Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Mikä feministipolitikkoja oikein vaivaa?

Vihreiden blogissa, Susanna Rahkonen (vihr, ex.sdp) Rohkea, Itsenäinen, Ajattelija kirjoittaa näin:

http://susannarahkonen.fi/samapalkkaisuus-hyodyttaa-koko-perhetta/

"Ylityöt tai lyhyemmät työajat eivät selitä

Naisten euro on edelleen kuuluisat 80 senttiä. Tai on siitä vähän petrattu. Palkkaero on nyt 83 prosenttia. Palkkaero tuntuu niin epäoikeutetulta, että monen tekee mieli kyseenalaistaa koko juttu. Usein kuulee väitteitä, että naiset tekevät vähemmän ylitöitä tai että naiset tekevät enemmän osa-aikatyötä ja erot johtuisivat niistä. Näin ei kuitenkaan ole. Osa-aikatyöt, lyhyemmät työajat ja ylityöt on putsattu vertailuista pois."

Koska tämä on täyttä tuubaa (poliitikot eivät tunne sanaa valhe), kirjoitin palstalle vastineen, jota  ei ole hyväksytty:

    Pauli Sumanen kirjoitti:    
    Kommenttisi odottaa hyväksyntää.
    2.12.2015 13:49    

    Sanot: ”Usein kuulee väitteitä, että naiset tekevät vähemmän ylitöitä tai että naiset tekevät enemmän osa-aikatyötä ja erot johtuisivat niistä. Näin ei kuitenkaan ole. Osa-aikatyöt, lyhyemmät työajat ja ylityöt on putsattu vertailuista pois.”

    Nyt puhut vastoin parempaa tietoa. Lyhyempiä työaikoja ja muita ylitöitä kuin tuntiperustaisesti maksettuja ei ole poistettu vertailusta, ei myöskään palkallisia poissaoloja.

    Naiset ovat palkallisesti pois noin 5 prosenttiyksikköä enemmän kuin miehet. Valtaosa siitä on lomia ja sairaslomia. Vain noin yksi (1) prosenttiyksikkö on vanhempainvapaita.

    Toiset noin 5 prosenttiyksikköä tulee siitä, että naisilla on lyhyemmät työviikot säännöllisessä työajassa. Kuntasektorin vuosityöaika on noin 10 % pienempi kuin yksityisen sektorin.

    Loput 7-9 prosenttiyksikköä tulee piiloylitöistä. YTN-ammattijärjestön jäsenkyselyn mukaan sen jäsenistöstä noin 30 % saa palkan ylitöistä yhdistettynä kiinteään kuukausipalkkaan. Muissakin ammattiliitoissa on havaittu sama lieveilmiö, joka koskee etenkin esimiesasemassa olevia. Miehet tekevät näitä piiloylitöitä noin 7-9 prosenttiyksikköä naisia enemmän.

    Eli yhteensä 17 % palkkaerosta selittyy eripituisilla vuosityötunneilla 17-19 %.

    Pauli Sumanen
    Työaika- ja palkkatutkija, eläkkeellä

______________________________

Tämä on tietoista vastuun pakoilua vihreältä poliitikolta. Kun sinä et hyväksy kommentteja muutamaan viikkoon ja kirjoitat uusia blogikirjoituksia palstalle, kukaan ei löydä näitä kommentteja, koska ne häviävät ajan kuluessa jonnekin kaukaisuuteen muutaman sivun taakse eikä kukaan löydä vastineita. Minulle tulee ajatus, että kun Susanna Rahkonen on kirjoittanut tämän blogikirjoituksen jälkeen neljä (4) uutta kirjoitusta eikä ole hyväksynyt minun vastinettani julkaistavaksi, hän ei taida olla erityisen "rohkea", mikä hän väittää olevansa.

Mutta valheella on lyhyet jäljet, sanoi edesmennyt äitinikin.

 

Hyi, vihreät! Mikä on moraalinne?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ihan duunareiden työaika on pitempi vuodessa kuin julkisten.

http://teknologiateollisuus.fi/sites/default/files...

Tämä siis ihan sopimusten pohjalta. Tänä vuonna 126h. Lisäksi tulevat sairastamiset, joita julkisella "naisilla" on enemmän, ylityöt jne... Ylitöiden määrä tietenkin vaihtelee ja kun suomi on menossa päin helvettiä vuodesta 2008 niitä on monella vähemmän.

Mitä sitten työaika vielä sisältää on vaatimattoman kokemukseni (raision tarkastuslautakunnan puheenjohtaja 1998-2002) pohjalta melko vähäisen todellisen työmäärän.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Juho Antikainen, vasemmistoliitto.
Koska olet bannannut minut kuukausia/vuosia omasta blogistasi, esitän kainon toivomuksen, että et trollaisi täällä minun palstallani. Minä en bannaa mielelläni ketään, mutta taidat pakottaa minut siihen yksipuolisella trollauksellasi. Olen esittänyt tämän toivomuksen useita kertoja, mutta taidat olla sitkeääkin sitkeämpi trolli.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tosiasioiden kertominen ei liene trollausta - tiedot voi sitä paitsi aina tarkistaa virallisista lähteistä (Tilastokeskus, Etla, EK, Palkansaajien tutkimuslaitos, ILO, Eurostat jne...

Sikäli Rahkosen blogissa on toki virheellistä väittämää, että säännöllisesti tehdyn työajan palkkaero miesten ja naisten välillä ei tietenkään ole 83 prosenttia, vaan 17 prosenttia. Ja vuosiansioissa tuo ero on sitten jo se 25 prosenttia.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Trollausta on asiattomien linkkien viljely. EK:n sivu, missä he kertovat, mikä on Työaikalain mukaan säännöllinen työaika, ei liity mitenkään siihen, miksi Susanna Rahkonen ei julkaise minun kommenttiani. Tilastokeskuksen tilastot eivät kerro eroa TEHDYN säännöllisen työajan ansioissa.

Miehen ja naisen säännöllisen työajan tehdyissä vuosityötunneissa on noin 10 % ero.
1. Naisten työssäoloaste on noin 83 % ja miesten noin 88 %. Naiset ovat siis noin 2 ja 1/2 viikkoa vuodessa palkallisella vapaalla enemmän kuin miehet. Suurin osa tuosta on lomia, 60 % julkisen sektorin työntekijöistä pitää lomaa 38 työpäivää vuodessa, yksityisen sektorin miesten lomat ovat 25 työpäivää vuodessa. Naiset sairastavat noin 3 päivää enmmän kuin miehet ja myös vanhempainvapaita naiset pitävät miehiä enemmän.
2. Niinä viikkoina, kun miehet ja naiset tekevät vähintään puoli tuntia töitä, miehet tekevät työtunteja noin 5 % enemmän kuin naiset. Julkisen sektorin toimistotyöaika on 36,25 tuntia viikossa. Puolet naisista on julkisella sektorilla töissä. Puolet miehistä tekee töitä, jossa viikkotyöaika on 40 tuntia viikossa.

Loppu 10 % ero syntyy piiloylitöistä, joita Tilastokeskuksen palkkatilastot eivät ota huomioon.

http://www.uta.fi/yky/tutkimus/konferenssit/tyoela...

Tilastokeskuksen palkkatilastoissa on noin 20 % virhe. M.O.T.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Naisten ja miesten tasavertaisuus on (myös) palkkatason suhteen lailla säädetty eikä siksi tilastoilla palkkatasoista ole kuin kuriositeettiarvo. Jos eroavaisuuksia havaitaan, niin niille on jokin syy, mutta sitä syytä ei välttämättä kokonaan koskaan pystytä löytämään. Suurimmalta osaltaan kylläkin, kuten tässäkin blogissa on tuotu esiin.

Koko keskustelu voidaan lopettaa merkityksettömänä, sillä jos löydetään työnantaja, joka ei lakia noudata, niin sellainen haastetaan oikeuteen. Moisia keissejä ei käsittääkseni montaakaan ole ollut nykyisen lainsäädännön vallitessa.

Case closed!

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Aika paljon anitkaiset et kummpanit hakevat eroja eri alojen välillä. Naisvaltaisten ja miesvaltaisten alojen välillä. Pääosin halutaan nostaa julkisia palkkoja. Pamin naisista ei mitään väliä. Antikainen katsoo itse saavansa naispalkkaa ja se häntä vituttaa. Feminismillä hän ajaa omaa etuaan, kuten monet muutkin. Töitä he eivät halua tehdä yhtäpaljon kuin miesvaltaisilla aloilla, mutta sen palkan he kyllä haluavat, jonka esim insinöörimies saa pidemillä työtunneilla. Eniten heitä ja muita vasemistolaisia feministejä ottaa kaaliin, jos helvetisti töitä tekevä sähkäri tekee ylitöitä ja tienaa heitä enemmän. Feministithän ajavat "tasa-arvoa".

Jukka Mäkinen

Feministipoiliitikkoja vaivaa tietenkin feminismi. Siitä voi kuulemma parantuakin. Joku jossain on kuullut että joku toinen olisi parantunut jopa täysin terveeksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset