Kun kaikki tasa-arvoseikat huomioidaan, sairaanhoitajan eläkkeellä huomioitu palkkataso eliniän aikana tehtyä työtuntia kohden onkin 20 % korkeampi kuin insinöörin.

Lue tarkempi laskelma sairaanhoitajien ja insinöörien palkoista täältä:
https://issuu.com/staatus
Tasa-arvosanomat 1/2017, artikkeli sivulla 5: Ovatko sairaanhoitajat palkkakuilussa insinööreihin verrattuna?

Ja Sarin asiasta olen kirjoittanut tänne useasti aikaisemminkin. Esimerkiksi

http://paulisumanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214048-sari-sairaanhoitaja-...

Ja loppuun lainaus Raimo Sailakselta (sdp):  "Alamäkeä vauhditettiin sysäämällä liikkeelle kilpailukyvyn heikentämiskierre Sari Sairaanhoitajalle annetuin poliittisin lupauksin."
Kirjoitus on: Raimo Sailas "Talouteemme on tulossa menetetty vuosikymmen". Näillä tiedoilla löydätte sen hakukoneella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Insinöörit hakevat rahansa kansainvälisiltä markkinoilta, sairaanhoitajat suljetusta kierrosta.

Eivät vertailukelpoisia!

Maria Vuorinen

"Jyrki lupasi sairaanhoitajille satoja euroja kuussa enemmän liksaa kuin muille."

Keille "muille"?

"Muut" on aika laaja käsite.

Aika harhaista ja asenteellista settiä tulee Paulilta.

Toimituksen poiminnat