Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Tanskalainen miesasiamies haudattiin eilen

Tanskan prinssi Henrik haudattiin eilen. Hän oli kieltänyt hautaamasta itseään kuninkaallisten hautausmaahan eli Roskilden tuomiokirkkoon, jonne hänen puolisonsa haudataan sitten joskus. Näin tätä avioparia ei haudata samaan paikkaan.

Tämä siksi, että prinssi Henrik oli miesasiamies. Hän vastusti sitä, että Tanskassa mieskuninkaan puolisoa kutsutaan kuningattareksi, mutta naiskuningattaren puolisoa prinssiksi. Varsinaista epätasa-arvoa.

Suomessa on samanlainen käytäntö monessa asiassa. Suomessa miespresidentin naispuolisoa kutsutaan rouva presidentiksi, mutta jos meille tulee naispresidentti, ei hänen miespuolisoaan kutsuta herra presidentiksi. Esimerkki toisesta ammatista:  Meillä miesrovastin puoliso on ruustinna, mutta naisrovastin puoliso Antti, Mauno, Pertti jne. Ei naisrovastin puoliso saa mitään titteliä ilmaiseksi.

Suomen miesasiamiesten tulisikin palkita prinssi Henrik postuumisti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

"Suomessa miespresidentin naispuolisoa kutsutaan rouva presidentiksi"

Niinkö? Enpä ole kuullutkaan.

Pekka Iiskonmaki

#1
Miestä taas Penaksi tai Mopeksi.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Aika harvinaista tosiaan näyttää olevan. "Rouva presidentti" saa googlessa 9620 ja "Jenni Haukio" 482 000 osumaa. Se että "Rouva presidentti" saa noinkin monta osumaa johtuu lähinnä samannimisestä elokuvasta.

Pekka Iiskonmaki

Tanskassa ajatellaan hänen vaimonsa olevan Tanskan ainoa mies.

Käyttäjän velimattitanhuva kuva
Veli-Matti Tanhuva

”Tanskassa mieskuninkaan puolisoa kutsutaan kuningattareksi, mutta naiskuningattaren puolisoa prinssiksi.”

Tuo johtuu juuri siitä epätasa-arvosta. Kuningas on ykkönen, omassa ylhäisyydessään. Kuningatar vastaa hierarkiassa prinssiä. Ihan looginen asia. Kuninkaalliset ja tasa-arvo eivät mahdu samaan lauseeseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset