Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Valtio yksityistää miesten työpaikkoja, So what?

Viime kuussa hallitus päätti myydä Destian (ex. TVH, sitten TVL). Eilen hallitus päätti Altian myynnistä.

Katsotaanpa tätä yksityistämislistaa vähän kauempaakin. 1993 valtio alkoi luopua Outokummusta, Rautaruukista ja Valmetista. Lipposen pääministeriaikaan jatkettiin Ensolla, Fortumilla ja Soneralla. Sitten tuli taukoa, mutta 2007 valtio luopui Kemira GrowHow:sta.

Kun valtio (= Puolustusvoimat) päätti yksityistää varuskuntien ruokahuollon vuosi sitten nousi hirveä haloo. Kyseessä oli tasa-arvo-ongelma. Sitä käsiteltiin eduskuntaa myöten, sillä kyseessä olivat naisten työpaikat. Ketään ei irtisanottu, mutta kuin tyhjästä nousi ilmoille, että julkisen sektorin palkkaetuudet eivät näykään palkkakuitista vaan yksityistettäessä (sen jälkeen kun lisääntyneet työtunnit oli korvattu rahalla) palkkaedut pienenivät yli 10 %. Samoista prosenttiluvuista puhuttiin, kun Riihimäen varuskunnan siivoojat siirrettiin joku vuosi sitten yksityisen yrityksen palkkalistoille. Uuden palkan pienuusasia vietiin käräjille asti. Julkisen sektorin palkoissa on siis yli 10 % näkymätöntä palkkaetuutta (joka ei näy miesten ja naisten palkkaerovertailuissa).

Joko huomasitte, missä pihvi?

Kun joku kymmenen/sata naista joutuu yksityistämisen kohteeksi, kyseessä on tasa-arvo-ongelma. Kun kymmeniä tuhansia miehiä siirretään yksityissektorille, kukaan ei puhu tasa-arvosta mitään.

Miesten asiat eivät ole tasa-arvoasioita, vain naisten asiat ovat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Tähän on paha kommentoida mitään leimautumatta sovinistiksi. (hymiö)

Jukka Mäkinen

Ei ollenkaan paha, teet vaan antikaiset. Puhut suurilla sanoilla silkkaa potaskaa totuudesta tippaakaan välittämättä, uskollisesti noudattaen telaketjufeministien uskontunnustuksia, niin hyvin onnistuu.
Rehelliselle luonnolle voi kyllä ottaa koville.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Puhut suurilla sanoilla silkkaa potaskaa totuudesta tippaakaan välittämättä,"

Antikainen on selvää poliitikkoainesta.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Rakennushallitus yksityisti aikanaan siivoojansa ja näin muodostettiin siivousalan yritys Engel, joka sitten myöhemmin myytiin ISS-palveluille. Kun Rakennushallitus yksityisti siivoojansa, niin myös palkkoja alennettiin, joka johti myös lakkoon. Aiheesta on tehty elokuvaikin, Eila, jonka pääosassa oli Sari Mällinen. http://fi.wikipedia.org/wiki/Eila_%28elokuva%29

Valtion yksityistämä Leijona catering on jo siirtymässä kilpailemaan avoimilla markkinoilla ja avaa ensimmäisen "ei-valtiollisen" lounasravintolansa elokuussa Helsingin Pasilaan, jonne hakee parhaillaan henkilökuntaa.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Sanot: " Kun Rakennushallitus yksityisti siivoojansa, niin myös palkkoja alennettiin."

Tuo on laitonta liikkeenluovutuksen yhteydessä. Oletko aivan varma? Wikipedia-sivusi ei anna edes viitettä moiseen. EU-parlamentin määritelmän mukaan palkkataso lasketaan tehtyä vuosityötuntia kohden. Olisiko ollut niin, että ennen he saivat samaa palkkaa kuin yksityisellä sektorilla maksettiin tekemällä vähemmän vuosityötunteja?

Olisi hyvä, jos saisin faktatietoa palkkojen alentamisesta. Tutkin parhaillaan eri sektoreiden tuottavuutta ja tällaiseen tietoon en ole törmännyt, päinvastoin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

http://www.kaapeli.fi/~euvkr/4-04engel.html

Silloin käyty rakennushallituksen kiinteistönhoitajien lakko ei millään tavalla saanut SAK:n tukea. SAK jopa kielsi lakolta kaikki tukitoimet. Tämän johdosta eduskunta uskalsi perua aiemmin hyväksymänsä ponnen, jonka mukaan rakennushallituksen entiset työntekijät tulee ottaa uuteen yhtiöön vanhoina työntekijöinä. Lakon tuloksena työntekijäpuoli joutui perääntymään monissa kysymyksissä. Vanhoja työntekijöitä irtisanottiin kieltäytymällä ottamasta heitä uuden yhtiön palvelukseen. Palkkoja alennettiin keskimäärin 1000 mk/kk ja mm. lomaetuja heikennettiin reippaasti. Vanhoilta työntekijöiltä otettiin pois mm. loman 9 päivän talvipidennysoikeus. Osalla lomaoikeutta heikennettiin 36 päivästä 30 päivään. Kiinteistöjen siivoojien määrää vähennettiin ja siivousaloja lisättiin.

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen Vastaus kommenttiin #4

Lain mukaan liikkeenluovutus menee niin, että kaikki työntekijät siirtyvät, mutta ostavalla firmalla on yhden kuukauden ajan irtisanomisoikeus, jos perusteluna on, ettei se tarvitse henkilöä. Tällöin tietysti sille paikalle ei saa palkata uutta. Kun valtio antaa siivouksen yksityiselle yritykselle, se ei itse asiassa olekaan liikkeenluovutus, koska valtio ei myy mitään yritystä. Siksi asiassa voi venkoilla sen suhteen, mitä tekee vanhalle omalle henkilökunnalle.

Sanot: "Vanhoilta työntekijöiltä otettiin pois mm. loman 9 päivän talvipidennysoikeus. Osalla lomaoikeutta heikennettiin 36 päivästä 30 päivään."

Tuo talvipidennysoikeus on työnantajan hyvänsuopuutta, joka ei ole (yleensä) kirjattuna työsopimukseen ja työnantaja voi sen poistaa ilman työntekijöiden lupaa. Jotkut varovaiset työnantajat poistavat sen uuden sopimuskauden alkaessa osana sopimusneuvotteluja, vaikka se ei olekaan kirjattu sopimukseen.

Talvipidennys on yksi niistä näkymättömistä palkkaeduista, joihin viittasin. Julkisen sektorin työntekijät eivät myöskään pidä oikeutettuna, että kuuden päivän lomalyhennys korvataan kuuden päivän lisäpalkalla, vaan heidän mielestään korvaus pitää olla suurempi kuin kuuden päivän palkka. Vapaa-aika on kalliimpaa kuin työaika. Eli siinä on toinen näkymätön palkkaetu.

Kun insinöörin ja sairaanhoitajan palkkoja vertaillaan keskenään, ei todellakaan oteta huomioon, että yksityisen sektorin insinöörin lomaoikeus on max 25 työpäivää, kun se sairaanhoitajalla voi olla 37 työpäivää (ilman talvipidennystä).

Toimituksen poiminnat