Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Mätäkuun juttuja

Tulin mökiltä kaupunkiin tuomaan auton korjattavaksi ja luin kerralla heinäkuun lopun Aamupostit.

Mätäkuun juttu 1, 28.7.2016

"EU: Suomen julkistettava yksityiset metsätiedot".
Euroopan Unionin komissio vaatii metsävaratietojen julkistamista kaikkien kansalaisten saataville. Vaatimuspaperin EU on varustanut leimalla "salainen".
"EU edellyttää Suomelta julkisuutta parantavia toimia, mutta sitä edellyttävä asiakirja ei olekaan julkinen", toteaa MTK:n kehitysjohtaja Markus Lassheikki.

Mätäkuun juttu 2, 29.7.2016

Pääkirjoitus: "Tulevatko taudit takaisin?" (Kirjoitus käsittelee rokotusvastaisuutta)

Ote kirjoituksesta: "Toimittaja, juontaja ja kirjailija Hanna Sumari kirjoitti hiljan blogissaan, että hänen kolme lastaan sairastuivat Ruotsin-matkalla jo Suomesta kadonneeseen hinkuyskään, kiitos länsinaapurin vahvan rokotevastaisuuden."

Suomessa rokote hinkuyskää vastaan kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan lapsille ja nuorille. Viimeinen hinkuyskärokote annetaan 14-15 vuoden iässä kouluterveydenhuollossa.

Minun logiikallani Hanna Sumari on itse syyllinen lastensa sairastumiseen, turha siitä on ruotsalaisia kiittää. Jos jättää lapsensa rokottamatta, ottaa tietoisen riskin sairastumisriskin kasvamisesta.

Mätäkuun juttu 3, 30.7.2016

Juttu: "Töihin ennen lasten hankkimista".

Kommenttini: Lapset hakitaan rahan vuoksi vasta kun niistä saa yhteiskunnalta kunnon korvauksen, äitiys-, isyys-, ja vanhempainrahat sekä kotihoidon tuet. Vuonna 2015 keskimääräinen lapsiluku oli 1,65. (Varmaan etnisillä suomalaisnaisilla vielä tätäkin alempi). Väestön uusiutumisluku Suomessa on noin 2,1, alhaisen lapsikuolleisuuden vuoksi, siitä jäädään puoli lasta naista kohden.

Mätäkuun juttu 4, 30.7.2016

Lännen media: "Sadat poliisit haluavat vaihtaa alaa".
Viime vuonna poliisin miehistöön kuuluvan kiinteän palkan keskiarvo on ollut 2853 euroa. Poliisien määrää ollaan pienentämässä 7 250 poliisista 6 500 poliisiin, mikäli hallituksen budjettikäsittely menee läpi sellaisenaan kuin on kaavailtu. Hallituksen esityksen mukaan tällä ei ole vaikutusta poliisin toimintatehokkuuteen.

Kuitenkin 28.7.206 Aamupostin jutussa "Poliisilla riittää töitä rikosten vähentyessäkin", kerrotaan, että Itä-Uudenmaan omaisuusrikosten selvitysprosentti oli viime vuonna 39,0. Tämän vuoden alkupuoliskon selvitysprosentti on vain 34,3.

Oma kommentti: Poliisin rikostilastot ovat monitulkintaisia. Kun laissa poistetaan joidenkin tekojen rikollisuus (kuten esim. päihtymys aikoinaan), rikostilastot kaunistuvat. Kun poliisi ei ehdi valvoa liikennettä, tilastot kaunistuvat. Kun poliisi ilmoittaa etukäteen jonkin asian tehovalvonnasta, kas kummaa, tehovalvonta ei tuota tulosta.
Omaisuusrikoksia ilmoitetaan sen vuoksi vähemmän poliisille, kun ei uskota poliisin pystyvän selvittämään niitä. Kun minulta varastettiin polkupyörä asemalta, en ilmoittanut siitä poliisille vaan aloin kierrellä Hyvinkään puistoja. Pyörä löytyikin parin viikon päästä. Vain satula oli kadonnut ja lukko rikottu. Minulla on kotivakuutuksessa 500 euron omavastuu, joten vakuutusyhtiökään ei tee pienten omaisuusvahinkojen poliisi-ilmoituksilla mitään.

Mätäkuun juttu 5, 31.7.2016

Naisopettajalle syytteet seksuaalirikoksista

Vain mätäkuussa ilmoitetaan tekijän sukupuoli, jos se on nainen. Muulloin puhutaan vain "opettajasta".
Eihän julkisuuteen ole edes ilmoitettu 12-14 -vuotiaiden uhrien sukupuolia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mätäkuun jutuista:

Hinkuyskä ei ole naurun asia. Se on yhä tappava bakteeriperäinen tauti, joka tekee tuhojaan erityisesti lasten ja vanhusten keskuudessa. Se ei myöskään ole katoamassa vaan pikemminkin yleistymässä myös Suomessa. Vanhat rokotteet eivät välttämättä suojaa enää hinkuyskältä. Olen saanut rokotuksen aikoinaan hinkuyskää vastaan. Tauti iski siitä huolimatta huhtikuisessa Suomessa ja alkaa toivon mukaan nyt hiljalleen hellittämään. Oireet ilmenevät silti yhä, vaikka sairautta on kestänyt kohta neljä kuukautta.

En ole etsinyt sairauteeni syyllisiä, vaan parannuskeinoa. Sitä ei käytännössä ole. Jos yskäsi ei lopu alle viikossa ja se tulee rajuina yskänpuuskina, pyydä lääkäriäsi tutkimaan hinkuyskän mahdollisuus. Normaalilla aikuisella taudin seurauksena peruskunto heikkenee, yleinen elämänlaatu kärsii jatkuvasta ja voimakkaasta yskimisestä, hengitys vaikeutuu ja on ajoittaisia nielemisvaikeuksia. Sairauslomaa tähän sairauteen ei kuitenkaan helpolla saa, koska paranemisaika on n. puoli vuotta.

Eivät poliisit ole vaihtamassa alaa pelkästään palkan takia, koska poliisin perustutkinto ei anna valmiuksia mihinkään muuhun ammattiin, josta saisi parempaa palkkaa.

Syyt halukkuuteen vaihtaa ammattia löytyvät syvemmältä.

Syitä tulee etsiä jatkuvasti muuttuvasta lainsäädännöstä, vuosikausia jatkuneista säästöistä ja näköalattomuudesta, sekä turhautumisesta työn tuloksellisuuteen. On varsin utopistista odottaa tuloksen paranevan, kun tekeviä käsiä on vuosi vuodelta vähemmän.

Robotiikka ja automaatiotekniikka eivät tule selvittämään rikoksia vielä vuosikymmeniin eikä ole sellaista puhuvaa päätä, joka suorittaisi esitutkinnan automaattisesti.

Uudella poliisin ammattia aloittavalla henkilöllä putoavat suomut silmistä hyvinkin nopeasti. Totuus on vieläkin karumpaa (ja tylsempää) kuin poliisit tosi-TV sarjassa.

Naisopettaja sekaantumassa alaikäisiin oppilaisiin on suomalaisessa rikoshistoriassa sen verran harvinaista kauraa, että sukupuoli itsessään on jo se uutinen. Muutenhan pedofilia on jo ilmiönä arkipäiväistynyt eikä kiinnosta enää juurikaan ketään, ellei siihen liity esim. poikkeuksellista väkivaltaa tms.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Kuin tilauksesta poliisi järjesti "salaisen" nopeusvalvonnan.

Liikenneturvallisuuskeskuksen valvonta-auto partioi Helsingin Sturenkadulla sunnuntaina (31.7.2016). Kamera räpsyi usein, kun läheskään kaikki eivät huomanneet valvontaa, kertoo Iltalehti.

Tolppakameroissa on se huono puoli, että autoilijoiden navigaattorit ilmoittavat tolppien paikan ja niin liikenteeseen syntyy pumppaavaa liikettä, kun nämä ääliöt usein tiputtavat nopeuden mittarin näyttämään nopeuteen, joka on 6-8 km alle todellisen nopeuden. Jos nopeus pudotetaan 80 alueella nopeudesta 97 nopeuteen 72, muilta menee hermot.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Sumarin blogin mukaan kaksi vanhempaa lasta oli rokotettu, mutta nuorinta ei vielä ollut. Minun logiikkani mukaan Sumarin virhe, jonka hän itsekin myöntää, oli ylipäätään lähteä matkalle. Kenen asiaa ajaa Sumarin syyllistäminen? Saman virheen tekee ja on tehnyt sadat perheet, onneksi seuraukset ovat harvoin näin ikävät!

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

En halunnut syyllistää Sumaria, onhan hän "nimisukulaiseni". Sumari ja Sumanen kun ovat samasta lapinkielisestä kantasanasta peräisin.

Jos Sumarin lapset oli rokotettu asianmukaisesti, asia on lopulta aivan eri kuin mitä pääkirjoituksen sisältö.

Terveyskirjasto.fi sanoo: "Suomalaiset lapset rokotetaan hinkuyskää vastaan. Ensimmäinen annos annetaan kolmen kuukauden iässä osana yhdistelmärokotetta. Uusi rokote on nk. soluton hinkuyskärokote ja se on varsin turvallinen. Koska rokotteen teho ajan myötä heikkenee, annetaan tehosteannokset nykyisin neljän ja 14–15 vuoden iässä. Hinkuyskärokotteen teho ei ole täydellinen ja rokotettukin lapsi tai aikuinen voi sairastua hinkuyskään, jolloin puhutaan nk. epätyypillisestä taudinmuodosta. Usein kyse on kouluikäisestä lapsesta, jolla ilmenee kuivaa tai limaista pitkittynyttä yskimistä. Se on usein puuskittaista ja voimakasta mutta ei aiheuta hengitysvaikeutta tai vinkumista."

Eli hinkuyskä on tauti, jota ei voi kitkeä kokonaan rokottamalla.

THL kirjoittaa, että hinkuyskätapauksia oli Suomessa vuonna 2015 165 kappaletta. Ja sanoo näin: "Kuten aiemmin, hinkuyskän ilmaantuvuus vaihteli huomattavasti sairaanhoitopiireittäin (0–15,9/100 000). Suurin ilmaantuvuus oli Itä-Savon sairaanhoitopiirissä. Sen sijaan Ahvenanmaan, Kainuun, Keski-Pohjan sekä Länsi-Pohjan sairaanhoitopiireissä ei todettu yhtään tapausta." Ruotsissa oli tapauksia noin 600 vuonna 2015, eli noin kaksinkertainen määrä Suomeen verrattuna, väestöpohja huomioiden.

Aamulehden pääkirjoittajalta oli väärin lainata Hanna Sumaria, vaikka hän onkin kuuluisuus. Hinkuyskä ei ole hävinnyt Suomestakaan. Joten sen voi saada Suomesta niin kuin Ruotsistakin. Ruotsin tautitapausten pohjalta kaksi kertaa todennäköisemmin kuin Suomesta. Suomessa sinun tulee joutua kosketuksiin jonkun ihmisen 165:stä, Ruotsissa kuudensadasta ja rokotuksen tulee pettää. Taitaa olla lottovoiton veroinen sattuma saada tauti juuri Ruotsista, sillä hinkuyskäihmisen yskinnän kohteeksi joutumisen lisäksi pitää rokotuksen pettää. Mitenkähän Sumari voi todistaa, että tauti tuli juuri Ruotsista, kun Suomestakin sen voi saada? Miten Sumarin lapset viettävät aikaansa Suomen ja Ruotsin kesken?

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Näyttää siltä, että näet paljon vaivaa perustellaksesi oman heittosi, mutta yksi lähde unohtui. Nimittäin Sumarin blogikirjoitus, joka löytyy Apun blogeista.

On absurdia vaatia jotakuta todistamaan tartunnan lähde. Sensijaan maallikko, kuten suurin osa ihmisistä on, luottaa yleensä hoitoalan ammattilaisten mielipiteeseen. Näin ilmeisesti tässäkin ikävässä tapauksessa, varmahan se ei välttämättä silti ole. Jotakin voidaan kuitenkin päätellä matkan kestosta ja taudin tyypillisen itämisajan perusteella. Blogista se ei kuitenkaan aukottomasti käy selville.

Heitto rokottamattajättämisestä oli kuitenkin asiaton, ottaen huomioon Sumarin kertomus.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen Vastaus kommenttiin #5

No luin sitten Sumarin jutun, kun siihen viittasit. Oma kirjoitukseni oli kylläkin kirjoitettu vain Aamupostin pääkirjoituksen nojalla, joka kävi täysin ilmi avauksestani.

http://blogit.apu.fi/hannasumari/

Sumari sanoo 18.7.2016: "Nuorin tyttäremme oli reilun kuukauden ikäinen, kun lähdimme kesämatkalle Maarianhaminaan. Reissu tehtiin Ruotsin laivalla ja mukana olivat myös vanhemmat tyttäret joista toinen oli kuusivuotias ja toinen kymmenen." Ja "Perillä oltiin viikko ja sitten samanlainen laivareissu takaisin kotiin." Ja "Pienin tytär sai hirvittävän yskän. Menimme lääkärille, joka kaikeksi onneksi sattui olemaan ns. vanha konkari ja jostain syystä, mitä en enää muista, tuli epäilleeksi hinkuyskää."

Sumari ei muuten kerro, milloin tämä on tapahtunut. Kun Sumari on 58-vuotias, tuskin ainakaan noin kahden kymmenen vuoden sisällä. Mahtaako hän muistaa asiat ihan tarkasti? Tilastotieteilijät ovat todistaneet erilaisilla kokeilla, etteivät ihmiset pysty muistamaan luotettavasti asioita, jotka ovat tapahtuneen aikaisemmin kuin eilen.

Eivätkä he edes käyneet Ruotsissa, Maarianhamina ei ole kuulunut Ruotsiin kahteensataan vuoteen. Eikä Sumari missään mainitse, että joku ruotsalainen olisi yskinyt päin heidän lapsiaan.

Enkä löydä jutuista mitään viitettä, että jonkun ammttilaisen mielipide olisi ollut, että syy on ruotsalaisten.

Miten sinä voit vetää tästä blogista johtopäätöksen, että syy on ammatti-ihmisen mukaan ruotsalaisissa? Miten voimme lukea saman jutun näin kahdella eri tavalla? Onko syy mätäkuussa?

Kommentteja on jutussa 170. Itse olen lähinnä tämän kommentoijan kannalla:
"Ja sen verran vielä on pakko kommentoida, että on melkoisen edesvastuutonta touhua lähteä tuon ikäisen vauvan kanssa laivalle. Ei olisi tullut omaan pieneen mieleenkään lähteä risteilylle, tai edes kauppakeskukseen, alle 2kk ikäisen vauvan kanssa. Aivan sama vaikka hänet olisi pystyyn kyllästetty rokotteilla."

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #6

Minun logiikallani Hanna Sumari on itse syyllinen lastensa sairastumiseen, turha siitä on ruotsalaisia kiittää. Jos jättää lapsensa rokottamatta, ottaa tietoisen riskin sairastumisriskin kasvamisesta.

Pointtini on, että sinä syytät Sumaria lastensa sairastumisesta ja väität hänen jättäneen lapsensa rokottamatta. No vauvaa ei vielä ollut rokotettu, mutta kaikki meni terveydenhuollon ohjeiden mukaan. Sumari on nimenomaan rokoitteiden puolestapuhuja, mutta blogistasi voisi päätellä jotain aivan muuta. Kun henkilö mainitaan nimeltä, kannattaa tarkistaa faktat!

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen Vastaus kommenttiin #7

"Jos jättää lapsensa rokottamatta, ottaa tietoisen riskin sairastumisriskin kasvamisesta." Tämä on passiivissa, tarkoitan yleensä kaikkia, jotka tekevät niin.

Sumarin syytä on se, ettei hän ole ottanut slvää, miksi Suomessa on rokotuksista huolimatta tarttuvia tauteja ja ottanut selvää, miten niiltä voi välttyä. Alle kaksikuisen lapsen kuljettaminen turistivirroissa tuskin on suositeltavaa.

Lisäksi Sumari syyttää ruotsalaisia lastensa tartuttamisesta, ihan ilman mitään todistusaineistoa, hehän eivät edes käyneet Ruotsissa.

Jos joltakin, niin Aamupostin pääkirjoituksen tekijöiltä (ja Sumarilta) olivat faktat hukassa tässä rokotusmyönteisessä pääkirjoituksessa.

Ja todettakoon lopuksi, että minulla itselläni on edelleenkin kaikki rokotukset ajan tasalla (+ punkkirokotus) ja kaikille kolmelle lapselleni on annettu kaikki pakolliset ja lisäksi tarvittavat maksulliset rokotukset.

Henkilöt, jotka kirjoittavat virhetietoa rokotuksen puolesta, antavat aseen rokotusten vastustajille.

Toimituksen poiminnat