Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Suomeen halutaan yleinen asevelvollisuus

Talouselämä uutisoi: "Suomalaiset kokevat yleisen asevelvollisuuden maanpuolustuksen tärkeimmäksi vahvuudeksi, selviää Reserviläisliiton kyselystä. Vastaajista 60 prosenttia pitää yleistä asevelvollisuutta puolustuksen ykkösvahvuutena."

Nyt siis vain lakeja muuttamaan Norjan mallin mukaisiksi. Siellähän on jo yleinen asevelvollisuus voimassa. Samoin Ruotsi on jo ilmoittanut, että sinne tulee yleinen asevelvollisuus, kun on todettu, ettei ammattiarmeijaan saada rekrytoiduksi tarpeeksi henkilökuntaa. Eli Ruotsissa ja Norjassa kaikki miehet ja naiset joutuvat kutsuntoihin ja sitten armeija valitsee parhaat päältä reserviksi ammattiarmeijan tueksi.

Miesten yleinen asevelvollisuus onkin suurin tasa-arvon este Suomessa, sillä se koskee yli puolta Suomessa syntyneistä. Inttiasioissa miehiksi lasketaan ne, joiden henkilötunnuksen yhdeksäs merkki on 1,3,5,7 tai 9, ja heitä on yli puolet syntyneistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Jos armeijaan ei saada tarpeeksi kantahenkilökuntaa, niin millainen olisi pakolla tai puolipakolla riveihin hankittujen sotilaiden taistelumoraali. Pulmia olisi paljon. Mihin heidät komennettaisiin kriisin sattuessa, kun nykysodissa ei juuri rintamalinjoja ole.

Muutenkin vihollinen lienee jo vuosia sitten kiinnittänyt rakettiensa maalikoordinaatit valmiiksi jokaiseen suomalaiseen sotilaskohteeseen, ja vähän muuallakin.

Maata pitää puolustaa, mutta miten?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sukupuolineutraali asevelvollisuuslaki, esimerkiksi siirtymällä yleiseen asevelvollisuuteen, olisi todennäköisesti suurin yksittäinen tasa-arvoteko sitten yleisen äänioikeuden.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Se olisi suurempi. Yksi ääni valtakunnallisissa tai edes kunnallisissa vaaleissa ei merkitse juuri mitään. Yksittäisen henkilön kannalta on lähes sama, saako hän äänestää vai ei. Todella harvinaisia ovat tilanteet, joissa jonkun ehdokkaan valinnan ratkaisee yksi ääni ja vielä harvemmin tuo yksi ääni vaikuttaa ratkaisevasti siihen, millaisia päätöksiä eduskunnassa/kunnanvaltuustossa tehdään.

Asevelvollisuus sen sijaan vaikuttaa yksilön elämään huomattavasti, sillä sen suoritusvelvollisuus riistää kohteeksi joutuneelta vähintään puoli vuotta hänen nuoruudestaan eli useimpien kohdalla elämänsä parhaasta ajasta.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Toistaiseksi on asiassa tyydytty perustuslain 127§ sanamuotoon maanpuolustusvelvollisuudesta:
"Jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen.."

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuo pykälä korostaakin sitä ihmetystä minkä vain miehiä koskettava asevelvollisuus aiheuttaa ristiidassaan perustuslain 6§ yhdenvertaisuusperiaatteen kanssa: "Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä." Toki tuosta voi saman pykälän mukaan hyväksyttävästä syystä poiketa, mutta mikä on tässä tapauksessa se hyväksyttävä syy?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset