Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Tutkimuksia/uutisia, jotka hairahtuvat tilastotieteessä

Pitkän sairauden uuvuttamana olen ollut hiljaa palstalla. Nyt palaan, kun pahin on ohitse.

1. Julkisuudessa kerrottiin tutkimuksesta, jonka mukaan vartijat/turvahenkilöt ovat ottaneet kiinni suhteessa enemmän ammattikoulun käyneitä kuin muita.

MUTTA: Tutkija ei ole ottanut huomioon, että ammattikoulun käyneet tutkimusten mukaan tupakoivat sekä käyttävät enemmän alkoholia ja huumeita kuin muut. Tutkija ei osoita, että ammattikoulun käyneet olisivat joutuneet kiinniotetuiksi SYYSTÄ useammin kuin muut. Ehkäpä amikset ovatkin aliedustettuina kiinniotetuissa?

2. Hesari kertoi, että lääkärit tienaavat paljon. 577 lääkäriä on 10 000 hyvätuloisimman joukossa. Ja että kymmenestä hyvätuloisimmasta lääkäristä on etunimen perusteella naisia vain kaksi.

Itse  en asiaa ihmettele. Saman Hesarin kuukausiliitteestä kävi ilmi jo pari vuotta sitten, että maailmankuulu aivokirurgi Juha Hernetniemi teki 100 tuntia töitä viikossa. Kun tekee paljon töitä, saa paljon ansioita vuodessa. Jos laskettaisiin palkka tehtyä työtuntia kohden, tilasto varmasti muuttuisi. Ansiotaso ei ole sama kuin palkkataso. Se Hesarilta unohtui. Ei ole väärin, jos saa enemmän vuosiansioita, jos tekee enemmän töitäkin.

Hesari oli ujo/naisystävällinen kun ei kertonut, kuinka monta noista 577:stä oli naisia. Lääkäreissä kun on se yleisluonnollinen ilmiö, että mieslääkärit tekevät viidenneksen pidempää työviikkoa kuin naislääkärit. Siis samassa suhteessa kuin miehet yleensäkin palkansaajakunnassa. Tässä löytyy myös syy lääkäripulaan. Ei riitä, että koulutetaan sama määrä kuin ennenkin, kun ne naislääkärit eivät tee samaa työpanosta kuin mieslääkärit.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset