Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Onko eläkejärjestelmämme epätasa-arvoinen?

Epätasa-arvoinen eläkejärjestelmämme, päivitys vuoteen 2017

Miettikääpä, kumpi on epätasa-arvoisempaa: 1. Naisten keskimääräinen vanhuuseläke on noin 79 % miesten eläkkeestä. 2. Miehille ja naisille maksetaan eläkkeitä molemmille noin 15 miljardia vuodessa, mutta eläkemenoa (n. 30 mrd) miehet rahoittavat noin 17,5 miljardilla ja naiset noin 12,5 miljardilla vuodessa.
_____________________

Olen aikaisemminkin kirjoittanut tänne, kuinka epätasa-arvoinen sekä työeläke- että Kelan eläkejärjestelmämme on. Vuonna 2012 miehiltä kerättyjä työeläkemaksuja siirrettiin 2 miljardia naisten eläkevajauksen täyttöön. Kelan eläkemaksuja suhteessa vieläkin enemmän, sillä Kelan eläkemaksut maksetaan valtion veroista. Miehet maksavat noin 78 % valtion ansioverotuotosta. Ja työeläkevaramme, joka nykyisin ovat yli 200 miljardia euroa, on kerätty vain miehilta, sillä tuskin yhtenäkään vuonna naisilta on jäänyt mitään säästettävää. Jos joku muuta väittää, pyydän esittämään todistusaineistoa asiasta.

Sitten hiljattain (30.10.2018) ilmestyneeseen ETK:n julkaisuun. Löytyy täältä
https://www.etk.fi/wp-content/uploads/tilasto-suomen-elakkeensaajista-20...

Taloussanomat/Elina Ranta teki siitä jutun
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005894710.html

Juttu herätti minussa enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.
Olen suorittanut vakuutusmatematiikan tutkinnon yliopistossa ja tiedän, kuinka vaikeaa vakuutusmaailmaa on ymmärtää. Sitä eivät vakuutusmatematiikkaan perehtymättömät toimittajat eivätkä kansanedustajat pysty tajuamaan vaikka nämä kansanedustajat päättävät eduskunnassa kaikki Kelan ja työeläkevakuutuslait.

Asiaan: Jotta emme menisi nipottelun tielle, minä oikaisen joitakin kohtia, sillä tilastot eivät kerro ihan kaikkea samalla mittapuulla laskettuna. Tilastoissa vilisevät käsitteet: keskieläke, vanhuuseläke, työeläke, Kelan eläke, oma eläke, perhe-eläke, lesken eläke, takuueläke, työkyvyttömyyseläke, jne.

Niitä on yritetty valaista ETK:n julkaisussa, mutta koska tilastot eivät ole vertailukelpoisia siinäkään julkaisussa keskenään, niin teen kompromissin: parempi olla hehtaaritasolla oikeassa kuin yhden desimaalin tarkkuudella väärässä.

____________________
Tarkastelen ensin Taloussanomien juttua:
Otsikko: "Naisilla 398 pienempi eläke". Tuo ei kerro mitään, koska eläkkeitä on monia erilaisia. Tuo on feminististä propagandaa. Jutussa on tieto: "Miesten keskimääräinen vanhuuseläke oli 1 874 euroa, naisten 1 476 euroa. Eroa on siten 398 euroa." Moniko ymmärtää, mitä on "vanhuuseläke" ja miten tasa-arvoisesti se on laskettu??

Vanhuuseläkettä sai 565 000 miestä 1996 euroa kuussa ja 709 000 naista 1536 euroa kuussa. 1 127 740 000 euroa/kk miehille ja 1 089 024 euroa/kk naisille, n/m = 96,6 %.  Vuodessa miehet n. 13,5 mrd ja naiset n. 13,1 mrd. Naiset saivat 49 % ja miehet 51 %
Huom. Leskeneläke lisäten miehet 13,6, naiset 14,5 mrd.

Naiset saivat vanhuus- ja leskeneläkepotista noin 51,6 %, miehet noin 48,4 %. Naiset saivat vanhuus- työkyvyttömyys- ja leskeneläkepotista 51,1 % ja miehet 48,9 %.

MUTTA: Työeläkkeitä maksettiin 27 miljardia euroa ja Kelan eläkkeitä 2,4 miljardia euroa. Yhteensä 29,4 miljardia.

Vanhuuseläkkeitä maksettiin 26,6 miljardia ja työkyvyttömyyseläkkeitä 2,4 mrd. yhteensä 29 mrd. Perhe-eläkkeitä maksettiin noin 1,7 miljardia, joista leskeneläkkeitä oli noin 1,6 miljardia.

Viimeistään tästä huomaatte, kuinka eri käsitteet sekoittavat laskelmat täysin. Eläkemenot Suomessa olivat noin 30 miljardia. Nämä kymmenet miljardit voidaan jakaa osiin usealla eri tavalla.
___________________

Siksi on parasta siirtyä prosenttilaskuun ja "hehtaaritarkasteluun". Näin näemme suuret suuntaviivat sortumatta pipertelyyn.

Työeläkemenoista, 27 mrd, naiset maksoivat vakuutusmaksuina n. 44 % ja miehet n. 56 %. Kelan eläkeosuus, 2,4 mrd maksettiin valtionverosta. Miehet maksoivat 78 % ja naiset 22 % valtion ansioverotuotosta.
     
Miesten työeläkemenojen maksut olivat 15,1 mrd + 1,9 mrd = 17 mrd
Naisten työeläkemenojen maksut olivat 11,9 mrd + 0,5 mrd = 12,4 mrd, eli naiset maksoivat 42,2 %.

Miehet saivat vanhuuseläkkeitä noin 13,5 miljardia ja naiset noin 13,1 miljardia.
Työkyvyttömyyseläkkeitä miehet saivat 0,2 mrd enemmän kuin naiset.
     
MUTTA: 1. Naislesket saivat noin 1,4 miljardia enemmän leskeneläkkeitä kuin mieslesket. 2. Valtion eläkkeitä ei pystytä peittämään työeläkemaksuilla, vaan  valtion kassasta maksetaan 60 %. Valtionverosta miehet maksavat 78 % ja naiset 22 %. 3. Liki 100 %:sti miehiltä kerättyjen työeläkerahastojen tuotot olivat vuonna 2017 noin 13,9 miljardia euroa, josta osa käytettiin työeläkkeiden maksuun, sillä vuoden 2017 työeläkemaksut eivät riittäneet kattamaan vuoden työeläkemenoja.

Nämä kolme lisähuomiota muuttavat käsitystä eläkemaksuista ja eläketulosta melkoisesti.

Miehet maksoivat eläkemenoista vuonna 2017 noin 5 miljardia enemmän kuin naiset ja miehille maksettiin eläkkeitä suunnilleen saman verran kuin naisille.

Miehiltä siis lapataan eläkemaksuina ja eläkerahastojen tuottoina miljarditolkulla rahaa naisten aiheuttaman eläkevajauksen täyttämiseen. "Eläkepommi" ei ole miesoletettujen syy vaan muiden sukupuolien. Jos Suomessa sallittaisiin erilliset eläkeyhtiöt miehille ja naisille, miesten eläkeyhtiöt porskuttaisivat valtavalla voitolla ja naisten eläkeyhtiöt olisivat konkurssissa alle aikayksikön. Työeläkerahastot kuuluisivat liki 100 % miesten eläkeyhtiöille, sillä ne rahat on kerätty miehiltä yli kahdenkymmenen vuoden ajalta.

Naisille maksetaan noin puolet eläkkeistä, mutta he maksavat vain noin 42 % eläkemaksuista. Eikö tässä ole todellinen tasa-arvo-ongelma???

Tämä vertailuni antaa täysin päinvastaisen kuvan eläkkeiden tasa-arvoisuudesta kuin se hokema, että "naisen eläke on 400 euroa pienempi kuin miehen" tai "naisen eläke on 79 % miehen eläkkeestä".

Eläkkeet rahoitetaan maksamalla eläkevakuutusmaksua ansiotyöpanoksesta ja lisäksi ansiotyöpanosta verottamalla. Naisten ansiotyöpanos on alle 75 % miesten ansiotyöpanoksesta ja naisten eläke on noin 79 % miesten eläkkeestä. Tämä on epätasa-arvoista vain miehen näkökulmasta!

Nämä esittämäni laskelmat voidaan tarkentaa pennin/sentin tarkkuudella, sillä kaikki data on ETK:n hallussa. Vain halua sen julkaisemiseen puuttuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Oma käsitykseni on, että maksut ja ansaintamekanismit ovat molemmilla samat. Työeläkkeet saadaan työskentelemällä. Onko sitten väärin, että naiset elävät keskimäärin pidempään?

Muut eläkkeet ovat sitten luku sinänsä, mutta en niissäkään mitään isoa ongelmaa näe. Eläkeläisköyhyys on yhtä paha ongelma, kuin köyhyys yleensäkin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Miksi tässä pitäisi tarkastella miehiä ja naisia erikseen? Jokainen yksilö saa samansuuruisen eläkkeen smanasuuruisella kertymällä. Voihan niitä tilastollisia eroja laskea kuriositeettina vaikka vertaamalla kauniaislaisten eläkkeitä pihtiputaalaisiin, kuten jossain hijattain julkaistussa tutkimuksessa oli tehty.

Mutta, so what?

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Tarkastelin kokonaiseläkkeitä, joista vain osa on työeläkkeitä. Työeläkejärjestelmässä on erilainen rahoitus kuin muissa eläkkeissä.

1. Samansuuruisella kertymällä tulee samansuuruinen työeläke vain ensimmäisenä eläkevuonna, jos elää sinne asti. Kertymäsi menee "harakoille", jos kuolet ennen eläkeikää. Eli työeläke on riskieläke. Kuoleman riski on miehillä ja naisilla erisuuruinen.
2. Työeläkejärjestelmässä on samasta palkkasummasta sama eläkemaksu. Kuitenkin eläkkeitä maksetaan myös valtion budjetista ja sinne miehet maksavat yli kaksinkertaista maksua naisiin verrattuna.

Työeläkejärjestelmässä ei naisilla ole erisuuruista eläkettä kuin miehillä, vaikka esim. vuonna 2015 naiset kuolivat noin 7,8 vuotta miehiä myöhemmin. Kuoleman riski taas kasvaa sen mukaan, millaista työtä teet. Duunarimiehet kuolevat noin 68-vuotiaina. Toimihenkilömiehet noin 74-vuotiaina (keskimäärin miehet 72). Duunarinaiset kuolevat noin 76-vuotiaina ja toimihenkilönaiset noin 80-vuotiaina (keskimäärin naiset 78). Luvut ovat suhteellisia riippuen, mitä kuolinennustetta käyttää.

Ei eläkkeelläoloiän lyhyys ole miesten vika, vaan miesten ammattien. Miehet tekevät paljon enemmän raskaita, likaisia, vaarallisia, ulko- ja yötöitä kuin naiset. Lisäksi naiset tekevät ansiotyötä vain noin 75 % miesten ansiotyötunneista. Tässä, jos missä, on tasa-arvo-ongelma, joka sitten heijastuu harhakuvitelmiin "naisten pienistä eläkkeistä".

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En edelleenkään näe tasa-arvo-ongelmaa suuntaan enkä toiseen. Jos ihminen elää pitempään, hän tarvitsee enemmän rahaa (siis pitemmän aikaa) elämänsä arkeen. Suomen eläkejärjestelmä pyrkii pitämään huolta ihmisistä hautaan asti. Hyvin monissa muissa maissa työeläke on sitä vastoin eräänlainen könttäsumma, joka maksetaan työn lopettamisen jälkeen.

Ammatinvalinta puolestaan on jokaisen henkilökohtainen valinta, kuten myös omasta terveydestään huolehtiminen muutoinkin.

Lienee totta, että naiset maksavat verotuksen kautta vain puolet miehiin verrattuna, mutta vastaavasti voitaisiin verrata monenlaisia väestöryhmiä keskenään ja havaita vastaavia eroavaisuuksia, jotka johtuvat milloin mistäkin syystä. Miksi pitäisi verrata nimenomaan naisia ja miehiä keskenään?

Olet tasa-arvoaktivisti ja kehottaisin olemaan käyttämättä sukupuolijaottunutta lähtökulmaa asioiden tarkasteluun, koska juuri sillä tavoin annat aseita esimerkiksi feministiselle taholle, joka niinikään pyrkii perusteettomasti tarkastelemaan asioita sukupuolinäkökulman kautta.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

En edes yritä kiistää laskelmiasi, jotka sinällään ovat ansiokkaita ja vaatineet paljon työtä. Myyttien murtajakin olet. Mutta muutamassa asiassa haluan naisiamme puolustaa.

"Miehet maksavat noin 78 % valtion ansioverotuotosta."

Valtion verotettavan ansiotulon alaraja on 17200€ vuonna 2018. Tämän rajan alle jää enemmän naisia kuin miehiä, koska miehet ansaitsevat keskimäärin paremmin. Osa naisistamme on synnyttämässä ja hoitamassa lapsiamme. Nämä lapset tulevat joskus maksamaan kaikki valtiolle tulevat ansioverot olivatpa sitten tyttöjä tai poikia.

"Miehet maksoivat eläkemenoista vuonna 2017 noin 5 miljardia enemmän kuin naiset ja miehille maksettiin eläkkeitä suunnilleen saman verran kuin naisille."

Mitä jos laskisimme siten, että nuo naisten synnyttämät lapset tuottavat tuon naisilta puuttuvan 5 miljardia sitten tulevaisuudessa korkojen kanssa? Olisimme kaikki tasoissa eikä mitään eriarvoisuutta enää olisi laskelmissa puoleen tai toiseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Mitä jos laskisimme siten, että nuo naisten synnyttämät lapset tuottavat tuon naisilta puuttuvan 5 miljardia sitten tulevaisuudessa korkojen kanssa?"

Tuossa mennään hakoteille toiseen suuntaan kuin ylempänä kommentoin.

Eivät ne naiset ilman miehiä niitä lapsiakaan synnytä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Toki miehiäkin tarvitaan, mutta siinä missä nainen ei ole töissä ansaitsemassa noita "eläkerahoja", niin miehet pääsääntöisesti ovat. Lisäksi kun perheen tulot pienevät, niin miehet ovat halukkaampia esim. ylitöihin, jotta perheen talous pysyisi paremmin hallinnassa. Minusta näin pitääkin olla. Tissit kulkevat naisen mukana, joten tähän tuskin nopeasti saadaan muutoksia.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #7

Lisätään vielä tämä, että ei tule sanomista.

"Lapsen kotihoidosta eläkettä

Oman alle kolmevuotiaan lapsesi hoitajana sinulle kertyy eläkettä sekä vanhempainpäivärahakaudelta että hoitovapaan ajalta.

Vanhempainrahakautena eli äitiys- tai isyyslomalla työeläke kertyy ansioidesi mukaan tai itse asiassa jopa paremmin: laskennassa tulosi korotetaan 17 prosentilla.

Jos työansioita ei ole, vanhempainrahakaudelta kertyy eläkettä ikään kuin ansioita olisi 728,34 euroa/kk.

Jos jäät vanhempainrahakauden jälkeen kotiin hoitamaan alle 3-vuotiasta lastasi, sinulle kertyy eläkettä myös kotihoidon tuen ajalta. Eläke kertyy tällöin kiinteän euromäärän mukaan (728,34 euroa/kk vuoden 2018 tasossa). Eläkkeesi kertyy hoitojaksoilta siihen saakka, kun nuorin kotona hoidettavista lapsistasi täyttää kolme vuotta."

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Lisäys eläkekertymään: Paljonko työeläkettä kertyy asevelvolliselle, joka tekee maanpuolustustyötä 6-12 kuukautta. Siitä ajasta valtaosa on kuulumista ensipuolustusjoukkoihin, jotka siirretään välittömästi rintamataisteluihin, jos vihollinen hyökkää Suomeen. (Tämä oli oikeuskanslerin vastaus puolustusministeri Jussi Niinistön tiedusteluun.) Viime sodan aikana oli sama käytäntö. Enollani jäi asevelvollisuus kesken, kun jatkosota alkoi. Jatkosodan jälkeen hänen oli mentävä suorittamaan asevelvollisuus loppuun. Eihän hän voinut osata noita sotahommia, kun asevelvollisuus oli suorittamatta!

Maanpuolustustöistä ei kerry eläkeoikeutta pal pas...kaan.

Toimituksen poiminnat