Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Naisten viimeinen työpäivä on tällä viikolla

Naisten palkkapäivä lähestyy, mutta tänään on naisten viimeinen työpäivä. (tarkkasilmäisten kommenttien jälkeen tunnustan, että se onkin huomenna torstaina, tai perjantaina puolelta päivin niillä, jotka tekivät Helatorstaina töitä.)

Naiset huutavat suureen ääneen, että heidän palkanmaksunsa loppuu lokakuun lopussa. Kukaan heistä ei hiisku sanallakaan, että luku on laskettu aineistosta, jossa ei oteta huomioon eroa tehdyissä vuosityötunneissa. Kun tutkii erilaisia tilastoja, saamme selville, että miehet tekevät noin 10 % enemmän ylityötunteja, kun vastaavasti naisten työviikko on noin 5 % lyhyempi ja naisten palkalliset poissaolot noin 5 % pidempiä.

Kirjassa: Työelämän myytit ja todellisuus, toimittanut Pasi Pyöriä, (2017 Gaudeamus), luvussa 8 on tutkimus: "Yrittäjien työaika ja tulot." Siinä neljä Tampereen työelämän tutkijatohtoria Satu Ojala, Pasi Pyöriä, Hanna-Mari Ikonen ja Tuija Koivunen ovat laskeneet, että miesten tyhdyt työtunnit olivat vuonna 1999 1919 tuntia ja naisten 1528 tuntia. Vuosi 1999 oli kansantaloudeltaan hyvin samanlainen laman jälkeinen nousua enteilevä vuosi kuin tämä vuosikin on. Mm. bruttokansantuote nousi hieman yli 3 %. Joten voimme hyvin käyttää tuon vuoden tehtyjen työtuntien lukuja vieläkin.

Kun noista luvuista vähennetään tuntiperustaisesti maksetut ylityötunnit, miehillä noin 35 ja naisilla noin 15, saadaan palkkaerolaskelmaan verrannolliset tunnit: Miehille 1884 tuntia ja naisille 1513 tehtyä työtuntia vuodessa. Naiset tekivät siten noin 80,3 % miesten työpanoksesta, kun emme ota huomioon tuntiperustaisesti maksettuja ylitöitä.

Milloin naisten työvuosi siis päättyy?

Tänä vuonna on 249 työpäivää (korjaus: 250 tai 251 helatorstaista riippuen). Jos miesten säännöllinen työaika on tuo 249 päivää, tekevät naiset 200 työpäivää. Vähentämällä 49 työpäivää pois vuoden lopusta antaa tulokseksi, että naisten viimeinen työpäivä tänä vuonna on lokakuun 18. päivä eli tänään keskiviikkona. Naisten viimeinen palkkapäivä on tulossa joskus.....

Naisten viimeiseen palkkapäivään asti naiset saavat palkkaa tekemättä työtä. Miehet saavat palkkaa ja tekevät työtä 249 päivää, vuoden viimeiseen päivään asti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän eskosarkkala kuva
Esko Särkkälä

Ymmärränkö siis oikein, että niin sanottu palkkatasa-arvo (oikeastaan siis ansiotasa-arvo) saavutetaan yksinkertaisesti sillä, että me miehet pidämme loppuvuoden palkatonta vapaata?

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Kai sen niinkin voisi sanoa?

Paras tapa minusta hoitaa tasa-arvoa olisi kuitenkin lopettaa se 'naisen eurosta' kohkaaminen. Minusta on ainoastaan luonnollista että kun tekee enemmän tunteja, saa enemmän palkkaakin.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Palkkatasa-arvoa on mahdotonta saavuttaa, ei mikään talous kestä sitä, että lyhyitä päiviä tekevälle siivoajalle maksettaisiin samaa kuin ylityötä painavalle diplomi-insinöörille. Pitää ymmärtää ettei ole sukupuolten välistä palkkaeroa, vaan alojen välinen palkkaero.

Suurin osa naisista valitsee mielummin miellyttävän työn kuin kovapalkkaisen työn. Siinä valinnassa ei ole mitään väärää, mutta sillä on palkan suhteen seurauksia, jotka joutuu hyväksymään.

Käyttäjän MattiAhlstedt kuva
Matti Ahlstedt

"Tänä vuonna on 249 työpäivää."

2017 on 260 arkipäivää, 223 työpäivää kun otat arkipyhät ja vuosilomat pois.

Ei kovin vakuuttavaa Työaika- ja palkkatutkijalta, mahtaako prosenttilaskutkaan onnistua?

Käyttäjän eskosarkkala kuva
Esko Särkkälä

Aivan, vuonna 2017 on 260 arkipäivää ja niistä arkipyhiä 9 eli jäljelle jää 251 työpäivää. Näyttäisi olevan 2 päivän ero Sumasen 249 työpäivään. Vuosiloman päivät lienevät työpäiviä siitä huolimatta, että sinä et silloin itse olekaan töissä.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Täytyy tarkistaa tuo 249 työpäivää. Ihan allakasta yritin laskea. Mahdatteko ottaa huomioon, että joulu- ja juhannusaatto eivät ole sellaisia työpäiviä, jolloin pitää mennä töihin?
Mutta tarkastetaan asia.
Niin ja vuosiloma ja vapaapäivät keskellä viikkoa eivät liene tuottavia työpäiviä, jotka lisäävät työpanosta?

Käyttäjän eskosarkkala kuva
Esko Särkkälä

Hyvin lähellä oikeaa olet osunnut. Joku on sanonut, että on parempi laskea summittain oikein kuin tarkasti väärin. Jos kuitenkin haluat olla tarkasti oikeassa, netistä löytyy useita työaikakalentereita ja työaikalaskureita.

Kiitos, Pauli, että jaksat vuodesta toiseen pitää tätä palkkatasa-arvo asiaa esillä. Minun mielestäni sinä kuulut Suomen 10 mielenkiintoisimman blokkaajaan joukkoon.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Tarkistin nuo työpäivät. Minulla on kesäkuussa virhe, siinä on 21 työpäivää, ei 20 niin kuin itse laskin. Ja Helatorstai on minulla vapaapäivä, sillä kaikissa firmoissa, joissa tein töitä, helatorstai tehtiin sisään päivää pidentämällä. Mutta jos jollakiin on Helatorstai työpäivä ja silloin tai joku lauantai tehdään töitä, niin silloin vuodessa on 251 työpäivää.

Eli naisten työvuosi päättyykin huomenna torstaina tai perjantaina puolelta päivin, riippuen helatorstain viettotavasta, töissä vai vapaalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset