Lääkäriliitto häröilee mies- ja naislääkärien palkkaerosta

Omituista, kuinka niin fiksut ihmiset kuin lääkärit antavat Lääkäriliiton kirjoitella omituisia kirjoituksia lääkäreiden palkkaerosta. Johtuisiko siitä, että naiset ovat jo enemmistönä lääkäreissä ja kai naislääkäreissäkin on feministejä, jotka valloittavat liiton.

Lukekaapa tämä lääkärilehden juttu:
https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/mies-tienaa-yha-naista-…

Jutussa sekoitetaan ansiotaso ja palkkataso. Ensin on isot taulukot lääkärien ansioista ja sitten heti perään sanotaan: "Kunnissa työskentelevät mieslääkärit saavat edelleen hieman parempaa palkkaa kuin naislääkärit, kertoo viime vuoden palkkatilasto."

EU:ssa virallinen palkkaero lasketaan tuntipalkoista, sen pitäisi jokaisen tietää, ainakin Lääkäriliiton tutkimuspäällikkö Jukka Vänskän. Palkkatasoa kuvaa keskituntipalkka, joka lasketaan jakamalla vuosiansiot tehdyillä vuosityötunneilla. (EU-parlamentin päätöslauselma 2008/2012(INI)).

Lääkäriliiton tutkija Piitu Parmanne arvioi: "Kaikilla palkansaajilla palkkaerot ovat suurimmat yksityisellä sektorilla." Tutkijan ei kannattaisi arvioida mitää aiheesta, josta hän on ulkona kuin lumiukko. Eihän palkkaeroista ole Suomessa tehty yhtään virallista tasa-arvoista tutkimusta, jos hän tarkoittaa sukupuolten välistä palkkaeroa.

Juttua ei pelasta edes viimeinen lause: "Tilastoissa näkyvä palkkaero ei aina tarkoita palkkasyrjintää." AINA?, lukijaa kiinnostaisi tietää, tarkoittiko tämän jutun tilastoissa näkyvä palkkaero palkkasyrjintää. Lukijalle asia jää auki.
______________________________

Mitä tiedämme aikaisemmista tutkimuksista mies- ja naislääkärien palkkaerosta.

1. Yli 50 vuotta sitten ilmestyi Elina Haavio-Mannilan tutkimus kirjana ”Suomalainen nainen ja mies” (WSOY Porvoo, 1968). Tässä naistutkimuksen perusteoksessa hän vertaa sivulla 69 neljältä eri vuodelta eri ammattiryhmien naisten ansioiden prosenttiosuutta miesten ansioista. Lainaus: ”Tässä ei ole selvitetty sitä, tekevätkö miehet ja naiset yhtä paljon työtä näiden erisuuruisten palkintojen saavuttamiseksi. Eräät tiedot esimerkiksi lääkärien ja hammaslääkärien työstä osoittavat, että naisten pienemmät tulot liittyvät siihen, että he tekevät päivittäin vähemmän työtä kuin miehet (Haavio-Mannila 1964, Kääriä 1965/66).” Tämän Haavio-Mannilan hypoteesin mukaan myös yleisen palkkaeron syynä voi siis olla miesten ja naisten erisuuruinen työpanos. Haavio-Mannila teki siis tutkimuksen lääkärien työtunneista ja ansioista ja totesi, että eron ansioissa selittää se, että mieslääkärit tekevät enemmän työtä kuin naislääkärit.

2. Lääkärilehti 7.11.2008: Lainaus Ulla Järven artikkelista ”Onko nainen erilainen lääkäri?”: ”Suomessakin mieslääkärit etenevät uralla naisia paremmin ja tekevät pidempää työpäivää, mikä myös näkyy heidän tulotasossaan, Kaisa Kauppinen huomauttaa.” Kaisa Kauppinen on Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori ja Helsingin yliopiston dosentti. Toinen lainaus samasta artikkelista: "Tutkimusten mukaan naislääkäreiden työaika on noin viidenneksen lyhyempi kuin mieslääkärien, ja naiset käyttävät myös hieman enemmän aikaa yhteen potilaaseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että naislääkäreitä tarvitaan enemmän tekemään samat työt."
__________________________________

Jos Lääkäriliitossa ei eroteta ansiotasoa ja palkkatasoa toisistaan eikä välitetä siitä, mitä tutkimuksia asiasta on olemassa yli 50 vuoden ajalta, Lääkäriliitto harhauttaa ihmisiä epäkelvolla artikkelillaan ja heittää rahansa hukkaan. Älkää antako feministien määrätä siellä Lääkäriliitossa kuinka palkkaero lasketaan. Sellaisesta on huonoja kokemuksia STM:n tasa-arvoyksikön ja Tilastokeskuksen suunnalta.

paulisumanen
Sitoutumaton Hyvinkää

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies".
“The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking -
"Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard -
"On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu