Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Hesarin alamäki - mistäköhän johtuu?

Olen Hesarin tilaaja noin 40 vuoden ajalta. Hesarin tilauskanta laskee kuin lehmän häntä. Mikähän syynä?

Kun luin naisten viikon yhden päivän (21.7.2016) Hesaria, luulen ymmärtäväni syyn. Ei pääsky päivää tee, mutta kaksi pääskyä tekee.

Tämän päivän Hesarissa oli kaksi juttua, joihin kiinnitin huomioni.

1. Hesari julkaisi "muka" ennakkotarkastuksesta huolimatta Tanja Noposen pitkän kirjoituksen Mielipide-palstalla otsikolla: "Huoli naisiin kohdistuvasta väkivallasta ei näy budjetissa." Siinä on ainakin kaksi epäilyttävää kohtaa. Ensinnäkin hän sanoo: "Suomen toiseksi yleisin henkirikoksen muoto on naispuolisen kumppanin surma." Tämähän riippuu täysin tarkasteluvuodesta. Välillä se on mies ja välillä nainen, joka surmaa enemmän vuosittain. Useiden tutkimusten mukaan väkivalta ole sukupuolittunutta. Ja jos henkirikokseksi määriteltäisiin sikiöön kohdistuva väkivalta, sikiöt olisivat vieläkin suurempi henkirikosten kohde. Joka vuosi syntyy noin 600 lasta äidin alkoholin käytön vaurioittamina. Kuolleiden määrää ei kirjata. Ja tupakan haitat ovat arvoiden mukaan vielä alkoholiakin suuremmat. Suomessa 15 % raskaana olevista naisista polttaa tupakkaa koko raskautensa ajan. Se on paljon suurempi luku kuin muissa Pohjoismaissa.

2. Toiseksi hän sanoo: "Euroopan perusoikeusviraston mukaan joka kolmas nainen on kokenut Suomessa jossain vaiheessa elämäänsä kumppanin tekemään väkivaltaa." Huomatkaa sana "mukaan". En usko, että kyseinen virasto on tehnyt Suomessa mitään tutkimuksia. Kyseinen luku on saatu joltain taholta Suomesta. Feministeiltäkö vai Noposelta? Ei kuulosta uskottavalta kuitenkaan.

3. Hesarin jutussa: "Miksi noudatetaan tapaa naiset ensin?" Turun yliopiston tutkija Anu Lahtinen sanoo: "Silti joissakin tilanteissa voi tänäkin päivänä olla järkevää asetaa naiset ja lapset etusijalle. Tämä koskee esimerkiksi ihmisten pelastamista sotatoimialueelta. Naiset ovat usein siviilejä ja siksi jäävät sodan jalkoihin."

Itse näen asian päinvastoin, sillä pidän miehiäkin ihmisinä. Kokemukset vuosisatojen ajalta osoittavat, että jos vihollinen tapaa miehiä sotatoimialueelta, heidät tapetaan välittömästi. Ovat sitten siviilejä tai sotilaita. Jos mies on ihminen, hänet pitää pelastaa ensimmäiseksi, jos laskemme todennäköisyyttä joutua surmatuksi.

Vieläkö joku Ihmettelee, miksi Hesarin tilauskanta supistuu kuin lehmän häntä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Ahahahahahaha! HS voisi aloittaa tilauskannan nostaminen erottamalla kaikki puoluekirjan omaavat toimittajat ja korvata heidät aidosti puolueettomilla ihmisillä, jotka ottavat journalismin tosissaan ja reportoivat maailman tapahtumista poliittisen mielipiteen muokkaamisen sijasta.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Valitan. Kaikki kunnianhimoiset toimittajat aikoinaan valmistuivat Sanomien toimittajakoulusta tai yliopistoista, esim. Tampereelta.

Menestyvän median ei kannata kysellä jäsenkirjoja. Sen kannattaa kysyä, "pystytkö kyseenalaistamaan?"

Jukka Mäkinen

Vastaaus on tietysti: "tietenkin pystyn". Indoktrinoinnin läpikäynyt kysenalaistaa sellaista mitä on oikein kyseenalaistaa, eikä ymmärrä, että maailmaa voisi katsoa toiseltakin kantilta. Tai jos ymmärtää sen mahdollisuuden, automaattisesti tuomitsee sen vääräksi ja huonoksi perspektiiviksi.

Oikeampi kysymys olisi: "Pystykö kyseenalaistamaan omat arvosi?"

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Minusta olisi hyvinkin tärkeää tietää toimittajakunnan poliittisista vakaumuksista jotakin. Myös suhteesta feminismiin. Sehän poliittinen aate myös.

En minä kaipaa ykisttäistä tietoa kenestäkään, mutta yleisesti ottaen. Vanhoissa työväenlehdissä tilanne oli tietenkin selvä. Se oli reilua. Toki on hyvä, että tällaisen lehdistön aika on ohi. Se oli vain yksi veroilla rahoitettu suojatyön muoto. Niihin töihin ei pätevyydellä valittu.

Seppo Hildén

Pyykkölä on huumorimiehiä.

"Valitan. Kaikki kunnianhimoiset toimittajat aikoinaan valmistuivat.... yliopistoista, esim. Tampereelta."

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Hildén. Ei se ole huumoria, jos toteaa Sanomien ja yliopistojen tuottaneen Suomen eturivin toimittajat. Vai millaisia esimerkkejä itselläsi on esittää?

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen Vastaus kommenttiin #14

Ei se ole huumoria, se on sarkasmia.

Tampereen Yliopisto on entinen Yhteiskuntatieteellinen korkeakoulu, jonka taistolaiset valtasivat. Varsinkin nämä siihen aikaan valmistuneet "lehtihenkilöt" olivat taistolaisia kiireestä kantapäähän. Näin minulle on kerrottu. Lähde on taksimiesten tietotoimisto.

"Lehtihenkilöiden" puoluekantaa ei kai ole tutkittu. Mutta kun on tutkittu, missä he asuvat, niin niissä samoissa kaupunginosissa asuvat vihreät ja vassarit. Korrelaatio antaa hypoteesin, joka pitäisi tutkia.

Jukka Mäkinen

Tuo on muuten jännä, tuo feministien ja muidenkin käytämä kikka, että syötetään omia "faktoja" siskojen kautta samanmielisten hallitsemiin eurobyrokratioin, ja sitten siteerataan niitä "kansainvälisinä totuuksina".

Samanlaista maniplointia käyttävät myös muut viranomaiset. Siksi saadaan ristiriitaisia tuloksia, kuten esimerkiksi se että maassa, jossa leipäjonot ovat kilometrien mittaisia, maailman väkivaltaisimmat naiset ja itsemurhatilastot maailman kärkeä (olisi vieläkin pahempi, jos autolla tehdyt laskettaisiin mukaan), asuu toisten viranomaisten syöttämien tietojen perusteella maailman onnellisin kansa.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Muistan yhden haastattelun, jossa joko menestynyt naiskirjailija tai vastaava ikoni kertoi elämästään saadessaan palkinnon tai täytettyään vuosia, jotakin tällaista. Artikkelissa hän mainitsi lapsenlapsensa, joka keräsi hesarista kaikki vuoden aikana ilmestyneet ristikot, niputti ne ja antoi mummille joululahjaksi, jota mummi piti erittäin mieluisana, haluttavana joululahjana. Tämä oli josskus 80- 90-luvulla. Nykyään tätä lahjaa voisi pitää harkittuna v-----na, niin huono on sisältö painojälkineen, ettei saa selvää edes suurennuslasia käyttämällä kuuluuko kohde kasvi-, eläin- vai kivikuntaan. Nykyajan tekniikalla saadaan moista paskaa aikaan?????

ps Ko henkilö ei ehkä ollut Kirsi Kunnas, mutta kaliiberi oli samaa luokkaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Törkeä lähisuhdeväkivalta kohdistuu useimmin miehiin. Tämä vaihtelee. Tässä yksi juttu. Saman toteaa myös tilastokeskus sivulauseissa. Olenko havainnut oikein, että tilastokeskus tekee politiikkaa. Eikä ole oikein luotettava?

http://yle.fi/uutiset/torkea_perhevakivalta_kohdis...

https://www.stat.fi/til/rpk/2014/15/rpk_2014_15_20...

Yllä olevasssa tilastossa todetaan, että runsas puolet törkeästä lähisuhdeväkivallasta kohdentuu miehiin. Tuntuu, että se yritetään piilottaa.

Uskoisin, että lievemmissä tapauksissa tilanne on todellisuudessa sama. Miehet eivät näitä ilmoita. On myös useita tilanteita, joissa näitä tietoja naisilta pyydetään, mutta miehiltä ei vastaavissa tilanteissa kysytä mitään. Esim neuvolat.

Tietenkin tärkeintä on, että tällainen väkivalta saadaan vähenemään. Mutta ei tuo sukupuolittunut valehtelu taida olla oikea keino.

Surrullista on, että suomeen on saatu systeemiin rakennettua tällaiset rakenteet. Vievät luottamusta koko ns hyvinvointivaltiolta. Tosin sellaista ei oikeasti edes ole.

Jukka Mäkinen

Parisuhdeväkivallassa mielenkiintoisinta on että Optula sensuroi oman tutkimuksensa ja veti koko tutkimuksen pois verkosta ja jätti jäljelle vain siivotun referaatin, joka kyllä vaikuttaa nopeastikatsottuna täydelliseltä raportilta.

Sensurointi tapahtui heti sen jälkeen kun somessa tuotiin esille sellainen pikku tulos tutkimuksesta, että ei-heterosuhteissa (optulan termi) parisuhdeväkivalta on 2.7 kertainen heterosuhteisiin verraten.

Osaltaan varmaan sensurointiin vaikutti ajankohta. Avioliittolain muutos oli silloin ajankohtainen, ja homoparien adoptio-oikeus kuuma puheenaihe.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Kysymyksen vastaus ei ole monimutkainen. Rahalle ei saa vastinetta. Syytkään eivät ole sen vaikeammin oivallettavia. Jos 29,50€/kk menoerää ei edes huomaa tiliotteessa niin antaa tulla vaan. Jos sen taas kokee kulueränä niin helppo on olla ilmankin kun se Iltis on ilmaiseksi netissä luettavissa. Tähän sitten päälle tulee sisältö, lukisiko sitä edes ilmaiseksi?

Itse aihe kiertää näköjään ikuista rataansa. Kerran kuussa tulee juttu jossa kerrotaan suomalaisen miehen olevan planeetan väkivaltaisin sika. Mikä nyt ei käy edes huonosta vitsistä. Kaikki nyt sen tietävät, että suuressa osassa maailmaa ei moisia termejä edes tunnetta (lähisuhde-, parisuhdeväkivalta) ja jos tunnetaan niistä vaietaan, ne ovat normeja jne. Henkisestä väkivallasta taas ei kukaan viitsi puhua. Ja ratkaisuja ei esitetä koska ei niitä oikein ole. Jossei osapuolet ilmoita ko. väkivallasta ei siitä kukaan muu tiedä ellei sitten ole selviä fyysisiä merkkejä. Ja tämänkin jälkeen voidaan puolustaa puolisia kuten mikälie Helsingin tusinamissi joka menetti tittelinsäkin.

Sitten oma kastinsa ovat psykopaatit kuten tuore lööppi Suomen kansalainen Frank Zoko Blen joka tappoi raasti vaimonsa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016072121938774_u...

Käyttäjän LauriKorhonen kuva
Lauri Korhonen

Tämän feministipropagandan kyseessä ollessa oleellista on myös osata lukuea rivien välistä. Hesarissa kirjoitettiin: "Suomen toiseksi yleisin henkirikoksen muoto on naispuolisen kumppanin surma."

Kysymys: Mikä sukupuoli on sen yleisin henkirikoksen uhri?
Vastaus: Jos se olisi ollut nainen, niin kyllähän sillä olisi revitelty ihan tosissaan.

Jäljelle jää vaihtoehdot: Mies tai ns. kolmas sukupuoli. Jokainen voi itse arvailla kumpikohan se noista kahdesta on.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Hesarin alamäki - mistäköhän johtuu?"

Sensuurista, jolla poistetaan liki kaikki ihmisten mielipiteet asioista.

Mitä virkaa sellaisella lehdellä on? Ei mitään, saapi mennä vaikka konkurssiin, who cares?

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Hesarin, kuten kaikkien maksullisten lehtien tilaajamäärä on laskussa.

Itse en Hesaria tilaa. Toki muutaman kerran kymmenessä vuodessa saatan ottaa edullisen parin kuukauden näyte-erän kotiin kannettuna.

Tilauspäätökseni johtuu pääosin siitä, etten ehdi käyttämään sanomalehden lukemiseen puolta tuntia päivässä. Lisäksi aamulla tulevat lehdet kertovat täsmälleen samat asiat kuin nettilehdet edellisenä iltana.

Minua ei ole koskaan hätkäyttänyt Hesarin julkaisemat jutut eivätkä varsinkaan mielipidekirjoitukset. Pidän Hesaria Suomen luotettavimpana mediana. Se, etten tilaa Hesaria johtuu ihan muista syistä.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Muista en tiedä, mutta minä lopetin Hesarin paperiversion tilauksen ja siirryin dogitaaliversion lukijaksi. Se on parempi siinä, että voin lukea sitä vasikkapa kännykästäni silloin kun minulle sopii. Paperilehteä ei viitsi mukanaan kuljetella.

Etu on sekin, että digiversion uutiset päivittyvät kaiken aikaa, ei vain kerran vuorokaudessa. Jos pitää jotain tarkistaa. vanhemmat numerot löytyvät arkistosta; eivät mene vahingossa ennen aikojan paperikeräykseen; eivätkä vie tilaa hyllyssä.

Kysymys on vain siitä miten kauan ja millaiset peperilehdet hengissä pysyvät.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Turun sanomien kulttuuriosasto hakkaa Hesarin mennen tullen. Saarikoski rappioitti eikä sitten toipunut ...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Itse kyllä tykkään paperisesta lehdestä. Aamukahvilla, ruokailun yhteydessä on mukava lukea artikkeleita. Aina otan maksuttoman lappeenrantalaisen, imatralaisen tai vartin jakelupisteestä. Niissä on paikallisia juttuja.

Isot jutut luen ja uutisseurannan hoidan yksinomaan netistä.

Toimituksen poiminnat