Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Kuka on lentäjä-ässä?

Viimeisen Kodin kuvalhden kannessa on mainos jutusta, jossa haastatellaan naispuolista lentäjä-ässää. Kiinnostuneena etsin jutun sisäsivuilta ja yritin löytää jutusta, montako pudotusta tällä naisella on. En löytänyt yhtäkään.

Lentäjä-ässä -nimitys tuli käyttöön ensimmäisessä maailmansodassa, kun ranskalaiset sanomalehdet kutsuivat l'aceksi Adolphe Pegoudia, joka pudotti viisi saksalaiskonetta ennen putoamistaan ja kuolemaansa. Hän  ehti osallistua sotaan vain 6 kk. Tämän jälkeen lentäjä-ässäksi on kutsuttu todistettavasti viisi viholliskoneen pudottanutta lentäjää. Monen konetyypin lentäjät, kuten helikopterilentäjät voivat olla lentäjä-ässiä, vaikka valtaenemmistö heistä onkin hävittäjälentäjiä.

Verkon mukaan arkikielessä lentäjä-ässä voi myös olla erittäin taitava lentäjä, mutta nimitys ei ole vakiintunut virallisesti, onhan rajanveto erittäin vaikeaa.

Mies on lentäjä-ässä, kun pudottaa viisi vastustajaansa. Nainen voi Sanoma Oy:n lehden mukaan olla lentäjä-ässä, kun on parempi kuin keskivertolentäjänainen.

Kun Sanoma ilmoitti, että se pyrkii tekemään yhtä paljon juttuja naisista kuin miehistäkin, lopetin Hesarin tilauksen. Maksan lehdistä mieluummin asiasisällön kuin sukupuolen mukaisesti tehtyinä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

On se hyvä että joku antaa antifeministeille kasvot.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Jos ei muuten muista, kuinka epäonnistunut ihminen onkaan jo lähtökohtaisesti, voi naisena aina käydä lukemassa Sumasen uusimaan blogin.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

miksi tuo on jtn. antifeminismiä tai mitälie.. eikö hän puhunut totta? Minusta hän puhui.. ei ketä vain pitäisi ässäksi sanoa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lentäjä-ässä voi olla kuka vain, mutta hävittäjä-ässäksi voidaan kutsua yleisen käytännön mukaisesti vain viisi vihollisen lentokonetta pudottanutta lentäjää.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Mikähän tarkoitusperä tälläisellä kirjoituksella voi olla?

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Kateus

Minusta olisi hienoa jos omat lapset ja tulevat sukupolvet ei enää kärsisi vastakkainasettelusta jossa miehisyys koetaan naisten alistamisen tarpeella. Itsellä on vain tyttäriä ja koen tämän tyyppisen kirjoittelun olevan heitä vastaan. Enkä pidä siitä että lapsiani aliarvioidaan, vähiten sillä perusteella että ovat tyttöjä.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Itse taas toivoisin että naisia kohdeltaisiin tasa-arvoisesti miesten kanssa eikä jaeltaisi mitään tälläisiä säälipisteitä ja osallistumispalkintoja.

Naisissa on kykyä ja potenttiaalia, mutta jos palkitset keskinkertaisuutta, he tyytyvät keskinkertaisuuteen. Tommonen paijailu ampuu itseään jalkaan.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

”Naisissa on kykyä ja potenttiaalia, mutta jos palkitset keskinkertaisuutta, he tyytyvät keskinkertaisuuteen. Tommonen paijailu ampuu itseään jalkaan.”

Enpä tiedä, yleisesti ajatellen joskus on hyvä palkita keskinkertaisuuttakin, eikä se ole millään lailla sukupuolisidonnaista. Kaikki on suhteellista, joillekin keskinkertaisuus on voitto. Muutenkin asioita pitäisi nähdä enemmän positiivisen kautta, ehkä joissain tapauksisssa keskinkertaisen kehuminen kannustaa yrittämään paremmin (lisää itseluottamusta) tai asettaa rimaa korkeammalle.

Toinen asia on että jos Kodin kuvalehden otsikointi sanoo jotain, se ei tarkoita että jutun kohde kokee saaneensa minkäänlaista palkintoa, melkeinpä päinvastoin. Silti tästä joku jaksaa olla kateellinen.

Minä palkitsen liian vähän tyttäriäni kehuilla. Yritän muistaa kehua heitä mutta satakuntalaiseen perimääni kehumisgeeniä ei useinkaan ole vahvana... koskaan en kehu turhaan, aina tarkoitan sitä, riippumatta siitä oliko se keskikertainen tai ei

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen Vastaus kommenttiin #18

Kova työ pitää aina palkita, siitä voimme olla samaa mieltä. Pelkästään lentäjäksi pääseminen on ihailtavaa.

Tämä blogi on mielestäni lähinnä "lentäjä-ässä" tittelin semantiikasta. En usko, että blogisti on kade tai sovinisti jos hän ottaa kyseisen tittelin tosissaan. Ehkä jos sitä käytetään liian höllästi, niin se menettää merkityksensä. Riippuu henkilön arvoista miten vakavasti tämmöset ottaa.

Mitä blogin viimeiseen pariin riviin tulee, meritokratiassa ei ole mitään väärää. Itsekin uskon että se on naisen itsetunnolle parempi, jos hän saavuttaa statuksensa sen perusteella millainen hän on ihmisenä, ei sen takia mitä hänellä on jalkojen välissä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei tässä ketään sukupuolen perusteella aliarvioitu vaan sen, että "lentäjä-ässäksi" nimetty ei ollut pudottanut yhtään viholliskonetta.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Suosittelen blogistille lukemiseksi pelkästään miesten lehtiä, muissa julkaisuissa kun tuppaa olemaan näkökulmia myös naisten suunnasta.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Puhuessaan lentäjä-ässistä Sumanen on kyllä oikeassa:

https://en.wikipedia.org/wiki/Flying_ace

"A flying ace, fighter ace or air ace is a military aviator credited with shooting down several enemy aircraft during aerial combat. The actual number of aerial victories required to officially qualify as an "ace" has varied, but is usually considered to be five or more."

Noista esimerkiksi flying ace voidaan kääntää lentäjä-ässäksi tai lentäväksi ässäksi. Hän on myös oikeassa, että ässälentäjällä pitää olla vähintään viisi pudotusta.

Naispuolisia ässälentäjiä on ilmailun historiassa ollut vain kaksi kappale tietojeni mukaan ja he ovat palvelleet Neuvostoliiton ilmavoimissa. He olivat Yekaterina Budanova ja Lydia Litvyak.

https://en.wikipedia.org/wiki/Yekaterina_Budanova
https://en.wikipedia.org/wiki/Lydia_Litvyak

Ilmailua on aina pidetty aika miehisenä alana, jossa naisten on ollut vaikeata näyttää ja kehittää taitojaan, vaikka he olisivat olleet kuinka päteviä. Taistelulentäjänä toimiminen on vielä sen lisäksi ollut naisille vieläkin vaikeampaa, kun miehiä mielummin valittiin taistelulentäjiksi.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Ahaa. Kodin Kuvalehti harrastaa kulttuurista omimista kun ei rajoita ässä-liitteen käyttöä sinun wikitulkintojesi mukaan.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Kyseessä ei ole minun tulkintani, vaan se yleinen käsite, että ässälentäjäksi kutsutaan lentäjää, jolla on vähintään viisi pudotusta. Jos sinulle ei Wikipedia kelpaa niin miten sitten on Smithsonian Air & Space:

https://www.airspacemag.com/need-to-know/what-does...

"The term “ace” is unofficially bestowed on those pilots and weapon systems officers who have shot down five enemy aircraft."

Luulen, että Air & Space -lehden toimituskunta tietää ilmailusta enemmän kuin Kodin Kuvalehden toimittajat. Viime kädessä toimittajan, joka ei tunne terminologiaa, ei pidä alkaa kikkailemaan sillä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #9

Ässäliitettä nyt vaan myös yleisesti käytetään kuvaamaan että ihminen on jonkinlainen resurssi.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #10

Se on epätarkkaa suomea ja ilmailun suhteen se saattaa johtaa harhaan. Jos joku toimittaja kirjoittaa ilmailusta, niin hänen myös pitäisi tietää sen alan perusterminologia tai tarkastuttaa kirjoituksensa ihmisellä, joka tietää sen, jolloin siitä voidaan hioa epätarkkuudet pois.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #11

Ilmailun sisällä voi olla epätarkkaa mutta onko aihetta blogiin tms.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #13

Ilmailun sisällä ei ole mitään epätarkkuutta. Ainoa, joka oli epätarkka, oli toimittaja, joka kutsui naislentäjää ässälentäjäksi. Suomenkielinen wiktionary määrittelee sanan ässä substantiivina seuraavasti:

" 1.korttipakan ensimmäinen kortti, ykkönen eli ässä. Ässän arvo määritellään korttipeleissä usein joko suurimmaksi tai pienimmäksi kortiksi, 1 tai 14.
2. hävittäjälentäjä, joka on pudottanut vähintään viisi viholliskonetta
3. (tennis) läpisyöttö
4. (puhekieltä) jossakin tekemisessä erinomainen henkilö"

Lähde: https://fi.wiktionary.org/wiki/%C3%A4ss%C3%A4

Olen jo osoittanut kolme erillistä lähdettä, jonka mukaan ilmailussa ässälentäjä on henkilö, joka on tiputtanut viisi viholliskonetta. Siinä ei ole mitään epätarkkuutta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #14

Niin toimittaja sekoitti erinomainenhenkilö- ja hävittäjälentäjäjutut. Voihan se jotain ärsyttää vaikka minä en ärsytystä ymmärrä.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #15

En usko sinua, sillä ensimmäisessä viestissä sanoit lauseen, joka on "On se hyvä että joku antaa antifeministeille kasvot."

Ensinnäkin olet käynyt Sumasen kimppuun tarkastamatta faktoja. Kenties on hän oikeassa, kun hän sanoo, että ässälentäjäksi tarvitaan viisi pudotusta.

Toiseksi heti esität hänet antifeministinä tämän asian suhteen, vaikka hän on oikeassa.

Kolmanneksi, kun huomaat olevasi väärässä, niin koetat lyödä koko asian leikiksi, vaikka ensimmäisessä viestissä pyrit mustamaalaamaan Sumasta.

Neljänneksi toimittajien tulee olla erittäin taitavia sanankäyttäjiä, ja heidän tulee tietää käyttämänsä sanojen eri merkitykset. Kyseinen toimittaja olisi voinut helposti googlata sanan "ässä", nähdä sen merkitys ilmailussa ja olla käyttämättä sitä. Se ei toimittajalle sopinut ilmeisestikin laiskuuden takia.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #16

Nykykieleen on nimenomaan juurtunut tapa hieman leikitellä kaksoismerkityksillä ja homonymioilla. Itse en sitä arvosta kun se on vähän lapsellista kielenvääntöä mutta kieli muuttuu konservatiiveista huolimatta.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #19

On myös eri tapoja kirjoittaa. Sanoilla leikittely ei toimi tietokirjoittamisessa, jota mielestäni artikkeli naislentäjästä tai naislentäjistä on. Sen sijaan tietokirjoittamisessa täytyy pyrkiä siihen, että kirjoitusta voidaan käytännössä tulkita vain yhdellä tavalla. Sen vuoksi sanojen käyttö, joilla on monia merkityksiä, ei ole suositeltavaa, koska saattavat muuttaa tarkoitettua viestiä. Otetaan esimerkki:

1. Maija on pätevä lentäjä. Hän on toiminut ensimmäisenä perämiehenä kuusi vuotta ja kapteenina neljä vuotta.

2. Maija on ässälentäjä. Hän on toiminut ensimmäisenä perämiehenä kuusi vuotta ja kapteenina neljä vuotta.

Kumpi noista esimerkeistä on selkeämpi? Ensimmäisessä esimerkkissä on viesti yksinkertaisimmassa mahdollisessa muodossa. Tiedämme, mitä ilmailussa ässä tarkoittaa, joten voidaankin kysyä, että onko Maija pudottanut ainakin viisi viholliskonetta? Vastaus hän on luultavasti ei. Kuitenkin termi ässälentäjä esimerkissä kaksi tuo siihen harhaanjohtavaa nyanssia, ja siksi sitä ei pitäisi käyttää.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #20

Jos lentokoneessa tarvitaan perämies, siihen riittänee aina yksi...

Mutta on totta, ettei pidä yliampuvassa markkinointihengessä liioitella asioilla, jotka eivät pidä paikkaansa. Akateemisesti meritoituneen arvoa ei ole tapana liioitella yläkanttiin, ei myöskään sotilasarvoja tai saavutuksista myönnettyjä kunniamerkkejä, jollainen "ässä" on epävirallisesti ja verbaalisesti.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #22

"Jos lentokoneessa tarvitaan perämies, siihen riittänee aina yksi..."

Yleensä yksi perämies on tarpeeksi, mutta pisimmillä lennoilla saattaa olla enemmän kuin kaksi lentäjää.

"Long haul flights are slightly different as they sometimes have more than 2 pilots to allow a longer flight duty period by giving each pilot some rest away from the controls, these areas are called bunks as they are like bunk bed areas normally in the roof space of long haul aircraft."

Lähde: https://www.flightdeckfriend.com/how-many-hours-ca...

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Noinhan sen voi katsoa. Lentäjä-ässä on epiteetti joka liitetään taistelulentäjiin Nais- tai mieslentäjiin sukupuoleen katsomatta mutta ehtona että on viisi pudotusta taisteluissa. . Ei kukaan ymmärtääkseni ole kyseenalaistanut Kuvalehden haastatteleman naislentäjän taitoja lentäjänä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #12
Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Sini Lappalainen ja Reija Haapanen. Voitteko sanoa, miksi olen mielestänne antifeministi?

Olen tasa-arvoaktivisti ja pyrin tasa-arvoiseen totuuteen. Missä ja milloin olen valehdellut? Korjaan kyllä kaikki totuudenvastaiset väitteeni.

Onko totuudenpuhuja antifeministi? Jos on, feministi ei olekaan tasa-arvoihminen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset