Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Valhe, emävalhe, tilasto - saavuttaako BKT vuoden 2008 tason?

Taloussanomien uutisen mukaan Ilmarinen ilmoittaa, että Suomen BKT saavuttaa tämän vuoden aikana ennen finassikriisiä olleen tason. Siis vuoden 2008 tason.

Mutta tuo vertaus ei kerro totuutta. Emmehän voi sellaisenaan verrata Suomen ja Ruotsin bruttokansantuotetta keskenään. Tai toki Ilmarinen voi, mutta sellainen vertailu ei kerro mitään.

Suomen väkiluku on noussut 10 vuoden aikana, kiitokset tai haukut maahanmuutolle, noin 3,9 %. Kansantuotetta voi verrata toiseen kansantuotteeseen per capita-luvuilla eli BKT per asukas. Ja silloinhan olemme tuon 3,9 % vuotta 2008 jäljessä.

Jos talouskasvu ei hiivu eikä tule uutta maahanmuuttoaaltoa, Suomi saavuttaa vuoden 2008 kansantuotteen per capita vasta parin vuoden päästä. Väkiluku kasvaa nykyvauhdilla vain alle 1000 asukasta kuukautta kohden.

Mutta uusi hallitus ehtii halutessaan turmella kaiken ennen sitä, sillä eduskuntavaali on jo ensi vuonna. Toivotaan parasta, pelätään pahinta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Erikoista tässä on se, että valtio, kunnat ja kotitaloudet ovat velkaantuneet n. 120 miljardia euroa lisää viimeisen vuosikymmenen aikana, eikä silti olla saatu edes nimellistäkään kasvua aikaiseksi. BKT on edelleen 196 miljardia euroa v. 2010 kiintein hinnoin, jota se oli jo v. 2008.

Kyseessä lienee jo jonkinlainen ennätys Euroopassa.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Paljos meidän bkt nousee siitä kun talouteen injektoidaan joka vuosi miljardeja velkarahaa?

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

EK:n sivuilta: "Bruttokansantuote mittaa euroina Suomessa tehdyn tuotannon laajuuden. Bruttokansantuote lasketaan arvonlisäysmenetelmällä, jossa yrityksen myyntituotoista vähennetään ostot muilta yrityksiltä. Julkisella sektorilla BKT lasketaan palkkatulojen ja poistojen summana."

Tuon mukaan kun otan miljoona euroa velkaa ja rakennan sillä linnunpönttöjä, jotka myyn torilla miljoonalla eurolla, BKT kasvaa miljoonan Ilmeisesti ei oteta huomioon, millä rahalla se tuotanto pyörii.

Se on kyllä lisättävä, että esimerkiksi asevelvollisuus kasvattaa bruttokansantuotetta vain kapiaisten palkkojen sekä muonitus-, asumis-, varuste-, päiväraha- ja panoskustannusten verran. Asevelvollisten tekemä maanpuolustustyö on itsessään nollan arvoista, kun siitä ei makseta palkkaa.

BKT:n ulkopuolelle jäävät mm. kotitaloustyö sekä kotitarvekalastus, hirvenmetsästys, marjojen ja sienten poiminta omaan käyttöön, itselle omasta metsästä tehdyt polttopuut, talkootyö, vapaaehtoinen urheilijärjestötyö, yms. Yleensä kaikki se, missä raha ei liiku.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Kun lukee alustuksen ja edellä olevat kommentit, niin herää kysymys: mikä pysäytti Suomen?
En yritä edes esittää talousviisasta, mutta ensimmäisenä tulee mieleen kuitenkin Nokia. Vertailussa aiempi vuosi on nokiavuosi, nyt ei ole. Ei tämä varmaankaan ole ainoa tekijä, mutta ehkä aiheuttaa kuitenkin tilastoja vääristävän huipun "väärään" kohtaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kun lukee alustuksen ja edellä olevat kommentit, niin herää kysymys: mikä pysäytti Suomen?"

Merkittävämpi muutos taisi olla Mauno koiviston muutos siirtää rahanluonti Suomen valtiolta yksityisille pankeille.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Blogi-isännän havainto pitää paikkansa:

https://findikaattori.fi/fi/2

Huomioidaan nyt vielä sekin, että Suomen väestön ikäjakauma oli pitkään ihanteellinen: kun sotien jälkeen syntyneet suuret ikäluokat olivat työelämässä, meillä oli suhteellisesti vähän vanhuksia ja lapsia. Nyt tämä vaihe on ohitettu, joten BKT/capita tuskin enää lähtee sellaiseen nousuun, johon takavuosina on totuttu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Oleellista on että nykyisillä sukupolvilla elämä on surkeampaa kuin heidän vanhemmillaan, keskiluokka häviää ja slummit ovat tulevaisuutta.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Avaaja on täysin oikeassa. BKT / head on edelleen v. 2018 alemmalla tasolla ( kiintein hinnoin v. 2010 verraten ), mitä se oli vuosikymmen takaperin v. 2008.

Suomi on ainoa EU:n jäsen, jonka talous on hyytynyt miinukselle v. 2008 jälkeen. Muiden maiden taloudet ovat kasvaneet reaalisesti inflaatiokorjattuna n. 8 % (kiintein 2010 hinnoin) tuona samana aikana.

Suomi on myös ainoa EU-maa, jonka vienti on suorastaan romahtanut vuoteen 2008 verraten. Jos Suomen vienti olisi kehittynyt samoin, kuin muissa EU-maissa keskimäärin, olisi se nyt n. 30 miljardia euroa korkeammalla tasolla, mitä se ny on. Näin isoa pudotusta ei selitä edes Nokia, muutoin kuin pienellä murto-osalla.

Läkde EKP.

Toimituksen poiminnat