Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

OECD samaa mieltä palkkaerosta kuin minä

Olen jo 15 vuotta julistanut sitä ilosanomaa, ettei naisille makseta Suomessa vähempää palkkaa kuin miehille, pikemminkin päinvastoin.

Nyt YLE kertoo nettisivustollaan, että OECD on samaa mieltä.

https://yle.fi/uutiset/3-10204625

Pari poimintaa jutusta: "Tuore OECD:n raportti väläyttää realistisimpana ratkaisuna työelämän tasa-arvoistamiseksi sitä, että miehet tekisivät vähemmän töitä.

Parempi ajatus voisi OECD:n mukaan olla esimerkiksi kuusituntinen työpäivä, jota Ruotsissa on kokeiltu. Vielä parempi, tai realistisempi tie olisi se, että miehet vähentäisivät kokonaistyöaikaansa. Naiset voisivat vastaavasti lisätä sitä."

Useat eri tutkijat ovat jo yli 50 vuoden ajan todistaneet, että miehet tekevät sen verran enemmän vuosityötunteja (noin 20 % kokoaikatyöntekijöillä), että tuntipalkka on sama miehillä ja naisilla, kun se lasketaan tehtyä vuostyötuntia kohden. Ja tämä laskentatapa on tasa-arvoinen, lukekaa vaikkapa EU-parlamentin päätöslauselma 2008/2012(INI). Myös ILO ja YK ovat samaa mieltä.

MUTTA ei tuo OECD:n ehdottama "realistinen" tie ole realistinen.

Miettikää vaikkapa sitä, että jos miehet vähentäisivät työtuntinsa naisten tasolle, Suomen bruttokansantuote putoaisi yli 10 %. Mikä perhe hyväksyisi sen, että perheen bruttotulot putoavat yli 10 % vain sen vuoksi, että mies alkaakin olla kotona, eikä töissä.

Yhtä epärealistinen on OECD:n utopia, että naiset pidentäisivät työaikaansa. En tiedä yhtäkään tutkimusta, joka tukisi tätä väitettä. Sen sijaan olen tutustunut suomalaisiin tutkimuksiin, jossa naiset haluaisivat vähentää nykyistäkin työaikaansa.

Lukekaa esimerkiksi tämä tutkimus: "Palkansaajakeskusjärjestöjen tutkimus: Palkansaajien viikkotyöajat, toiveet ja todellisuus, Erkki Laukkanen, 2003"

http://netti.sak.fi/sak/pdf/vkot-aik.pdf

Eihän OECD tee itse mitään tutkimusta Suomesta. Se toistaa papukaijana täältä saatua materiaalia. Missä on sylttytehdas?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Linkin takana otsikossa puhutaan "palkkaeroista", mutta sitten kuitenkin mainitaan tuo keino tasoitukseen työajan lyhentämisen kautta. Eikös silloin pitäisi puhua pikemminkin tuloeroista kuin palkkaeroista? Palkka on sama, mutta tulot erilaiset.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Minua jäi ihmetyttämään, miksi niiden tulojen pitäisi olla samat. Ylen uutisesta kun sai sen kuvan, että he haluaisivat päästä tuloeroista eroon, vaikkapa sitten enemmän tienaavien työaikaa lyhentämällä ja vähemmän tienaavien työaikaa lisäämällä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, se on todella omituinen tavoite. Yhtä outoa kuin yltiöprogressiivisen verotuksen kannattaminen, jossa ahkeralta halutaan riistää pois kaikki se, mikä tulee hänen ylimääräisestä ahkeruudestaan.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #3

Tuosta tasa-arvosta on tehty Prokrusteen vuode. Siinäpä sopiva homma jollekin uudemman ajan Theseukselle.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Suomen virallinen palkkaero = tuloero.

Se lasketaan kuukauden kokonaisansioista, joista on vähennetty kuukauden tuntiperustaisesti maksetut ylityökorvaukset (miehillä ne ovat noin 3,2 % palkkasummasta, naisilla noin 1,3 %). Muuta ei oteta huomioon. Tilastokeskus tosin sanoo, että säännöllinen työaika otetaan huomioon, mutta se on Tilastokeskuksen mukaan suunnilleen sama miehillä ja naisilla.

Vuonna 2016 miesten keskikuukausiansio oli 3699 euroa kuussa ja tuntiansio oli 21,72 euroa tunnissa. Miehet muka tekevät 170,3 tuntia kuussa.
Naisten vastaavat luvut: Keskikuukausiansio oli 3058 euroa ja tuntiansio 18,11. Naiset muka tekevät 168,9 tuntia kuussa.
Miesten ja naisten tuntimäärän ero on 1,4 tuntia kuussa eli 0,8 %, naiset vähemmän.

Uskokoon ken tahtoo, että miehet ja naiset tekevät yhtä paljon työtunteja vuodessa. Yksi Tilastokeskuksen taikatemppu on, että pekkaspäivät vähennetään vuosityöajasta (miehet saavat pekkaspäivistä yli 80 %), mutta muita palkallisia vapaita ei oteta huomioon. Naiset kuitenkin ovat lomilla, sairaslomilla ja vanhempainvapailla paljon miehiä enemmän. Lisäksi naiset vaihtavat ylitöitään vapaiksi kaksinkertaisesti miehiin verrattuna, mikä sotkee ylityötilastoja, koska vapaana pidetyt ylityötunnit katoavat tilastoista. Näitä ei Tilastokeskus halua kertoa palkkatilastojen yhteydessä.

Toimituksen poiminnat