Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Tekikö Islanti historiaa palkkatasa-arvon suhteen?

Islannissa astui vuoden vaihteessa voimaan uusi laki samapalkkaisuudesta saman työnantajan palveluksessa.

MTV repäisi asiasta tänään näin:

Islanti
https://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/
Islanti teki historiaa: Miehille ja naisille täytyy maksaa samaa palkkaa – sakon uhalla. Islannissa vuodenvaihteessa voimaan astuneen uuden lain mukaan kaikkien yli 25 henkilöä työllistävien yritysten ja julkishallinnollisten yksiköiden on hankittava virallinen todistus tasa-arvoisesta palkkapolitiikasta. Ne, jotka eivät pysty palkkatasa-arvoa todistamaan, joutuvat maksamaan sakkoja. Islannin lakien mukaan miesten ja naisten on tähänkin asti pitänyt saada samaa palkkaa, mutta palkkakuilusta ei ole päästy eroon.

Tuskin Islannissa on edes mitään palkkakuilua, sillä Islanti ei kuulu EU:hun eikä siellä siten lasketa palkkaeroa tuntipalkasta, jossa jakajana on tehdyt työtunnit, niin kuin EU:ssa. Taitavat laskea palkkaeron yhtä hölmösti kuin suomalaiset feministit, bruttokuukausiansioiden erosta.

Meillä Suomessa samanlainen laki on ollut voimassa jo vuosia. Tasa-arvovaltuutetulle tulee vuosittain tutkimuspyyntöjä palkkasyrjinnästä alle 100, joista murto-osa johtaa toimenpiteisiin. Tasa-arvovaltuutettu ei edes kerro, miten valitukset ja toimenpiteet jakautuvat sukupuolittain.  Verkosta löytyy 10 vuoden ajalta alle 10 lausuntoa, joista käsittääkseni alle puolet on sukupuolten välistä palkkaeroa koskevia. Suomessa asiat näyttävät olevan hyvin palkkasyrjinnän suhteen.

Tasa-arvovaltuutettu kertoo sivuillaan yleisistä tapauksista, jolloin samasta tai samanarvoisesta työstä voi maksaa eri palkkaa. Näitä ovat esimerkiksi:

- palkansaajat kuuluvat eri liittoon. Näitä tapauksia on paljon varsinkin yhtiöiden fuusioiden ja kuntaliitosten jälkeen. SOTE tuo varmasti uuden tapausvyöryn näihin tapauksiin.

- palkansaajilla on eri määrä ikälisiä/kokemusvuosilisiä, vaikka tehtävä työ on samaa

- työvoiman tarjonnan niukkuudesta johtuva kilpailutilanne voi olla hyväksyttävä syy palkkaeroon

Millainen on sitten Suomen tasa-arvolaki?
Tasa-arvolaki
6 b § (30.12.2014/1329)
Palkkakartoitus
Palkkakartoituksen avulla selvitetään, ettei saman työnantajan palveluksessa olevien samaa tai samanarvoista työtä tekevien naisten ja miesten välillä ole perusteettomia palkkaeroja. Jos palkkakartoituksen vaativuus- tai tehtäväryhmittäinen taikka muulla perusteella muodostettujen ryhmien tarkastelu tuo esiin selkeitä eroja naisten ja miesten palkkojen välillä, työnantajan on selvitettävä palkkaerojen syitä ja perusteita. Jos työpaikalla on käytössä palkkausjärjestelmiä, joissa palkat muodostuvat palkanosista, esiin tulleiden erojen syiden selvittämiseksi tarkastellaan keskeisimpiä palkanosia. Jos palkkaeroille ei ole hyväksyttävää syytä, työnantajan on ryhdyttävä asianmukaisiin korjaaviin toimenpiteisiin.

Laissa ei sanota, että sakkoa tulee suoraan, mutta mitä muuta siitä voi tulla kuin ensin uhkasakkoa. Jos toimeen ei tartuta, uhkasakko astuu voimaan.

En pidä Islannin lakia mullistavana. Ei mitään uutta verrattuna Suomeen. Opettelisivat ensin siellä Islannissa laskemaan sen palkkaeron tasa-arvoisella tavalla! EU:sta löytyy eväät siihen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"naisten ja miesten välillä ole perusteettomia palkkaeroja"
Tälläinen sukupuolittunut lakiteksti ei sovellu nykyaikaan mm. muunsukupuolisia ei oteta huomioon. Tasa-arvon nimissä, vaadin sukupuolineutraalia ilmaisua !

Väinö Hirvelä

Täällä keskustelualueella pyörii yksi hassu vassari setä joka käyttää tätä linkkiä todisteena aina, että wage gap on todellinen: http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/files/... Miksi tätä eun näköistä paperia ei ole laskettu EU:sta saaduilla eväillä?

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Sa se!

Siinä sanotaan näin:
"Sukupuolten palkkaero tarkoittaa miesten ja naisten välistä keskimääräistä tuntipalkkaeroa."
Ja
"Kokonaistulojen välinen ero tarkoittaa naisten ja miesten välistä keskimääräistä vuosituloeroa. Siinä otetaan huomioon kolme eri haittatekijää, jotka kohdistuvat naisiin:
- alhaisemmat tuntipalkat
- vähäisempi työtuntimäärä palkkatyössä
- alhaisempi työllisyysaste (esimerkiksi, kun työntekijä keskeyttää työnteon huolehtiakseen lapsista tai sukulaisista)."

Kirjoittaja on vähäjärkinen. Tuo jälkimmäinen lainaus on täydellistä siansaksaa. (Anteeksi saksalaiset, ette te ole näin tyhmiä.)

On totta, että naisten vuosiansiot ovat 76-77 % miesten vuosiansioista, mutta tuntipalkan laskennan selitys on valetta.

Kyseinen luku 18,4 % on Tilastokeskuksen laskema, joka ilmoittaa, ettei siinä oteta huomioon tehtyjä työtunteja. (Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan miesjaoston kokouksessa 2016)

Mutta tällaista tämä on, kun asiantuntemattomat (feministit?) pistetään asialle.

Suomessa verotietojen mukaan palkansaajanaiset ansaitsevat 76-77 % miesten vuosiansioista ja kun siitä poistetaan tuntiperustaiset ylityöt, noin 78-79 %.

Tilastokeskuksen mukaan ne samat naiset tekevät noin 79 % miesten vuosityötunneista, joten eroa ei ole keskimääräisessä tuntipalkassa.

Toimituksen poiminnat