Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Tämä meni Hesarissa mappi Ö:hön

Feministi ja naistutkija Siri Lindholm kirjoitti HS:ssa, ettei naisia saa laittaa kansalaispalvelukseen, niin kuin Elisabeth Rehnin työryhmä esittää.

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000005693258.html

Kirjoitin siihen vastineen, jota ei julkaistu. Se on tässä:
___________________________________________________________

Kotityöt ei ole riittävä syy tasa-arvoisesta maanpuolustuksesta laistamiseksi

Siri Lindholm kirjoitti (HS 25.5.2018), että naiset tekevät viikossa noin 8 tuntia enemmän kotitöitä ja mm. siksi heidät pitää vapauttaa perustuslain kaikille määräämästä maanpuolustusvelvollisuudesta.
Kyseessä on ns. puolitotuus, sillä silloin jätetään mainitsematta se, että parisuhteessa elävät miehet tekevät viikossa Piekkola-Ruuskasen tutkimuksen mukaan yli kahdeksan tuntia enemmän yhteenlaskettua ansio- ja kotityötä kuin heidän kumppaninsa.
Erään hypoteesin mukaan tämä on syy miesten alempaan elinikään. Ja miesten 20 % suuremmasta ansiotyömäärästä johtuen naisten euro onkin 100 senttiä, kun palkkaero lasketaan tehtyä työtuntia kohden.
Tilastokeskuksen tutkijan Pekka Myrskylän mukaan miehet tulevat työelämään noin kaksi vuotta naisia myöhemmin, suurin syy on vain miehiä koskeva asevelvollisuus. Tämä pudottaa lisäksi miehen elinikäistä euroa noin 4-8 senttiä asevelvollisuusajan pituudesta riippuen eli naisen euro onkin itse asiassa 106 senttiä asevelvollisuus huomioiden.
Joten perustuslain pykälien 6 ja 127 kannalta katsottuna ehdotus kansalaispalvelusta on hyvä päänavaus miesten ja naisten saattamiseksi tasa-arvoisiksi kansalaisiksi maanpuolustuksen osalta.

Pauli Sumanen, Hyvinkää
Palkka- ja työaikatutkija

_______________________________________________

Jos olisi ollut tilaa jäljellä, olisin myös huomauttanut, että työryhmän ajatus siitä, että kansalaispalveluksen suorittamatta jättäminen aiheuttaisi maanpuolustusveron loppuiäksi, on lainattu Sveitsistä. Sveitsissä ne (miehet), jotka eivät suorita asevelvollisuutta, joutuvat maksamaan jonkun prosentin suuruista maanpuolustusveroa tuloistaan koko loppuiän ajan. Miksi ei se, mikä toimii Sveitsissä, voisi toimia meilläkin, jos mekin haluamme välttää ammattiarmeijan.

Tämä ajatus lähtee siitä, että asevelvollisuuden vuoksi sen suorittaneet miehet tulevat Tilastokeskuksen mukaan  työelämään kaksi vuotta samanikäisten naisten jälkeen. Eli vero olisi Suomessa täten noin 3 % vuosituloista. Jos laskemme veron elinikäisistä työtunneista EU:n työaikadirektiivin mukaan, se olisi noin 6 %.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jep, ja maininnan arvoinen seikka olisi myös, että Lindholmin vertaus alkaa päteä vasta siitä päivästä lähtien, kun kotitöiden teko määrätään laissa naisten velvollisuudeksi.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Olisi mukava nähdä, mihin "Tilastokeskuksen tilastohin" viitataan, ja miten päästään mainittuun argumentiin :"[N]aiset tekevät tätä ­nykyä kahdeksan tuntia – siis kokonaisen työpäivän – enemmän kotitöitä viikossa kuin miehet."

Yleensä näitä räpisteleviä ankkoja on ollut nautinto ampua alas, koska nuo konttiyliopistojen tohtorit eivät ymmärrä tilastomatematiikasta hölkäsen pöläystä.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Naisten kotityötieto tulee yleensä Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksesta, jossa tieto kotitöistä kerätään kaikilta yli 10-vuotiailta (!!!) miehiltä ja naisilta siviilisäätyyn katsomatta. Mutta ketä kiinnostaa, laittaako ruokaa, tiskaako, siivoaako tai pyykkääkö ikäneito Ikaalisista enemmän kuin vanhapoika Vantaalla? Tasa-arvoinen vertaus tulee tehdä vain parisuhteessa eläviltä.

Ja kotityöt on taas luokiteltu Brysselissä jossakin all-female-panelissa. Niinpä kaikki, mikä tapahtuu talon sisällä, on kotityötä, mutta monet miehiset työt eivät.
Kotityötä eivät mm. ole
- verkko- ja katiskakalastus, vaikka joka kolmas Suomessa syöty kalakilo tulee kotitarvekalastajilta. Sen sijaan kalan osto kaupasta/torilta/kauppahallista on matkoineen kotityötä.
- hirvenmetsästys (eikä muu metsästys) , vaikka saalis on vuosittain miljoonia kiloja lihaa
- marjastus ja sienestys
- polttopuuhuolto metsästä tulisijan eteen, vaikka maassamme on noin miljoona puulämmitystulisijaa ja puukiukaat kaupan päälle
- omakoti- ja mökkiteiden rakentaminen ja huolto. (Pihan lumityöt ovat)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset