Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Hauskanhullu verottaja

Hauskanhullu verottaja

Viikko sitten kerrottiin lehdistössä Verohallinnon ja Kansainvälisen valuuttarahaston yhdessä tekemästä tutkimuksesta Suomen alv-järjestelmästä.

Ensin huonot uutiset: Noin 5 % arvonlisäverosta jää keräämättä pääosin huonosti menevien yritysten jättäessä verot maksamatta. Eikä Verohallinto haluaa ihan hevillä pistää niitä konkurssiinkaan, sillä mitä se auttaisi? Loput kertyy pienistä rippusista, kun pienet purot jäävät keräämättä. Esimerkiksi moni yhdistys välttelee verottamista vaikka sen liiketoiminta jo edellyttäisi arvonlisäveron maksua.

Sitten ne huonommat uutiset: Monta miljardia arvonlisäveroa jää keräämättä, kun eräille tahoille on myönnetty alempi alv-% kuin 24 %. Ihan totta, näin Verohallinto asian tulkitsee. Arvonlisäveron maksaminen alemmalla veroprosentilla on ihan laillista, ne prosentithan on eduskunnassa päätettyjä. MUTTA kuitenkin, veroa jää tutkimuksen mukaan saamatta! Verohallinnon virkamiesten mukaan eduskunta on väärässä!

Kyllä tuli syyllinen olo itsellekin kun huomasin olevani veronkiertäjä minäkin. Verohallinnon hauskanhullun ajatuksen mukaan minulta jää ehkäpä jopa tuhat euroa veroa maksamatta, kun minulta ei kanneta veroa Suomen kovimman veronmaksajan prosentin mukaan. Eduskunnalta näyttää jääneen tämä verotusasiakin puolitiehen.

Pääseeköhän tästä syyllisyyden tunteesta muuten kuin lahjoittamalla tonni kuussa Verohallitukselle vapaaehtoisesti?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Monta miljardia arvonlisäveroa jää keräämättä, kun eräille tahoille on myönnetty alempi alv-% kuin 24 %"

Tuo on yksi niistä tavantakaa toisteltavista harhaanjohtoargumenteista. Sen ajattelutavan mukaan kaikki kaikki alennetut verokannat, veronalennukset ja muut vastaavat lasketaan tuiksi. Meiltä jää siis perimättä hirveän monta miljardia veroja ja me saamme erilaisia tukia hirveän monta miljardia, kun tuloveroprosentti on alle sadan ja alvikin on alle 100 %.

Antti Jokela

Niin, mutta miksi pysähtyä 100%:iin? Ruotsissahan Astrid Lindgren maksoi 102%. Olemmeko me muka huonompia?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pomperipossa_i_Monis...

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Varmin keino saada aikaan taantuma, on nostaa arvonlisäveroa. Se johtaa itsepalvelu- / omavaraistalousyhteiskuntaan.
Verottajana pikemminkin alkaisin harkita vientiyritysten arvonlisäveronpalautusten maksamisen lopettamista, niin sitten alettaisiin sieltäkin saada jotain verotuloa.

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth

Sehän se vasta fiksua olisikin, jos vientituotteista maksettaisiin kahden maan arvonlisäverot matkalla kuluttajalle. Rajat ylittävässä kuluttajakaupassa sitten ilmeisesti se yksi ja sama myyjä maksaisi kerralla kahden maan arvonlisäverot, monessa tapauksessa merkittävästi yli 50% myyntihinnasta? Suomalaistuotannon vientihintojen 24% nousu varmasti piristäisi myös vientiä reippaasti, vai miten se menikään?

Mutta joo, kyllä tuo aika tehokas verotuskeino olisi, kun yritykset joutuisivat maksamaan veroja jopa veroista.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kuinka muuten saisit vientisektorilta verotuloa?

Käyttäjän MikaelaPeth1 kuva
Mikaela Peth Vastaus kommenttiin #7

???

Jos arvonlisävero olisi ainoa olemassaoleva vero, joko ei mitenkään tai sitten pitäisi sopia ostajamaan kanssa alvin jakamisesta.

Vientisektorin ensisijainen hyöty on kuitenkin uusi markkinoille ulkomailta ilmestyvä raha, josta yritykset toki sitten maksavat tuloveroja, energiaveroja, yrityksen voittoon pohjautuvia veroja, varainsiirtoveroja sun muita valmisteveroja.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #8

Kuinka onnistut keräämään nuo voittoon pohjautuvat verot... ne maksetaan Luxenburgissa tai muualla... Valmisteverot hupenevat tuloksessa... Varainsiirtoveroa maksavat vain pienet ihmiset kiinteistökaupan yhteydessä...
Osinkojakaan ei veroteta, jos ne ovat ulkomaalaisessa hallintarekisterissä...
Edelleen: Kuinka saat kerättyä vientiyrityksiltä verotuloja?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #8

" Suomalaistuotannon vientihintojen 24% nousu varmasti piristäisi myös vientiä reippaasti, vai miten se menikään?"
Arvonlisäprosentti voitaisiin puolittaa laajentuneen veropohjan ansiosta. Tämä parantaisi kustannuskilpailukykyä. Toisaalta, jos alv:n ulkopuolelle jätettäisiin työn arvo ja se maksettaisiin vain myyntikatteesta, niin tämä piristäisi kotimaisen työn kysyntää. Kotitalousvähennys voitaisiin tämän ansiosta poistaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Työn verotusta ja sivukuluja pitäisi alentaa. Nostaa ennemmin sitten alvia. Työhön liittyvät verot tekevät suomalaisesta työstä kallista. Alvit tulisivat myös ulkomaisiin tuotteisiin. Suomalainen verotus ajaa yrityksiä ulos täältä. Parasta olisi tietenkin laskea veroja ja pienentää menoja. Siihen ei liene haluja. Tyttömyyden kautta sitten haetaan joustoja. Se ajaa tekemään nollasopimuksia ja lisäämään työntekoa samalla palkalla.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Voisiko joku kertoa minulle tiedon siitä, onko muistitietoni väärä? Muistan lukeneeni jostain, että EU:ssa arvonlisäveron yläraja on 25 %.

Mutta kun lukee Wikipediaa, niin alv-% on Unkarissa ainoana maana EU:ssa yli 25 % eli 27 % (toki joissakin tapauksissa 5 ja 18 %, eli keskiarvo lienee alle 25 %). Alimmat ovat Luxemburg (tietysti) 17 %, Malta 18 % sekä Kypros ja Saksa 19 %.

Onko Unkari neuvotellut tämän poikkeuksen (27 %) liittyessään EU:hun vai onko EU muuttanut määräyksiään?

Kysymykseni on siis: Voiko EU-maa nostaa omin lupinensa arvonlisäveroprosentin suuremmaksi kuin 25 vai tarvitaanko siihen lupa EU-byrokratiasta?

Toimituksen poiminnat