Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Uutinen täynnä virheitä, häpeisit Tilastokeskus

Ilta-Sanomat teki jutun Tilastokeskuksen tiedotteen pohjalta.

"Myyntiedustajan säännöllisen työajan keskiansio on 4 065 euroa kuukaudessa, Tilastokeskus kertoo.

Palkkakuilu naisten ja miesten välillä on myyntiedustajillakin edelleen selkeä. Mies tienaa keskimäärin 4 296 euroa kuukaudessa ja nainen 3 634 euroa kuukaudessa.

Yksityisen sektorin ammateissa keskimäärinkin miesten palkka on selkeästi suurempi. Miehen säännöllisen työajan keskiansio on 4 004 euroa kuukaudessa ja naisen 3 167 euroa kuukaudessa."

Virheet:

1. Kyseessä ei ole säännöllisen työajan ansio. Ei myyntiedustajilla edes ole säännöllistä työaikaa. Heillä voi olla tavoitetyöaika per viikko, mutta myydä saa ihan varmasti yliajallakin.

2. Kyseessä ei ole palkkakuilu. Ansiotaso ei ole sama kuin palkkataso. Myyntiedustajien ansioihin kuuluvat myyntiprovisiot, joita maksetaan taatusti miehille ja naisille saman taulukon mukaan. Kun miehet ammattiliitojen tutkimusten mukaan myyvät paljon enemmän kuin naiset, miesten ansiot ovat suuremmat. Näin täytyy maksaa lain mukaan.

3. Yksityisen sektorin ammateissakaan ei ole palkkaeroa. Ero ansioissa ei tarkoita eroa palkoissa. Kyseiset luvut eivät ole säännöllisen työajan ansioita vaan kokonaistyöajan ansioita, joista on vähennetty tuntiperustaisesti maksetut ylityökorvaukset. Miesten tehty työaika on noin 20 % korkeampi kuin naisten. Miesten säänöllinen tehty työaika on noin 10 korkeampi kuin naisten. Ja miesten piiloylityöt ovat se toinen 10 %, jonka vaikutus puuttuu Tilastokeskuksen palkkavertailuista. Piiloylitöistä ei makseta erillistä ylityökorvausta vaan ne sisältyvät kiinteään palkkaan. Miehillä ja naisilla on sama tuntipalkka tehtyä työtuntia kohden, joten palkkaeroa ei ole.

On luotettavien tilastojen valossa täysin selvää (katso eilinen kirjoitukseni), että naiset tekevät noin 80 % miesten vuosityötunneista. Jos he saavat noin 80 % miesten vuosiansioista, kyseessä ei ole palkkaero eikä se voi olla tasa-arvo-ongelma.

http://paulisumanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245561-erilaista-tietoa-pal...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Taas kerran tulee toteen näytetyksi, että mikään ei ole niin sitkeähenkinen, kuin toimittajan tekemä virhe. Paitsi tietysti toimittajan tekemä tahallinen virhe.

Pekka Iiskonmaki

Suomessa tilastot ovat tahallaan vääristeltyjä. Ei niihin kukaan ammattilainen usko.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Taitaa edelleenkin päteä se vanha viisaus: Valhe, emävalhe, tilasto...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ei nyt sentään. Tilastoista valistuneet ihmiset sentään pystyvät selvittämään, miten asiat todellisuudessa ovat. Emävalhe olisi vain väittää, että naisille maksettaisiin samasta työstä (ja samasta työmäärästä) pienempää palkkaa, ilman mitään lähdeviitteitä tai tilastoja, joista edes teoriassa voisi yrittää selvittää asioiden todellista laitaa.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Sanot valistuneet ihmiset. Ovatkohan seuraavat ihmiset/tahot sitten ei-valistuneita?
______________________
Kokoomuksen meppien tiedotteessa väitettiin, että Suomessa naiset saavat 20 % vähemmän palkkaa samasta työstä.
______________________

feministinen aloite:
Me feministit vaadimme seuraavaa:
-Samasta tai samanarvoisesta työstä tulee maksaa samaa palkkaa.
_______________________
Missä asioissa Suomella on vielä parantamisen varaa, kun puhutaan tasa-arvosta? Naisasialiitto Unionin puheenjohtaja Tetti Vähämaa kertoo.
"Yleensä vain todetaan, että ”eihän ne naisten palkat ole huonompia” tai sanotaan, ettei muka samasta työstä saada eri palkkaa – kun tilanne tosiaan on se, että useammassakin työssä nainen voi saada eri palkkaa kuin mies."
________________________

Ja edelleen on työpaikkoja, joissa ei makseta samaa palkkaa samasta työstä.
Jyrki Siivonen Yle Uutiset
________________________

Demarinuoret vaatii, että Suomessa on selvitettävä samapalkkaisuusnormin käyttöönottoa, jolla taattaisiin kaikille työntekijöille sama palkka samasta työstä.
________________________

8.10.2013 Tarja Filatov (sdp) kehottaa Timo Soinia tutustumaan Tilastokeskuksen uusiin selvityksiin.
"Emme saa hyväksyä tilannetta, jossa nainen saa samasta työstä viidenneksen vähemmän palkkaa kuin mies, joskus jopa 40 prosenttia vähemmän, kuten tilastokeskuksen tiedot kertovat", Filatov kommentoi.
Tarja Filatov, Eduskunnan Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja
________________________

"Naiset saavat edelleen samasta työstä 10 prosenttia huonompaa palkkaa kuin miehet." Neuvottelupäällikkö Nuutti Pursiainen auttaa työkseen yhteiskuntatieteilijöitä palkka-asioissa.
________________________

Elinkeinoelämän Tutkimuslaitos ETLA julkaisi vuonna 2011 kirjoituksen Sukupuolten palkkaerot ja segregaatio. Kirjoitus pyrkii kumoamaan käsityksen siitä, että naisille maksettaisiin samasta työstä 20 prosenttia vähemmän.
________________________
Palkkatasa-arvoa edistetään, kun samasta työstä maksetaan sama palkka miehelle ja naiselle sekä suomalaissyntyiselle ja maahanmuuttajalle. Toivotan tervetulleeksi kaikki feministit mukaan tasa-arvotyöhön.
VILLE NIINISTÖ, PUHEENJOHTAJA, VIHREÄT
________________________

Naiset siis saavat samasta työstä miehiä vähemmän, mutta ero on paljon kapeampi kuin julkisuudessa esitetään.

Mika Maliranta Talouselämä-lehdessä.
_______________________

Suomen politiikan ja työmarkkinoiden kestovaatimuksiin kuuluu, että samasta työstä olisi maksettava sama palkka. Tilanne korjaantuu hitaasti, aivan liian hitaasti. Seppo Sarlund (kesk), lehdistöneuvos
_______________________
"Naisen euro on 80 senttiä" - slogan on Tarja Halosen virkaanastujaispuheessaan legitisoima feministinen iskulause, jonka totuusarvoa ei kyseenalaisteta. Jos eduskunnan tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov sanoo sen tarkoittavan palkkaeroa samasta työstä, mitä voimme odottaa tavalliselta tallaajalta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset