Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Ranskaan halutaan yleinen asevelvollisuus

MTV3-nettisivulla on mielenkiintoinen uutinen

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kysely-ranskalaiset-haluava...

"Ranskassa selvä enemmistö kansalaisista kannattaa jonkinlaisen asevelvollisuuden palauttamista. Ouest-France-lehden kyselyssä 80 prosenttia vastanneista suhtautui myönteisesti ajatukseen kaikkia velvoittavasta uudesta kansallisesta palvelusta. Palvelu kestäisi muutamia kuukausia ja olisi pakollista niin miehille kuin naisille."

Milloinkahan Suomi on kypsä yleiseen asevelvollisuuteen? Norjassa sellainen jo on ja Ranskassa mielipidekyselyssä 80 % ranskalaisista suhtautui myönteisesti ajatukseen.

Me suomalaiset haluamme pitää kiinni luutuneesta ajatusmaailmastamme ja pysyä Itä-Euroopan maiden viiteryhmässä tässä miesten ja naisten tasa-arvoa horjuttavassa asiassa.

Itse olen ajanut asiaa jo vuodesta 1962, jolloin huomasin, että ikäluokkani tyttöjä ei oltu kutsuttu kutsuntoihin vaan he saattoivat siirtyä vapaasti jatko-opintoihin. He valmistuivat vuotta aikaisemmin ja ehtivät tehdä töitä vuoden kauemmin ennen eläkkeelle siirtymistä. Oma eläkkeeni jäi 2,5 prosenttia heidän eläkettään pienemmäksi ja lisäksi minulta jäi viimeisen vuoden tienestit ansaitsematta, kun siirryimme yhtä aikaa eläkeelle. En pidä tätä kovinkaan tasa-arvoisena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Oma eläkkeeni jäi 2,5 prosenttia heidän eläkettään pienemmäksi ja lisäksi minulta jäi viimeisen vuoden tienestit ansaitsematta, kun siirryimme yhtä aikaa eläkeelle. En pidä tätä kovinkaan tasa-arvoisena".

No, maksamiasi eläkemaksujasi vastaan kerkiät lyhyemmän eliniänodotteesi ansiosta nostaa vähemmän eläkettä kuin naispuolinen kolleegasi, vaikka eläkemaksunne sama onkin. Eläke-eurosi lienee suunnilleen 65 senttiä, mutta tilastoihmisenä tietänet tarkemmankin luvun.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Nuo sukupuolittaiset eläkeasiat ovat valtiosalaisuuksia, joihin eläkeyhtiöt eivät suostu vastaamaan, vaikka sitä on kysytty heiltä.

Mutta Eläketurvakeskuksen taskutilastosta voi itse laskea karkean arvion.
Vuonna 2010 miehet itse ja heidän työnantajansa maksoivat TyEl-maksuja noin 11,1 miljardia ja samana vuonna miehille maksettiin TyEl-eläkkeitä noin 10 miljardia. Naiset itse ja naisten työnantajat maksoivat vastaavasti 7,9 miljardia ja naiset saivat TyEl-eläkkeitä 9 miljardia.

Naiset ryhmänä saivat 2,2 miljardin edun miehiin verrattuna. Jos naiset ja miehet saisivat eläkkeitä sen verran kun kerryttävät eläkemaksuja, miesten eläkkeet nousisivat noin 11 % ja naisten eläkkeet pienenisivät noin 12 %.

Mutta tilanne ei ole pysyvä. Naisia on eläkkeellä vielä vähemmän kuin heidän osuutensa on työelämässä, koska naiset tulivat työmarkkinoille täysin rinnoin suhteellisen hiljattain. Eli naisten osuus eläkkeensaajista kasvaa koko ajan ja nuo suhdeluvutkin huononevat.

Niin kuin luvuista näkee, eläkepommi ei ole miesten aiheuttama, sillä miehille riittäisi lähes pelkästään työnantajan maksama maksuosuus. Eläkepommi on naisten aiheuttama ja pommin koko kasvaa koko ajan.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

Norjassa ei ole asevelvollisuutta, sillä palvelus on vapaaehtoinen. Kieltäytyjiä ei rangaista ja siviilipalvelus lopetettiin 2011: http://ohion.fi/tilalle.htm

Kaikkia velvoittava kansalaispalvelus olisi paitsi kansantaloudellista tuhlausta, myös kansainvälisten pakkotyösäädösten vastainen. Miehiä ja naisia velvoittavaa kansalaispalvelusta ei olla otettu käyttöön missään maassa maailmassa: http://akl-web.fi/asevelvollisuus/Kysymyksia_kansa...

Asevelvollisuus on periaatteessa nuoriin ikäluokkiin kohdistuva työnä perittävä vero, ja tästä syystä sitä kannattaa enemmistö vanhemmista ikäluokista. Vastaavasti kantaväestön enemmistö voisi kannattaa myös korkeampaa tuloveroa maahanmuuttajille. Nuorten tai maahanmuuttajien syrjiminen rikkoisi enemmistön kannatuksesta huolimatta kansalaisten yhdenvertaisuutta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset