Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

YLE:n puolitotuus kertoo: Sukupuolten välistä palkkaeroa ei ole

YLE vahvistaa sen, että Suomessa ei ole palkkaeroa miesten ja naisten välillä. YLE ei itse tiedä sitä, sillä se ei osaa tehdä eroa palkkatason ja ansiotason välillä.

YLE:n uutisessa kerrottiin, että naisen euro on 76 senttiä. Se on ero ansiotasossa, sillä aineistossa ei ole huomioitu tehtyjä työtunteja. Ne kun ovat eläkkeen perusaineistoa. Eläkettä saa kaikesta mahdollisesta verotettavasta ansiosta, siinä ei tehdyt työtunnit vaikuta.

https://yle.fi/uutiset/3-9986070

Kun lukee tarkemmin, huomaa, että siinä ovat kaikki miehet ja naiset, jotka ovat saaneet palkkatuloa. Saaneet siis mitä tahansa palkkana verotettavaa tuloa, kuten ylityökorvaukset. Siis myös osa-aikaiset, kesäloma-apulaiset ym. Onhan siinä kai mukana myös yrittäjät, jotka ovat maksaneet itselleen itse määrittämäänsä palkkatuloa (200 000 miestä ja 100 000 naista?) ? Hatarasti kerrottu, joten arvaan.

Naiset siis saavat 76 % miesten ansioista. Kun poistamme luvuista ylityökorvaukset (noin 2-3% miehillä enemmän), naiset saavatkin 78-79 % miesten ansioista (nyt siis ilman tuntiperustaisesti maksettuja ylityökorvauksia). Ylityöt ovat syrjimätön palkanosa, niitä maksetaan naisille ja miehille saman taulukon mukaan. Mutta niitä maksetaan vain niille, jotka niitä tekevät ja joiden työsopimuksessa lukee, että niistä maksetaan erillistä korvausta, joten niitä ei tule huomioida.

Kun naisten ansiotaso on siis 78-79 % miesten vertailukelpoisesta ansiotasosta, niin pitää huomata, että ne samat naiset tekevät noin 79 % miesten vuosityötunneista normaalin talouden vuonna.

Tämä käy ilmi monestakin eri tutkimuksesta Suomessa, siitä ei voi syntyä mitään epäselvyyttä.

Vuosi 1999 oli laman jälkeinen ensimmäinen normaali vuosi presidenttiehdokas Paavo Lipposen mukaan ja uskomme tässä häntä. Eli miesten ja naisten välillä ei ole palkkaeroa, kun tarkastelemme asiaa EU-parlamentin päätöksen 2008/2012(INI) mukaan, kun huomioimme tehdyt työtunnit. Tämän päätöslauselman alullepanijana on EU-parlamentin "Naisten oikeuksien ja tasa-arvon valiokunta", googlaa: FEMM, joten emmeköhän usko heitä, kun siellä oli 31 naista ja 4 miestä silloin päättämässä.

Mutta ei tämä vielä tässä.

EU:n palkkaerodirektiivissä (2006) sanotaan, että eläke on erottamaton palkan osa. Palkansaajien Tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Reija Lilja on todistanut STM:n verkkosivuilta löytyvässä  artikkelissa, että naisten eläkehyöty on 8 %, jos miesten ja naisten elinikien ero on 6 vuotta. Vuonna 2015 miesten ja naisten kuolinikein ero oli keskarvoltaan 7,8 vuotta ja mediaaniltaan 9 vuotta. Eli naisten hyöty vuonna 2015 olikin 10 % tai yli.

YLE siis todistaa tietämättään, että naisen euro onkin 110  senttiä tai enemmän, riippuu siitä, mitä tasa-arvoon kuuluu. Onko YLE:n mukaan tasa-arvoista se, että miehet tekevät 4-8 % elinikäisistä työtunneistaan ilmaiseksi valtion piikkiin asevelvollisuuslain pakottamina, riippuen palvelusajan pituudesta? Jos se otetaan huomioon, on naisen palkkaero-euro jo 115 senttiä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Etsin ja löysin alkuperäisen tutkimuksen. Se on täällä:
http://www.etk.fi/wp-content/uploads/suomen-tyoela...

Tutkimus koskee työllisiä, ei palkansaajia. Korjaan tähän blogitekstiäni, kun en viitsi enää muuttaa alkuperäistä:

Myös yrittäjät ovat mukana aineistossa, sillä he maksavat työeläkettä nimeltä yrittäjäeläke.

Työllisissä siis naiset ansaitsevat noin 76 % miesten ansioista. Työlliset naiset tekevät noin 77,6 % työllisten miesten työtunneista Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimuksen mukaan normaalin talouden vuonna.

Kun tel-maksuissa on mukana ylityöt, joiden vaikutus on noin 2-3 %, niin naiset, jotka ansaitsevat 78-79 % miesten normaalin työtunnin ansioista, tekevät vain 77,6 % miesten työtunneista, joten heidän keskituntiansionsa on suurempi kuin miesten.

Kun työeläkeaineistossa oli vuonna 2016 yli 2,7 miljoonaa työllistä, Tilastokeskuksen palkka-aineistossa on edustettuna noin 1,5 miljoonaa kokopäivätoimista palkansaajaa. (Palkka-aineistoa kerätään vain noin 1,2 miljoonalta palkansaajalta.)

On siis kaksi ihan eri tilastoa, joita ei voi verrata keskenään, vaikka YLE tekee niin.

YLE! Ei mitään uutta auringon alla.

Toimituksen poiminnat