Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Tutkittua tietoa: Miesten ja naisten vuosityötunnit

Ensi viikolla on Göteborgissa Työelämän tutkijoiden konferenssi, NWLC 2014, Nordic Working Life Conference.
Itse esiinnyn torstaina ja pidän esityksen aiheesta: "Kuinka mitata tuottavia vuosityötunteja?".
Yhteenveto on, että Suomessa kokoaikatyötä tekevät miehet tekevät useiden tutkimusten mukaan noin 15-20 % enemmän vuosityötunteja kuin naiset normaalissa taloustilanteessa.
Näistä otetaan huomioon EU:n virallisessa ansioerolaskelmassa (gender pay gap) vain noin yksi prosenttiyksikkö.

Kahdekymmenen prosentin palkkaero selittyy siten, että puolet siitä johtuu miesten niistä ylitöistä, jotka eivät näy palkkatiedoista (esimiesten ylityöt, jotka sisältyvät kiinteään kuukausipalkkaan ja ns. harmaat ylityöt). Neljäsosa johtuu naisten lyhyemmästä normaalista työviikosta ja neljäsosa naisten pidemmillä lomilla ja muilla palkallisilla poissaoloilla. Onhan naisten palkallinen poissaoloaste työstä noin 17 % ja miesten vain noin 12 %.


Esitykseni lyhennelmän voi lukea Lontoon kielellä täältä:


http://nwlc2014.com/wp-content/uploads/2014/05/Pauli-Sumanen-NWLC2014-sh...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Eikö siellä Göteborgin seudulla juuri aleta kokeilemaan kuuden tunnin työpäivää? Kunnallisella sektorilla.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Olisipa ollut aikaa jatkaa vierailua siellä niin olisin perehtynyt paremmin tuohon 6 tunnin kuntasektorin työpäivään. Suomessa kuntasektori tekee jo nyt yli 10 % lyhyempää työvuotta kuin yksityinen sektori, joten täällä siirtyminen kuuden tunnin työpäivään ei juurikaan näkyisi. Kuntien toimistotyöaika on 7 1/4 tuntia, mutta kun ottaa huomioon heidän lomiensa pituudet, vuosityöaika sen kuin lyhenee.
MUTTA lauantaina alkaa Venlojen ja Jukolan viestit, joten joudun palaamaan Suomeen jo perjantaina. Paluuliput oli ostettu jo kolme kuukautta sitten, sillä Göteborgin seudultakin tulee useita joukkueita kisaamaan maailman parhaiten järjestettyyn viestisuunnistukseen.

Mikael Kerokoski

Antikaisen vastaiskua odotellen, 5, 4, 3, 2, .......

Victor Troska

Myytti naisen 80 sentistä elää silti sitkeästi. Hiljattain sekä Hesari että HBL ottivat tuon esille itsestään selvänä faktana muun tekstin joukossa. Sanonta on ruvennut elämään omaa elämäänsä kaikesta kritiikistä huolimatta tai siitä välittämättä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset