Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Onko lasikatto naisen itsensä (ja toimittajan?) pään sisällä?

Kovimmin tässä kuussa lasikatosta jyrähti Koneen muotoilujohtaja Anne Stenros. Mutta sen jälkeen työelämän tasa-arvosta ovat puhuneet naisjohtaja Anu Ukkonen ja RAY:n päällikkö Hanna Forsström hieman eri malliin.

Anne Stenros, arkkitehti, tekniikan tohtori, professori. Opiskellut arkkitehtuuria muun muassa Reima Pietilän johdolla Oulun yliopistossa ja Kaliforniassa Berkeleyn yliopistossa. Toiminut Design Forum Finlandin toimitusjohtajana 1995–2004. Koneen muotoilujohtaja vuodesta 2005. Kotoisin Espoon Tapiolasta, vanhemmat kalustevalmistaja Muuramen omistajat, sisustusarkkitehti, professori Pirkko Stenros ja isä arkkitehti, professori emeritus Helmer Stenros.

Stenros näin (HS 3.5.2015/Katja Boxberg): "Menestyneet naiset, jotka kiistävät kokeneensa ennakkoluuloja, eivät voi olla ihan tosissaan". Hän ei usko urallaan pärjänneitä naisia, jotka väittävät, että naiseudesta ei ole ollut mitään haittaa.
________________

Mutta sama Anne Stenros sanoi Taloussanomissa (18.10.2013/Laura Manninen) näin: "Jokainen nainen huomaa jossain uransa vaiheessa, että naiseudella on merkitystä. Mutta onko se nyt sitten sulkenut ovia vai avannut niitä, sitä on hirveän vaikea sanoa. Ainakin miesvaltaisella alalla jää helpommin mieleen.
________________

MTV3 12.5.2015 (Ei näkyvissä toimittajan sukupuolta): Miesvaltaisen alan naispäällikön vinkki: Lasikatto rikki osaamisella ja asenteella.

Digitaalisten kanavien päällikön Hanna Forsströmin alaisuudessa RAY:llä työskentelee enää yksi nainen. Pelialalla edennyt Forsström tietää, millaista on työskennellä miesvaltaisella alalla. Usein palavereissa on parikymmentä ihmistä, joista hän on ainoa nainen. "Minua on onneksi aina kohdeltu osaamiseni mukaan", Forsström sanoo.
________________

HS Talous 11.5.2015 / Jyrki Iivonen

Ikkuna- ja ovitehtaan johtaja Anu Ukkonen torjuu kaikki naisjohtamiseen liitetyt uskomukset. "Sukupuoleni ei ole vaikuttanut millään tavalla siihen, että olen tässä asemassa", Inwidon tehtaanjohtaja Anu Ukkonen sanoo. Ukkonen torjuu kaikki kliseet, jotka liittyvät naisjohtamiseen. Häntä ei ole vähätelty, mitätöity tai tytötelty, eikä hän ole törmännyt lasikattoon. Sillä tarkoitetaan ilmiötä, jonka mukaan naisen uratien katkaisisi jokin näkymätön este.

"Naisena en ole millään tavalla joutunut näyttämään tai tekemään enemmän töitä kuin miehet. Se ei ole ollut este eikä etu. Minulla on tasavertainen olo porukan kanssa", Ukkonen sanoo.

________________

Uskotteko hiljattain lasikatosta "valaistunutta" Stenrosia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset