Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Alkoholi ja maitotuotteet ovat Suomen suurimmat vientituotteet / YLE Uutiset

Tänään 5.3.2018 kello 18.00 YLE:n uutisissa juontaja kertoi, että alkoholi ja maitopohjaiset tuoteet ovat Suomen suurimmat vientituotteet.

Se on hyvä asia sen jälkeen kun Nokian kännyköiden vienti romahti. Verrattaessa Ruotsiin, Suomea on syytetty siitä, että emme osaa valmistaa sellaisia tuotteita vientiin, joita myydään loppukäyttäjälle eli ns. kulutustuotteita. Nyt niitä osataan tehdä täällä!!!!

Olemme palanneet 1900-luvun alkuun, jolloin voi oli suurin vientituotteemme.  Ja voi taas otti paikan tervalta, joka oli suurin vientituote sitä ennen.

Tässä on nyt vaan sellainen suuri vaara, että osaamme tehdä vain sellaista, mitä osaavat tehdä kaikki muutkin.

Tulee ikävä entistä osaamista. Joskus nuoruudessani osasimme tehdä esimerkiksi paperikoneita, laivoja, metsäkoneita, kännyköitä, paperia ja selluloosaa. Nyt maataloustuotteet (alkoholikin on sitä loppujen lopuksi) ovat taas kärjessä!

Minun sukuni viinapannuissa viinaa on poltettu vain silloin kun ylijäämävilja on uhannut tuhoutua. Tai noin vaarini sen ainakin minulle tulkitsi. Suvun viinapannu on hänen mukaansa omistamani kaksikerroksisen aitan alla. Mutta kun se oli läkkipeltiä, ei kuparia, ei aittaa kannata nostaa ylös. Suvussa on metallimiehiä, jotka tekevät tarvittaessa uudet tislausvehkeet hetkessä. Tietysti vientiä varten, kuinkas muuten.

(Huom. Yllä ironiavaara).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eipä siis ihme että valtio haluaa päästä Altiasta eroon, tulee liikaa rahaa verovajetta peittämään.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Jatkuvalla tuotantotuella vientituotteita - se vasta on nerokasta bisnestä.

Edit: Tarkemmin kun asiaa hetken pohdin, niin juontajan lausuma ei kyllä pidä paikkaansa. Ne voivat kyllä olla elintarvikeviennin, muttei kyllä kokonaisviennin kärjessä. Koko elintarvikevienti oli 2,4% viennistä 2015 ja esim paperi ja sellu 16,9%. Joten en oikein osta juontajan väitettä.

Tässä muodossa voi pitää paikkansa: "Alkoholijuomat muodostavat jo runsaat kymmenen prosenttia koko elintarvikeviennistä. Ne ovat suurin yksittäinen elintarvikeviennin tuoteryhmä."

https://yle.fi/uutiset/3-10103051

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#2

>....."Alkoholijuomat muodostavat jo runsaat kymmenen prosenttia koko elintarvikeviennistä.....

ooo

No niin ...... me elätämme itseämme viinaa ja aseita myymällä

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei kait Altia mitään tuotantotukea saa.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Eipä taida saada suoraan, tosin pääraaka-aine lienee vilja, joten välillisesti kyllä. Mutta olet varmaan oikeassa ettei sitä suoraan tueta.

Risto Salonen

Mistähän tilastosta ja miltä vuodelta Ylen toimittaja on nämä tietonsa poiminut. Paperi, kartonki ja sellu ovat viiden kärjessä samoin öljytuotteet. Kymmenen kärjessä ei ole juotavaa ja ainut syötävä on lääketuotteet.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Epäilen väitettä. Ylen mukaan alkoholivienti on 160 meur eikä sillä nousta "Suomen suurimmaksi vientituotteeksi". Pelkästään autoja Suomi vie yli miljardilla eurolla vuodessa. Metsäteollisuuden vienti on yli 10 miljardia.

Blogisti on vähän pihalla, ei ihme että Makkonen ja Kaistakorpi komppaa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Blogisti ei tajunnut, että kyseessä oli elintarvikevientituotteet.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Minulle Altiassa on kyse lähinnä periaatteesta, valtio on 90-luvulta lähtien lahjoittanut tai myynyt puoli-ilmaiseksi voittoa tuottavia valtionyhtiöitään siinä missä paremmin menestyneet valtiot ovat tahkonneet vastaavilla rahaa kansalaisilleen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Joskus nuoruudessani osasimme tehdä esimerkiksi paperikoneita, laivoja, metsäkoneita, kännyköitä, paperia ja selluloosaa."

Ei mainitsemiesi tuotteiden valmistuksen osaaminen minnekään ole kadonnut. Valmet paperikoneet on maailman ykkösbrändi. Metsäteollisuuden merkitys Suomen viennille ei ole myöskään minnekään kadonnut. Sen ympärille rakentuu paljon muutakin teollisuutta, mm. juuri paperikoneet, mutta myös sellukattilat, kemikaalit, automatiikka, nostokuljettimet j.n.e. Meneillään oleva noususuhdanne perustuu ennen kaikkea viennin kasvulle.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Mutta kunnon käpylehmiä ei enää osata, vientikelpoista viinaa vaan mikä on ilmeisesti huono juttu.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kaarnalaivojen veistäminen sai merkittävää valtiontukea.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari Vastaus kommenttiin #13

Voi luoja, se oli kyllä utopistinen episodi.

Tietääköhän kukaan, mitä projektille nykyään kuuluu?

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #18

Varmaan haudattu hiljaisuudessa. Ei tullut vientituotetta.
Veronmaksajien rahat käytetty "henkilöstömenoihin".

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Meille sanottiin jo kansakoulussa, että Suomi tekee tyhmästi kun se myy paperikoneita. pitäisi myydä ainoastaan paperia.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Pelkän paperin myyminen on bulkkivientiä.

Pitäisi jalostaa edelleen, eli painaa sille jotain.

Juha Hämäläinen

Kehitystä se on taaksepäin kehittyminenkin. Paluuta suomaalaisten juurille.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Elintarvikeviennin arvo Suomen viennistä on 20%:n luokkaa ja alkoholin osuus elintarvikeviennistä on kymmenen prosentin luokkaa, joten koko viennistä se on kunnioitettavat 2 %.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Suomen kolme suurinta vientituotetta vuoden 2016 tullitilaston mukaan olivat:

1. Paperi ja kartonki, 6,8 mrd. EUR,

2. Dieselpolttoaineet 3,7 mrd. EUR,

3. Ruostumattomat teräslevyt 2,3 mrd. EUR.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Ironia on vaikea laji, vaikka siitä yrittää kertoa lopussa suluissakin.

Ja varmaan YLE:n toimittajakin tiesi asiansa, mutta hänen juttunsa oli varmaan leikattu uutisiin niin, että yhteys elintarviketuotannon vientituotteisiin katkesi tuon lauseen kohdalla.

Onneksi lukijat olivat valistuneita ja kertoivat oikein tilastolukujen valossa, miten asiat ovat. Niin tämäkin blogi toimi lopulta oikean tiedon levittäjänä taas kerran.

Toki Altia saisi valistaa meitä siitä, paljonko alkoholilitran kate on kotimaan myynnin ja paljonko viennin osalta. Näin tulevia Altian pörssiosakkeita ostava kansalainen saisi vähän hajua, mihin rahansa laittaa.

Koko YLE:n juttu haiskahti vähän mainokselta. Valtion omistama YLE haluaa saada Altian pörssiosakkeisiin lisää arvoa ennen pörssiin tuloa. Eivät kaikki tulevat pörssiyhtiöt saa vastaavaa mainosta televisiouutisista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomessa valmistettu alkoholivienti koostuu pääasiassa tiukoista viinoista. Niiden kohdalla tuo katelaskenta on hiukan erilainen kuin Alkon pullomyynnissä, sillä pääosa viennistä (ainakin pohjoismaiden ulkopuolelle) tehdään tankkikuljetuksena ja tyhjillä pulloilla sekä erillisillä irtoetiketeillä. Pullottaminen taphtuu sitten paikallisen jakelijan toimesta.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Vaikka en itse ostakaan Altian osakkeita niin moni muu haluaisi varmaan tietää, kasvaako Altian liikevoitto nopeasti vai hitaasti, vai kasvaako ollenkaan, kun YLE:n uutisissa hehkutettu viennin lisäys mahdollisesti jatkuu. Kotimaan myyntihän tuskin kasvaa näissä vahvoissa viinoissa eikä Altia tee ainakaan vielä oluita. Limuviinoja se tekee, mutta eiköhän siinäkin myynti Suomessa pysy alhaalla. Jos ei pysy, alkoholiveroa nostetaan, se on varmaa. Veron nosto taas näkyy Altian kukkarossa myyntivolyymin pienennyksenä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

Tietysti Altian liikevoiton kasvua se vientikin tukee. Tappiokseen ei Altia varmasti vientiä harjoita.

Mutta kokonaisliikevoittoon vaikuttavat sitten monet muutkin asiat, kuten juurikin se kotimaan myynti. Luulisin, että kotimaisten kirkkaiden viinojen myynti on alenemaan päin juomakulttuurin muutosten vuoksi. On vaikea ennustaa riittääkö kasvanut vienti tuon kehityksen paikkaamaan.

Alkoholiveron alennus olisi suuri piristysruiske Altialle ja myös Alkolle. On vaikea arvioida paikkaisiko niistä kahdesta lisääntyneet valtion saamat osingot myytyä litraa kohden menetetyt verotulot.

Toimituksen poiminnat