Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

EU:n hyväksymä totuus miesten ja naisten palkkaerosta

  • Mitä eroa on ansiotasolla ja palkkatasolla?
    Mitä eroa on ansiotasolla ja palkkatasolla?

Naisten ja miesten ansiotaso verrattuna heidän palkkatasoonsa Suomessa

Oheisessa taulukossa on kahden työpaikan tiedot. Työpaikassa A työskentelee 5 naista ja 3 miestä. Työpaikassa B työskentelee 3 naista ja 5 miestä.

Molemmilla työpaikoilla naiset ansaitsevat 97 % miesten ansioista ja tekevät 97 % miesten työtunneista. Tuo 3 % ero tehdyissä työtunneissa aiheutuu naisten suuremmista sairaus- ja vanhempainvapaista. Tuo sama 3 % ero ansioissa ja tunneissa samalla työpaikalla samassa työssä pätee myös koko Suomen tasolla.

Uusien naistohtorien Milja Saari ja Paula Koskinen Sandberg samapalkkaisuuslaskelman mukaan naiset ovat 18 % palkkakuilussa, sillä he ansaitsevat noin 82 % miesten kuukausiansioista. Tätä samaa vertailutapaa käyttävät myös Tilastokeskus, Palkansaajien tutkimuslaitos ja miltei kaikki tutkijat Suomessa. Heidän laskelmassaan ei oteta huomioon, että miehet tekevät vuosityötunteja noin 20 % enemmän kuin naiset saadakseen nuo suuremmat ansiot.

http://www.hrpub.org/download/20151130/SA6-19605042.pdf

Jos laskemme palkkaeron taulukossa siten kuin se määritellään EU:n perussopimuksessa, YK:n ja ILO:n yhteisessä julkilausumassa sekä EU-parlamentin päätöslauselmassa 2008/2012(INI), saamme tulokseksi, että koska miehet ja naiset saavat samaa keskituntipalkkaa, mitään palkkaeroa ei taulukon miesten ja naisten välillä ole.

EU-parlamentin Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta kehitti ja valmisteli päätöslauselmaehdotukset 2008/2012(INI) ja 2011/2285(INI), jotka molemmat parlamentti hyväksyi. EU-parlamentin suomalaisedustajat äänestivät hyväksymisen puolesta. Näissä päätöslauselmissa suositellaan, että sukupuolten palkkaero lasketaan tuntipalkasta, jossa jakajana käytetään tehtyjä työtunteja eli kvantitatiivista tuottavuutta.

Teemme karkean tuntipalkkaerolaskelman, jossa on otettu huomioon kvantitatiivinen tuottavuus, eli se, että miehet tekevät noin 20 % enemmän vuosityötunteja kuin naiset: Verohallinnon tilastot kertovat, että naiset ovat saaneet palkkatuloina viime vuosina noin 76 - 78 % miesten verotettavista palkkatuloista. Tilastokeskuksen ajankäyttötutkimus 1999 – 2000 kertoo, että naiset tekevät noin 79 - 80 % miesten tekemistä vuosityötunneista. Eri vuosien tilastot kertovat myös, että sekä ansioiden että työtuntien suhde muuttuu erittäin hitaasti. Kun poistamme luvuista ylityökorvaukset, joita miehet saavat yli kaksi kertaa naisia enemmän, tehdyillä työtunneilla korjattu keskituntipalkka on miehillä ja naisilla suunnilleen sama. Muita EU:n, YK:n ja ILO:n havaitsemia epäkohtia palkkaerolaskelmassa ei tässä ole huomioitu, ei myöskään naisten eläke-etuuksia (yli + 8 %) eikä asevelvollisuuden aiheuttamaa haittaa miesten elinikäisille ansioille (noin - 4 %).

Suomessa on 17 % ero ansiotasossa, mutta miesten ja naisten palkkatasossa ei ole mitään eroa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Silloin kun metsästetään etuja itselle ja omalle viiteryhmälle, rehellisyydestä ei ole kauheasti väliä. Tämän on tietysti (ja valitettavasti) normaalia eturyhmätoimintaa. Tutkijalta kuitenkin on syytä edellyttää objektiivisuutta ja mmattitaitoa.

PS. Ei noissa "tasa-arvo" ihmisten laskelmissa taideta huomioida myöskään eläketulon osuutta, koka miehet saavat maksamilleen eläkemaksuille huomattavasti naisia pienemmän vastineen.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Ei oteta eläkkeitä huomioon. Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkija Reija Lilja on laskenut, että nainen saa yli 8 % suuremman eläke-edun kuin mies. Laskelma löytyy STM:n sivuilta. Mutta hän käytti eliniän erona 6 vuotta. Se on eliniän odotteen ennuste kaikilla vielä elävillä. Keskimääräinen kuoliniän ero kuitenkin oli viime vuonna kuolleilla noin 8 vuotta ja mediaanien ero 9 vuotta.

Eli naiset saavat yli 10 % edun eläkesuorituksissaan. Toinen iso puute elinikäisen palkkaeron laskennassa on intin vaikutuksen puute. Tilastokeskuksen mukaan miesten työelämään tulo viivästyy noin 2 vuotta intin takia. Se vähentää miehen elinikäisiä tuloja noin 4 %.

Mutta feministeille intti ei ole tasa-arvokysymys. He haluavat poimia rusinat pullasta, mitä tulee maanpuolustusvelvollisuuteen.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Suomessa on järisyttävä vaje miespuolisista työntekijöistä ikääntyvien hoivapalvelussa.Ruotsin tilanne ei ole lainkaan niin paha.Tiedän syyn, mutta jätän kertomatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset