Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Vuorineuvokset, eläkkeet ja yhteiskuntasopimus

Pravda (=totuus) kertoi totuuden, vai kertoiko?

Tämän päivän Pravdassa oli juttu "Vuorineuvokset muuttivat Portugaliin".  Siinä paheksuttiin sitä, että kolme vuorineuvosta oli muuttanut eläkepäivillään Portugaliin. Pravda antoi ymmärtää, että he tekivät tämän veroja välttääkseen mutta Pravda ei pystynyt todistamaan, että he olisivat saaneet Portugalissa verovapauden.

Työaika- ja palkkatutkijana minua kiinnosti heidän saamansa eläkkeet (ennen verotusta). Matti Halmesmäen eläke on noin 600 000 euroa vuodessa ja hänen vuosiansionsa kohosivat parhaimmillaan lähes 2,5 miljoonaan euroon. Tammisen luvut ovat 500 000 euroa eläkettä ja vuosiansiot parhaimmillaan lähes 3,5 miljoonaa euroa. Granin eläke noin 400 0000 euroa ja vuosiansiot parhaimmillaan 3,5 miljoonaa euroa. Huomattakoon, että tämän tasoisilla palkkatuloilla veroprosentti oli aikoinaan ja lienee yhä yli 50.

Yksityisellä sektorilla eläke oli 40 vuoden työstä jonkin verran alle 60 % vuosiansioista, sillä eläkettä kertyy 1,5 % vuodessa. Julkisella sektorilla eläkettä kertyi 2,2 % vuodessa ja 30 vuoden aikana sitä kertyi 66 % loppupalkasta, tämä siis vuoteen 1995 asti. Kurjina 90-luvun talousvuosina yksityisen sektorin eläkettä karsittiin kovalla kädellä ja heti. Julkisen sektorin siirtymäaika eläke-etuuksissa jatkuu vuoteen 2025 asti.

Eli jos arvon vuorineuvokset olisivat toimineet julkisella sektorilla, heidän eläkkeensä olisivat paljon suurempia kuin mitä he saavat yksityisellä sektorilla. Halmesmäen eläke on noin 24 % parhaasta palkasta, Tammisen noin 14 % ja Granin noin 11 %. Verrattakoon, että julkisella sektorilla eläke oli 66 % loppupalkasta. Vielä viime päiviin asti olemme saaneet lehdistä lukea kuinka julkisen sektorin työntekijät ovat siirtyneet täydelle eläkkeelle 60-vuotiaina. Saamieni tietojen mukaan heistä valtaosa on naisia. Kolmen vuorineuvoksen eläkkeiden osuus palkasta ei ainakaan minusta vaikuta kohtuuttomalta ainakaan jos vertaamme niitä julkisen sektorin eläke-etuuksiin.

Samassa lehdessä oli toinen juttu, että Juhani Salonius on valittu "yhteiskuntasopimuksen" neuvottelijaksi. ANNA MUN KAIKKI KESTÄÄ! Eihän Salonius ymmärrä mitään palkoista. Salonius laati STM:lle raportin miesten ja naisten palkkaerosta ja osoitti siinä, että hän ei edes ymmärrä mikä ero on ansiolla ja palkalla. Hän puhuu palkkaerosta, vaikka käyttää perusteena tilastoa ansioiden erosta.

Häntä paremmin asiaa ei ole ymmärtänyt Esa Lonkakaan, joka teki vastaavan uuden raportin kuin Salonius. Kauden 2010-2014 kokonaisarvioinnin on tehnyt ulkopuolinen ja riippumaton työmarkkinatoimija, oikeustieteen kandidaatti Esa Lonka (Raportteja ja muistioita 2014:25). Sitä edeltävän, ohjelman toisen toimintakauden (2007-2010) arvioi Senior Advisor Juhani Salonius. Hänen raporttinsa julkaistiin sosiaali- ja terveysministeriön sarjassa Selvityksiä 2011:2. Lukekaa ja hämmästykää tekin!!!!!

Yhteiskuntasopimuksen teko on annettu täystumpelon käsiin. Eikä se siten voi onnistua, veikkaan minä.

Jos olet eri mieltä, lyödään vetoa kolmen jellonan isosta viskipullosta. Ja kun lyön vetoa korkeintaan vuosikulutukseni verran, vain 100 ensimmäistä otetaan huomioon. Vedonlyönnit s-postiin: pauli piste sumanen miukumauku gmail piste com. Jos edes sataa vedonlyöjää ei ilmesty, ymmärrän teidän olevan samaa mieltä kanssani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Koko yhteiskunta on annettu täystumpeloiden käsiin. Sen takiahan me kärsimme.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Pörssiyhtiön omistajat määrittelevät TJ:lle firmasta työnnettävän tulon. Näillä osakeomistajilla on luulo siitä, että mitä enempi TJ nappaa firmasta ulos, niin sitä enemmän osakkeet tuottavat. Eihän se niin mene, mutta kunnon TJ on kuitenkin jonkun palkan väärti.

On aivan itkettävän naurettavaa alkaa vertailemaan Suomen TJ palkkoja esmerk. Jenkkilän korkeimpiin TJ ansioihin. Jenkki TJt tekevät hilloa ja Suomi TJt työstävät vatun kiviä.

Kuinkahan pitkään suomalaisten yritysten henkilöstö siunaa ja katsoo vierestä, kun TJt vetelevät miljoonatolkulla vuodessa ja me vaan alistutaan hyväntahtoisesti yhteiskuntasopimuksen rakentamiseen työllisenä, työttömänä, tai pätkätöissä.

Omistajat...ottakaa järki käteen ennen, kuin.....

Jouni Nordman

Onneksi julkisen puolen eläkkeitä ei makseta muualle kuin Suomen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kertyykö eläke edelleen eri tavoin julkisella?

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Julkisen sektorin eläke ei kerry enää täysin eri tavalla kuin yksityisellä sektorilla. Näin olen asian ymmärtänyt. Mutta julkisella puolella on kuitenkin eri eläkelait ja -asetukset eikä täyttä yhteensopivuutta voida taata. Käsittääkseni eläkkeen suuruuden laskentasäännöt eivät ole samat julkisella ja yksityisellä sektorilla vielä pitkään aikaan, jos koskaan.

Mutta julkisen puolen eläkkeellejäänti-ikä on eri kuin yksityisellä puolella, ainakin vuoteen 2025 asti. Julkisen puolen täyden eläkkeen eläkeikä oli 55-60 vuotta vuonna 1995, mutta sitä nostetaan asteittain 63:een vuoteen, siirtymaikaa kestää vuoteen 2025 asti. Julkisen sektorin työntekijä sai valita vuonna 1995, ottiko hän lisää liksaa ja nosti eläkeikänsä heti 63 vuoteen vai säilytti liksansa ja hänen eläkeikäänsä vaikuttavat vähentävästi palvelusvuodet ennen vuotta 1995. (Huom: Puolustusvoimilla on edelleen omat eläkelait ja eläkeiät.)

Asia ei tietenkään ole julkinen, mutta kuulin taksikuskilta, että miehet etupäässä nostivat liksaansa ja eläkeikäänsä heti, naiset eivät juuri ollenkaan. Niinpä julkisella sektorilla jääädään täydelle eläkkeelle vuoteen 2025 asti ennen 63 ikävuotta. Eli vasta silloin julkinen ja yksityinen sektori ovat suunnilleen tasoissa, paitsi jos tehdään tässä välissä sektoreille erilaisia eläkeratkaisuita.

Julkisen sektorin alempaa eläkeikää ei tietenkään oteta huomioon miesten ja naisten palkkaerolaskennassa, vaikka alempi eläkeikä on selkeä palkkaetu. "Näin on päätetty" jossain tasa-arvoelimessä.

Toimituksen poiminnat