Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Feministit hamuavat perheenisiltä kerättyjä työeläkemiljardeja

Tutkimusjohtaja Reija Lilja on ottanut elämäntavoitteekseen siirtää perheenisiltä kerätyt eläkemaksut sinkuille naisille. Hän on vuosien varrella kirjoittanut aiheesta useaan otteeseen eri yhteyksissä. Viimeinen hänen mielipiteensä julkaistiin Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa 18.10.2014 (missäs muuallakaan kun Hesarissa!).

Työeläkeperustaista perhe-eläkettä maksetaan enemmän ansaitsevan aviopuolison (tai rek.parisuhteen puolison) kumppanille ja/tai alle 18-vuotiaille lapsille, kun työeläkevakuutettu on kuollut. Muut saavat perhe-eläkettä KELA:n kautta.

Pääkirjoituksessa korostettiin, että perhe-eläkkeitä maksettiin vuonna 2013 1,7 miljardia euroa. Sitten puhuttiin sujuvasti leskeneläkkeistä. mutta ei muistettu mainita, paljonko tuosta summasta on leskeneläkkeitä. Koko jutusta käy ilmi, että siinä yritetään sumuttaa lukijaa puhumalla välillä perhe-eläkkeestä ja välillä leskeneläkkeestä, ihan niin kuin ne olisivat synonyymejä. Naisleskiä on perhe-eläkkeen saajista noin 78 %.

Mutta eläkejärjestelmä on monimutkaisempi kuin tavallinen tutkija uskookaan eikä tuota prosenttiosuutta voi käyttää naisleskien eläkesuoritusten laskennassa. Nimittäin, jos työeläkejärjestelmän leskeneläkettä ei olisi olemassa, nuo lesket saisivat leskeneläkettä KELA:sta. Ja niin kuin kaikki varmaan hyvin tietävät, KELA:n maksut tulevat taas pääosin niiden samojen perheenisien palkkalompakosta joko suoraan KELA-maksusta tai sitten verotuksen kautta. Perheenisien verotushan on useita prosenttiyksiköitä korkeampi kuin muiden veronmaksajien.

Eli kun perheenisät (tai rek-parisuht...) maksavat tänään työeläkemaksuja yli miljardin enemmän kuin itse saavat työeläkettä, niin heidän ylijäämänsä kattaa kyllä riittävästi leskeneläkkeet. Jos leskeneläkkeet lopetetaan, kaikki miesten TEL-maksujen ylijäämä maksetaan naisille. Eihän se varmaan hullumpi tavoite ole feministille, mutta entäs se paljon puhuttu tasa-arvo????

Se, että feministit hamuavat perheenisiltä kerättyjä miljardeja, ei ole mitään loogista perustetta, paitsi ehkä naisen logiikalla ajateltuna, sanoisi Spede.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Tässä putosi vähän kärryiltä.

Jos perhe-eläke poistettaisiin, niin monet vanhenevat pariskunnat eroaisivat, koska avopareina saisivat erilaisia eläke- ja sosiaalietuuksia paremmin. Käsitääkseni esimerkiksi kansaneläkkeen suuruuteen vaikuttavat puolison tulot. Tosin nämä etuudet tulevat valitolta, eikä eläkerahastoista.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Väännän rautalangasta:
KELA:n etuudet rahoitetaan 1. KELA-maksuista ja 2. valtiolta. 1. KELA-maksua kerätään eniten perheenisiltä, jotka käyttävät etuuksia vähiten. 2. Valtion tuloveron suurimmat maksajat ovat perheenisät (noin 5 % korkeampi veroprosentti kuin muilla).

Jos TEL-leskeneläke poistetaan, ne siirtyvät KELA:n maksettaviksi, hieman eri laskentaperustein, mutta kuitenkin.

Mutta KELA:n suurin rahoittaja on ...... ne samat perheenisät.

Tällä tempulla saadaan isoimmat leskeneläkkeet pois, pienemmät tullaan maksamaan jatkossa leskien kumppaneiden veroista ja TEL-maksuista.

Tämä vapautuva erotus leskeneläkerahasta kiinnostaa feministinaisia, joilta kerätyt TEL-maksut eivät riitä heidän eläkkeidensä maksamiseen. Vuonna 2010 miehiltä kerättiin 11,1 miljardia TEL-maksuaja miehille maksettiin 10 miljardia työeläkkeitä. Naisilta kerättiin 7,9 miljardia ja maksettiin 9 miljardia. Siinä on valtava ero.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset