Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Epätieteellinen yliopistollinen oppikirja "Työelämän perustietoa"

Suomalainen lääkäriseura Duodecim on julkaissut "Työelämän perustietoa" - kirjan, joka on tarkoitettu mm. yliopisto-opetukseen. Ilmeisesti lääkäriseura on jo feministien valtaama, sillä Työelämän perustietoa -kirjassa palkkatasa-arvoa tarkastellaan vain feministien toimesta. Metsään mennään ja reippaasti.

Pari esimerkkiä:

1. Päivi Korvajärvi kirjoittaa omassa luvussaan: "Ilman, että ottaa kantaa siihen, miten palkkaero tulisi laskea ja kuinka paljon se oikeasti on, se on olemassa". Tämä on sitä kuuluisaa feministinaisen logiikkaa, josta logiikka tieteenä on kateissa. Oikeassa logiikassa mitään ei voi todistaa, jos sääntöjä ei ole olemassa.


2. Paula Koskinen Sandberg sanoo: "Keskimääräisessä noin 20 prosentin palkkaerossa ei ole vakioitu taustamuuttujia, kuten koulutusta, työkokemusta tai toimialaa." Tässä on poimittu feministiseen "kuin piru Raamattua" - tapaan vain ne taustamuuttujat, jotka itseä miellyttävät. ILO:n ja EU- komission oikeudellisen pääosaston mukaan suomalaisessa palkkaerovertailussa ei ole otettu huomioon: Characteristics of individuals and of the organizations; Educational level and field of study; Labour market experience and seniority; Number of working hours;  Size of organization and sector activity; Type of job, etc. Tärkeimmät Koskinen Sandbergilta puuttuvat ovat: Erot tehdyissä työtunneissa ja esimiesasemassa.


Paula Koskinen Sandberg ei tunnusta, että tuottavuus (tehdyt työtunnit ja työteho tunnissa) vaikuttaisi mitenkään palkkaan, vaikka tuottavuus on keskeisin palkan peruste. Työmarkkinajärjestöjen mukaan kolme tärkeintä palkan määräytymisen elementtiä ovat: Työn vaativuus (sisältäen vaatimukset esimiestyössä), työkokemus (josta koulutus on vain osa) ja työstä suoriutuminen (kvantitatiivinen ja kvalitatiivinen tuottavuus).


Miesten tuottavuus tehdyissä työtunneissa Suomessa on noin 20 % korkeampi kuin naisten, usean tutkijan tutkimuksen mukaan, joten Suomessa ei ole eroa palkkatasossa. Ansiotasossa on noin 20 % ero johtuen siitä, että miehet tekevät noin 20 % enemmän vuosityötunteja kuin naiset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Tuo 20%:n ero työtunneissa saattaa olla eräillä aloilla jopa alakanttiin. Miesten työhuoneissa paloivat valot iltamyöhään joka paikassa, jossa olen ollut töissä. Niin Helsingissä, Tukholmassa, Oslossa, St. Gallenissa, Hanoissa, Shanghaissa kuin Hongkongissakin. Kolmessa viimeksi mainitussa kaupungissa juristiperheissä on kodinhoitaja/lastenhoitaja, joten ei naisilla kodista huolehtimiseen ole kiirettä.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Iiris Niemi, Hannu Pääkkönen ja THL:n tutkimusprofessori Kaisa Kauppinen ovat tutkimuksissaan saaneet kokoaikatyöntekijöillä eroksi noin 20 %. Jos otamme huomioon osa-aikaiset palkansaajat on ero tietysti suurempi, noin 25 %. Ammateittain asiaa ei ole yleisemmin tutkittu, mutta lääkäreillä eroksi on saatu tuo sama 20 %. Minkä kovapalkkaisemmasta ylemmästä toimihenkilöjoukosta on kysymys, sitä enemmän miehet tekevät töitä. Ja sama ilmiö on duunareilla. Tuottavimmat ja paraspalkkaisimmat miesduunarit saavat aina ensiksi tarjouksen tehdä ylitöitä ja he myös tekevät niitä runsaasti, jos luottamusmies ei puutu asiaan. Alemmilla toimihenkilöillä (sekä miehillä että naisilla) on lyhyimmät vuosityötunnit, sillä he eivät tee minuuttiakaan ylitöitä palkatta eivätkä työnantajat halua huonosti tuottaville maksaa ylityölisiä. Naisista noin puolet on alempia toimihenkilöitä, miehistä alle neljäsosa. Tässä eräs syy miesten suurempiin työtunteihin.
Miehet ovat tuottavampia kuin naiset ja siksi heillä teetetään enemmän työtä. Eivät yrittäjät ole tyhmiä, vaikka feministitutkijat näin meille uskottelevat, kun väittävät että naiset saavat samasta työstä huonompaa palkkaa. Jos naisten työpanos olisi halvempaa, fiksut yrittäjät kyllä teettäisivät kaiken työn naisilla.
Lääkäreistä vielä: Tilastokeskus on todennut, että lääkäreiden "palkkaero" on kaventunut sen vuoksi, että nuoret mieslääkärit eivät tee yhtä paljon työtä kuin eläkkeelle siirtyvät mieslääkärit. Jokainen eläkkeelle siiirtyvän mieslääkärin korvaava mies- tai naislääkäri aiheuttaa ison loven tehtyihin työtunteihin, sillä uusia lääkäreitä tarvitaan hoitamaan edes entiset työt enemmän myös siksi, että naislääkärit valtaavat alan ja he tekevät miehiä vähemmän työtä. Ennen 80 mieslääkäriä teki samat työt kuin 100 naislääkäriä. Kun koulutusmääriä ei ole nostettu, on 22 000 lääkärin joukossa jo yli 2000 lääkäriä, joiden äidinkieli ei ole suomi tai ruotsi. Kohta vaikuttaa varmaan jo potilasturvaan, kun potilas ja lääkäri eivät ymmärrä toisiaan. Esimerkiksi kivun kuvaamisen ymmärtäminen vaatii suomenkielen hyvää osaamista.

Toimituksen poiminnat