Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Suomi maailman tasa-arvoisin, ei toiseksi tasa-arvoisin maa

YK:n kehitysohjelma UNDP:n Inhimillisen kehityksen indeksissä (HDI) valtiot asetetaan järjestykseen niiden kehitysasteen mukaan

http://hdr.undp.org/en/2014-report

YLE:n uutisten mukaan mukaan Suomi on sukupuolten mukaan tarkasteltuna maailman toiseksi tasa-arvoisin maa Norjan jälkeen YK:n raportissa. Itse löysin taulukosta 4 "Gender Inequality Index" Norjan sijalta 9 ja Suomen sijalta 11, mutta uskotaan valtiollista tiedonvälitystoimistoa, YLE:ä.

Raportti toistaa vanhaa mantraa naisen eurosta. Suomen naisten BKT on 75 % miesten BKT:sta ja Suomi saa huonon arvosanan.

Norjassa ero BKT:ssa on "vain" 80,7 %. Jos vertailu olisi tehty palkansaajien tuntipalkkana tehtyä työtuntia kohden, Suomi olisi varmaan ohittanut Norjan. Öljyrikkaassa Norjassa miesten ei enää tarvitse tehdä ylitöitä niin paljon kuin mitä suomalaiset miehet tekevät. Norjassa palkansaajille maksetaan yleisesti tuntiperustaista ylityökorvausta, Suomessa varsinkin korkeammin koulutetut miehet painavat töitä rajattomasti kiinteällä kuukausipalkalla ilman erillisiä ylityökorvauksia. Yli 50-tuntista työviikkoa tekee Suomessa noin 15 % palkansaajamiehistä, naisista vain noin 5 %.

Kun Suomessa ne naiset, jotka tekevät noin 83 % miesten työtunneista saavat noin 83 % miesten työtuloista, olisi mielenkiintoista kuulla arvionne, miten paljon heidän pitäisi YK:n mielestä saada, jotta tuloeroindeksi nousisi  lukuun 1.

Ehdotuksia?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Pirjo Jokinen

Homoseksuaaleilla ei ole avioliitto ja adoptio-oikeutta parisuhteen ulkopuolella ja muualla on maita/kuvernementteja joissa nuo oikeudet on, joten eipä voida sanoa että oltais kaikkein tasa-arvoisin maa maailmassa.

Onneks homouden perusteella ei alenneta palkkoja ja hyvin kelpaa homojen maksamat verot. Miten sitten lienee sen kanssa maksaako naiset yhtä paljon veroja kuin takuulla heteronormatiivisesti luokittuvat tosimiehet.. ääh..

Nää sukupuolijaottelut alkaa olla kyllä jo aikansa eläneitä. Kunhan saadaan vielä homojen asiat reilaan niin sitten onkin hankalaa jauhaa vanhaa mantraa miehet naiset plaaplaaplaa..

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Pirjo Jokinen:
"Homoseksuaaleilla ei ole ... joten eipä voida sanoa että oltais kaikkein tasa-arvoisin maa maailmassa."

Pirjo, jos tarkastelun kohteena on miesten ja naisten välinen tasa-arvo, miten homoseksuaalien oikeudet tulisi huomioida tällaisessa tarkastelussa?

Pirjo Jokinen

Tasa-arvo on vasta sitten kun kaikki on keskenään tasa-arvoisia.

Mies-naisasettelut on keinotekoisia. Naiset on joutuneet taistelemaan saadakseen itselleen samat oikeudet mitkä on miehillä ollut ja nyt joutuu vielä homotkin tappelemaan omistaan.

Ei näytä perusmiehuus somalta näissä kuvioissa.

Ja kun tiedetään että taantumus vaanii aina ja kaikkialla, ei voi edes herpaantua ja ruveta elämään niihin omituisiin miehiin luottaen, jotka nyppäsee maton jalkojen alta heti jos ei siitä pidä kiinni.

Osa miehistä on toki feministejä ja kunnon miehiä ajaen niin lasten kuin homojen ja kaikkien yhteistä tasa-arvoa, mutta kun kaikki ei ole, niin työsarka on loputon.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen Vastaus kommenttiin #5

Tuskin kaikkeja puntteja saadaan koskaan tasan. Jos kaikki rahat ja omaisuus jaetaan tasan, hetken päästä jollakin on kuitenkin enemmän. Yritetään nyt ensin mahdollisuuksien tasa-arvoa, ts. jokaisella on samat mahdollisuudet tasa-arvon tavoitteluun. Tai sitten voidaan siirtyä kommunismiin, missä valtio ottaa kaiken. "Kaikilta kykyjensä - kaikille tarpeidensa mukaan."

Tasa-arvoelimet ovat naisten hallussa. Se lienee syynä, ettei miesten tasa-arvo-ongelmista ole edes julkisesti puhuttu. Nyt tulee syksyllä ehdotus keskustelunaiheiksi. Mutta se ei ole miesjärjestöjen lista, vaan sensuroitu ja siloiteltu lista. Siitä on poistettu muka konsensus-hengessä paljon asioita. Ja sekin on vaan keskustelunaloitelista. Hauskaa taustoissa on, että kun tehdään naisten listoja, naisia on tekemässä 90 %. Kun tehdään miesten listoja, miehiä on ehkä puolet. Se tasa-arvo!

Feminismi vaanii aina ja kaikkialla, ei voi edes herpaantua ja ruveta elämään niihin omituisiin naisiin luottaen, jotka nyppäsee maton jalkojen alta heti, jos ei siitä pidä kiinni.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila Vastaus kommenttiin #5

Pirjo Jokinen:
"Tasa-arvo on vasta sitten kun kaikki on keskenään tasa-arvoisia"

Periaatteessa tietysti noin, tuotahan tasa-arvo yhdellä tapaa sanoen tarkoittaa. Mutta mitä tuolla mahdetaan käytännössä tarkoittaa?

Miten tuollainen "kaikki keskenään tasa-arvoisia" käytännössä ilmenisi?

Jokaisella yksittäiselle ihmisellä on ainakin kullakin omat preferointinsa joka ikisen muun ihmisen suhteen. Sellaista tasa-arvoa tuskin voi ainakaan vaatia, että minun olisi tykättävä kaikista yhtä paljon.

Tuo Pirjo oma näkemyksesi esille siitä, minkälaista tasa-arvoa peräänkuulutat. Kiitos

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Myös rumia ihmisiä sorretaan työelämässä ja varsinkin avioliittomarkkinoilla mutta verot kyllä kelpaavat. Voisiko tehdä lain että kauniin naisen pitäisi ottaa ruma mies aviokumppanikseen niin tasa-arvo taas kohenisi eivätkä rumat jäisi yksin. Seuraavaksi voisin kirjoittaa kuinka silmälasipäisiä ja lihavia kiusataan ja on se niin väärin.

Pirjo Jokinen

Ei laki kiellä rumia ihmisiä avioitumasta tai adoptoimasta vieraitten lapsia.

Enkä ole havainnut että menestyjät ois jotenkin paremman näköisiä tjms. Jotkut rumilukset on menestyneet loistavasti. Ei kaikki menestyjät ole kiiltokuvapuolue Kokoomuksen jäseniä.. ;) sikstoisekseen, kalliilla meikillä, kampaamolla, body..jotain, mitä ne on,m.. personaltreinaamisella saa ihmeitä aikaan ja etenkin kun on pätäkkää, millä ostaa fitnessapuskaa etc. etc.

Kannettu vesi vaan ei kaivossa pysy ja iän myötä nuoruus ja kauneus katoaa kuin tuhka tuuleen..

Homous ei kuitenkaan ihmisestä mihinkään katoa vaikka vanheheneminen ja "rumuus" koskettaa heitäkin.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Minäkin olen jotain mieltä omista lähtökohdistani. Olen samaa mieltä kuten lähes aina kaikkien kanssa esim. Pirjo Jokisen. Homojen kohtelu on aivan hirveää minunkin mielestäni. Eihän heitä arvosteta ollenkaan siten kuin kuuluisi. Homon pitäisi saada 2.5 prosenttia suurempi palkka kuin muut siinä duunipaikassa ja duunissa. Onhan se homolla ainakin tuon verran ikävämpää kaikenlaisten heteroiden kanssa yrittää olla.

Olen myös samaa mieltä siitä, että meidän pirun rumien suorastaan koiran kakan näköisten ja vähän ansaitsevien miesten pitäisi saada nainen valtion antamana. Katson, että Kela voisi hoitaa tämän. Minäkin halua naisen oman ihanaisen, mutta en kelpaa, kun fyrkendaalia ei ole eikä ulkonäköäkään.

Jokisen Pirjo: "Homoseksuaaleilla ei ole avioliitto ja adoptio-oikeutta parisuhteen ulkopuolella ..."
Eipä ole minullakaan, joten nyyhkikäämme ja valittakaamme yhdessä. Mutta kenelle? Sale Niinistöllekö?

Toimituksen poiminnat