Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Tuulivoimaloiden uudet trendit

  • VTT:n raportista. Vanha ja uusi tuulivoimala
    VTT:n raportista. Vanha ja uusi tuulivoimala
  • Tämä on VTT:n mukaan sallittua
    Tämä on VTT:n mukaan sallittua

Tekniikka ja Talous - lehdessä oli VTT:n tutkijoiden Erkka Rinne ja  Hannele Holttinen artikkeli vuoden 2017 tuulivoimalainnovaatioista.

http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/korkeus-136-metria-teho-3-45-m...

En tässä puutu näiden voimaloiden kustannuksiin säätövoimaloineen, koska kompetenssi ei riitä, mutta puhun ihan maatiaisjärjellä tuulivoimaloiden haitoista ihmisille.

Oman mökkijärveni rannalle on annettu lupa rakentaa tuulivoimala 200 metriä läheisestä vapaa-ajan asunnoista. Alle 500 metrin etäisyydellä on kesämökkejä useita, jopa kymmeniä. Mikään oikeusaste ei kumonnut rakennuslupaa, vaikka asiasta valitettiin. Oma pientilani ei ole ihan vieressä, mutta nämä tulevat "kärsijät" ovat olleet yhetydessä minuun, kun tietävät minun olevan tasa-arvo-aktivisti.

Kyseisessä VTT:n tutkimuksessa mainittu energiatehokas tuulivoimala on sellainen, että sen napakorkeus on 150 metriä ja roottori on korkeimmassa korkeudessa 218 metrin korkeudessa rakennuksen juuresta. Ja tietysti tuulivoimala on aina mäen päällä, eli korkeutta 200 metrin päässä oleviin rakennuksiin voi tulla yli 30 metriä lisää.

Tästä tuleekin "kiva" geometrinen yhtälö.  200 metrin päässä on tuulivoimala, jonka napa on noin 180 metrin korkeudessa ja lavat viuhtovat noin 250 metrin korkeudessa. Eli kulma lavoilla vapaa-ajan rakennukseen on yli 45 astetta.

VTT:n mukaan etäisyyksien tuulivoimalasta tulee olla asutukseen (500–2 000 m) ja vapaa-ajan kohteisiin (200–1 000 m).

Katsokaapa kuvasta 2, olisitteko halukas hankkimaan kesämökin, joka on 200 metrin päässä tuulivoimalasta, jonka lavat viuhtovat noin 250 metrin korkeudessa. Päivälläkin se valtaosan vuodesta tekee tontista "kivan", kun lapojen varjot vilistelevät pihassa. Ja ilta-auringossa kaempanakin oleva tuulivoimala tekee saman tempun. Ainakaan asukkaalla ei pidä olla neuro-ongelmia, muuten ambulanssilla on kiirettä mökille useasti. Jatkuva säännöllinen valon/varjon rytmikäs vaihtelu kun aiheuttaa kohtauksia neuro-ongelmaisille. Enkä usko tuulivoimalan lapojen väpätys/suhinaäänenkään olevan kaikille hermoja lepuuttavaa 24 tuntia vuorokaudessa koettuna.

Luuletteko, että tuulivoimala 200 metrin päässä läheisellä mäellä etelässä/lännessä nostaa kesämökin arvoa?

Ja jos se kaatuu väärään suuntaan, sen lavat voivat osua mökkiin. Tuskin tuulivoimalalle annetaan 100n % kaatumis/rikkoutumistakuuta? Eivätköhän taloudelliset intressit puhu todennäköisyyksistä tässäkin asiassa.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Jos tuo etäisyys olisi määrätty vaikkapa kertoimella 6 napakorkeudesta, niin vaaraa ei juuri olisi. Eikä ehkä välkehaittaakaan kovin paljon. Vaikuttaa todella ihmishenkien vaarantamiselta tuollainen vähimmäisetäisyys, muista haitosta puhumattakaan.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

T&K hehkuttaa nyt hallituksen ja tuulivoima-alan selkävoittoa infraäänistä höpisijöistä. Muutenkin vaikuttaa melkoiselta provokaatiolta tuo 200 metrin etäisyys vapaa-ajan kiinteistöihin kun esim. Vestas ilmoittaa vaara-alueena 400 metriä teollisuusluokan tuulivoimalasta, jäävaaran vuoksi.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Tietääkseni 200 m etäisyys rakennukseen on maailman ennätys. Suomalaiset tuulivoimarakentajat yrittävät rikkoa ennätyksiä. Vihreät pyrkivät painottamaan, että Suomen täytyy uusiutuvassa energiassa olla eturintamassa ja näyttää esimerkkiä muille maille.

Mitähän paloviranomaiset sanovat? Tuulivoimaloiden tulipalojen jälkeen ovat paloviranomaiset olleet huolissaan liian lähelle asutuksia rakennetuista myllyistä. Jos mylly syttyy palamaan, niin öljyä ja palavia osia saattaa lennellä useiden satojen metrien päähän, kuten on tapahtunut Saksassa ja muuallakin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Mikään muu energian tuotantomuoto ei vadi toimiakseen niin massiivisia betonirakenteita suhteessa mitättömään ja erittäin vaihtelevaan tuotantoon. Ilman massiivista yhteiskunnan suoraa tulea ja syöttötariffia, joka vääristää kilpailua ja nostaa kaiken jakoon tulevan sähkön kustannuksia, tuulivoima olisi Suomessa todella vähäistä. Tuskin olisi muuta kuin muutama koeyksikkö ja joitakin yksityisiä pienvoimaloita. Mikä tahansa toiminta saadaan yksikkötasolla kannattavaksi, kun sitä yhteiskunta vain riittävästi tukee.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Eli nyt ei ole enää mitään esteitä asentaa kaupunkien jokaiseen kortteliin ihan omaa tuulivispilää jonkun kerrostalon yhteyteen. Tämä jos mikä olisi aitoa vihreyttä esim. Helsingissä. Todellista lähisattumasähköä. Ja koska kuulemma jossakin päin maata aina tuulee, niin riittänee sattumia muillekin tyyneydestä kärsiville.

Toimituksen poiminnat