Onko eläkejärjestelmämme epätasa-arvoinen?

Epätasa-arvoinen eläkejärjestelmämme, päivitys vuoteen 2017

Miettikääpä, kumpi on epätasa-arvoisempaa: 1. Naisten keskimääräinen vanhuuseläke on noin 79 % miesten eläkkeestä. 2. Miehille ja naisille maksetaan eläkkeitä molemmille noin 15 miljardia vuodessa, mutta eläkemenoa (n. 30 mrd) miehet rahoittavat noin 17,5 miljardilla ja naiset noin 12,5 miljardilla vuodessa.
_____________________

Olen aikaisemminkin kirjoittanut tänne, kuinka epätasa-arvoinen sekä työeläke- että Kelan eläkejärjestelmämme on. Vuonna 2012 miehiltä kerättyjä työeläkemaksuja siirrettiin 2 miljardia naisten eläkevajauksen täyttöön. Kelan eläkemaksuja suhteessa vieläkin enemmän, sillä Kelan eläkemaksut maksetaan valtion veroista. Miehet maksavat noin 78 % valtion ansioverotuotosta. Ja työeläkevaramme, joka nykyisin ovat yli 200 miljardia euroa, on kerätty vain miehilta, sillä tuskin yhtenäkään vuonna naisilta on jäänyt mitään säästettävää. Jos joku muuta väittää, pyydän esittämään todistusaineistoa asiasta.

Sitten hiljattain (30.10.2018) ilmestyneeseen ETK:n julkaisuun. Löytyy täältä
https://www.etk.fi/wp-content/uploads/tilasto-suomen-elakkeensaajista-20…

Taloussanomat/Elina Ranta teki siitä jutun
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005894710.html

Juttu herätti minussa enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.
Olen suorittanut vakuutusmatematiikan tutkinnon yliopistossa ja tiedän, kuinka vaikeaa vakuutusmaailmaa on ymmärtää. Sitä eivät vakuutusmatematiikkaan perehtymättömät toimittajat eivätkä kansanedustajat pysty tajuamaan vaikka nämä kansanedustajat päättävät eduskunnassa kaikki Kelan ja työeläkevakuutuslait.

Asiaan: Jotta emme menisi nipottelun tielle, minä oikaisen joitakin kohtia, sillä tilastot eivät kerro ihan kaikkea samalla mittapuulla laskettuna. Tilastoissa vilisevät käsitteet: keskieläke, vanhuuseläke, työeläke, Kelan eläke, oma eläke, perhe-eläke, lesken eläke, takuueläke, työkyvyttömyyseläke, jne.

Niitä on yritetty valaista ETK:n julkaisussa, mutta koska tilastot eivät ole vertailukelpoisia siinäkään julkaisussa keskenään, niin teen kompromissin: parempi olla hehtaaritasolla oikeassa kuin yhden desimaalin tarkkuudella väärässä.

____________________
Tarkastelen ensin Taloussanomien juttua:
Otsikko: "Naisilla 398 pienempi eläke". Tuo ei kerro mitään, koska eläkkeitä on monia erilaisia. Tuo on feminististä propagandaa. Jutussa on tieto: "Miesten keskimääräinen vanhuuseläke oli 1 874 euroa, naisten 1 476 euroa. Eroa on siten 398 euroa." Moniko ymmärtää, mitä on "vanhuuseläke" ja miten tasa-arvoisesti se on laskettu??

Vanhuuseläkettä sai 565 000 miestä 1996 euroa kuussa ja 709 000 naista 1536 euroa kuussa. 1 127 740 000 euroa/kk miehille ja 1 089 024 euroa/kk naisille, n/m = 96,6 %.  Vuodessa miehet n. 13,5 mrd ja naiset n. 13,1 mrd. Naiset saivat 49 % ja miehet 51 %
Huom. Leskeneläke lisäten miehet 13,6, naiset 14,5 mrd.

Naiset saivat vanhuus- ja leskeneläkepotista noin 51,6 %, miehet noin 48,4 %. Naiset saivat vanhuus- työkyvyttömyys- ja leskeneläkepotista 51,1 % ja miehet 48,9 %.

MUTTA: Työeläkkeitä maksettiin 27 miljardia euroa ja Kelan eläkkeitä 2,4 miljardia euroa. Yhteensä 29,4 miljardia.

Vanhuuseläkkeitä maksettiin 26,6 miljardia ja työkyvyttömyyseläkkeitä 2,4 mrd. yhteensä 29 mrd. Perhe-eläkkeitä maksettiin noin 1,7 miljardia, joista leskeneläkkeitä oli noin 1,6 miljardia.

Viimeistään tästä huomaatte, kuinka eri käsitteet sekoittavat laskelmat täysin. Eläkemenot Suomessa olivat noin 30 miljardia. Nämä kymmenet miljardit voidaan jakaa osiin usealla eri tavalla.
___________________

Siksi on parasta siirtyä prosenttilaskuun ja "hehtaaritarkasteluun". Näin näemme suuret suuntaviivat sortumatta pipertelyyn.

Työeläkemenoista, 27 mrd, naiset maksoivat vakuutusmaksuina n. 44 % ja miehet n. 56 %. Kelan eläkeosuus, 2,4 mrd maksettiin valtionverosta. Miehet maksoivat 78 % ja naiset 22 % valtion ansioverotuotosta.
     
Miesten työeläkemenojen maksut olivat 15,1 mrd + 1,9 mrd = 17 mrd
Naisten työeläkemenojen maksut olivat 11,9 mrd + 0,5 mrd = 12,4 mrd, eli naiset maksoivat 42,2 %.

Miehet saivat vanhuuseläkkeitä noin 13,5 miljardia ja naiset noin 13,1 miljardia.
Työkyvyttömyyseläkkeitä miehet saivat 0,2 mrd enemmän kuin naiset.
     
MUTTA: 1. Naislesket saivat noin 1,4 miljardia enemmän leskeneläkkeitä kuin mieslesket. 2. Valtion eläkkeitä ei pystytä peittämään työeläkemaksuilla, vaan  valtion kassasta maksetaan 60 %. Valtionverosta miehet maksavat 78 % ja naiset 22 %. 3. Liki 100 %:sti miehiltä kerättyjen työeläkerahastojen tuotot olivat vuonna 2017 noin 13,9 miljardia euroa, josta osa käytettiin työeläkkeiden maksuun, sillä vuoden 2017 työeläkemaksut eivät riittäneet kattamaan vuoden työeläkemenoja.

Nämä kolme lisähuomiota muuttavat käsitystä eläkemaksuista ja eläketulosta melkoisesti.

Miehet maksoivat eläkemenoista vuonna 2017 noin 5 miljardia enemmän kuin naiset ja miehille maksettiin eläkkeitä suunnilleen saman verran kuin naisille.

Miehiltä siis lapataan eläkemaksuina ja eläkerahastojen tuottoina miljarditolkulla rahaa naisten aiheuttaman eläkevajauksen täyttämiseen. "Eläkepommi" ei ole miesoletettujen syy vaan muiden sukupuolien. Jos Suomessa sallittaisiin erilliset eläkeyhtiöt miehille ja naisille, miesten eläkeyhtiöt porskuttaisivat valtavalla voitolla ja naisten eläkeyhtiöt olisivat konkurssissa alle aikayksikön. Työeläkerahastot kuuluisivat liki 100 % miesten eläkeyhtiöille, sillä ne rahat on kerätty miehiltä yli kahdenkymmenen vuoden ajalta.

Naisille maksetaan noin puolet eläkkeistä, mutta he maksavat vain noin 42 % eläkemaksuista. Eikö tässä ole todellinen tasa-arvo-ongelma???

Tämä vertailuni antaa täysin päinvastaisen kuvan eläkkeiden tasa-arvoisuudesta kuin se hokema, että "naisen eläke on 400 euroa pienempi kuin miehen" tai "naisen eläke on 79 % miehen eläkkeestä".

Eläkkeet rahoitetaan maksamalla eläkevakuutusmaksua ansiotyöpanoksesta ja lisäksi ansiotyöpanosta verottamalla. Naisten ansiotyöpanos on alle 75 % miesten ansiotyöpanoksesta ja naisten eläke on noin 79 % miesten eläkkeestä. Tämä on epätasa-arvoista vain miehen näkökulmasta!

Nämä esittämäni laskelmat voidaan tarkentaa pennin/sentin tarkkuudella, sillä kaikki data on ETK:n hallussa. Vain halua sen julkaisemiseen puuttuu.

paulisumanen
Sitoutumaton Hyvinkää

Työaika- ja palkkatutkija. Myyttien murtaja. Miehen biologisessa ruumiissa. Gender oli aluksi "nainen", kunnes petyin feminismiin ja vaihdoin genderikseni "mies".
“The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Stephen Hawking -
"Menschen, die recht haben, stehen meistens allein" & "Je mehr Leute es sind, die eine Sache glauben, desto größer ist die Wahrscheinlichkeit, dass die Ansicht falsch ist" - Kierkegaard -
"On parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin" - Eino Saarinen (1932-2014), kolmessa eri yrityksessä esimieheni.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu