Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Postia kansanedustajille

Tänään vien jokaiselle kansanedustajalle 2 miehen euro - pinssiä. Alla saatekirje:

Mukana on myös pinssin saateseloste, jonka voitte lukea täältä:

http://paulisumanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/129958-pinssisota-alkakoon

________________________________________________________________

Arvoisa kansanedustaja,

 

"Miehen euro" - pinssi julistaa pinssien sodan!

 

Kansainvälinen työjärjestö ILO vastaanotti Suomen ratifioiman ILO 100 - sopimuksen "sukupuolesta riippumatta samanarvoisesta työstä on maksettava sama palkka" ja hyväksyi sen 14.1.1963, eli 50 vuotta sitten. Tämän ns. samapalkkasopimuksen teksti on takasivulla.

 

Tilastokeskuksen palkkatilastot eivät mittaa miesten ja naisten välistä palkkaeroa ILO 100 - sopimuksen mukaisesti. Miksi? Esimerkiksi:

1. Kaikkiin Tilastokeskuksen palkkatilastoihin kuuluu mukana palkanlisät esimerkiksi erilaisista työaika- ja olosuhdelisistä, vaikka ILO 100 - sopimuksessa tämä kielletään.

2. Yhdessäkään Tilastokeskuksen palkkatilastossa ei oteta huomioon käsitettä "samanarvoinen työ".

Edes tehtyjen työtuntien eroja ei niissä huomioida, vaikka sitä vaaditaan EU parlamentin päätöslauselmassa 2008/2012(INI) kohdassa G. Siinä vaaditaan työn tuottavuutta mitattavaksi määrällisesti (fyysiset läsnäolotunnit työpaikalla).

Tilastokeskuksen pääjohtaja onkin sanonut palkkarakennetilastosta, että se ei ole tasa-arvotilasto.

 

Jos laskemme miesten ja naisten välisen palkkaeron siten kuin EU ja ILO 100 sen määrittelevät, ottaen huomioon, että kokoaikatyötä tekevät miehet tekevät vuodessa noin 13 % enemmän työtä kuin naiset (työvoimatilaston mukaan) tai noin 19 % enemmän kuin naiset ajankäyttötilaston mukaan, niin "mies ja nainen saavat suunnilleen samaa keskituntipalkkaa normaalia tehtyä tuottavaa työtuntia kohden".

 

Miksi eräät tutkijat väittävät palkkaerosta muuta?

Seuraavat kolme Tilastokeskuksen sanontaa ovat aiheuttaneet ymmärtämisongelmia:

1. Tilastokeskuksen palkkatilastojen on tulkittu vertaavan tehtyä työaikaa. Esimerkiksi Anna-Maija Lehto väittää näin Tilastokeskuksen kirjassa "Tasa-arvo työn takana". Sama väite esiintyy myös hallituksen tasa-arvoselonteossa 2011. Palkkatiedoissa ei kuitenkaan ole erittelyä tehdyltä ja ei-tehdyltä työajalta. Tehtyjä työtunteja ei tiedetä, koska kk-palkat maksetaan kuun puolessa välissä.

Tilastokeskuksen palkkavertailuissa verrataan kokonaistyöajan kuukausipalkkoja, joista on vähennetty tuntiperustaisesti maksetut ylityöpalkat.

2. Kun Tilastokeskus ilmoittaa, että palkkavertailussa on "säännöllisen työajan" palkka, ovat eräät tutkijat tulkinneet sen tarkoittavan samaa kuin miten "säännöllinen työaika" on määritelty työaikalaissa. Näin ei ole. Tilastokeskus on antanut "säännölliselle työajalle" oman tulkintansa. Pääjohtaja Heli Jeskanen-Sundströmin mukaan "säännöllinen työaika = kokonaistyöaika, josta on vähennetty tuntiperustaisesti maksetut ylityötunnit". Työvoimatilaston mukaan kokoaikatyötä tekevien miesten säännöllisen työajan työtunnit ovat siten noin 13 % ja ajankäyttötutkimuksen mukaan noin 19 % suuremmat kuin naisten säännöllisen työajan työtunnit.

3. Eräät tutkijat ovat hämääntyneet Tilastokeskuksen ilmoituksesta, että palkkatilastoissa "työpanos on vakioitu". Kun määritelmään tutustuu tarkemmin, oivaltaa, että tuntipalkkaisten työtunneiksi on määritetty 170 tuntia/kk, eli heidät on vakioitu. Mutta kuukausipalkkaisten työpanosta ei ole vakioitu tehtyjen työtuntien mukaan. Miesten vakioitu työpanos on 13-19 % suurempi kuin naisten vakioitu työpanos, kun työpanosta mitataan tehtyinä työtunteina.

 

Katso myös YLE:n tv-ohjelma "Miehen euro on 87 senttiä", http://areena.yle.fi/tv/1772118

 

Teillä on oikeus vaatia, että Suomessa viimeinkin tehdään virallinen ILO-sopimuksen ja EU parlamentin päätöslauselman mukainen palkkaerovertailu. Käyttäkää oikeuttanne!

 

 

 

 

Miesten tasa-arvo ry / Pauli Sumanen

 

Tilaa tutkimukseni: paulisumanen miuku gmail.com

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän FijaSaarni kuva
Fija Immonen

Hei, Pauli. Kiitos mielenkiintoisesta blogista. Maksaakohan tuo sinun tutkimuksesi tilaus vai onko se ilmainen? :)

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Tutkimus on ilmainen, koska se on Word-muodossa, joten voin lähettää sen sähköpostissa ilman kuluja. Pitää toki luvata, ettei lainaa osaakaan tutkimuksesta ilman lupaa. Tämä siksi, että se on ehdolla julkaistavaksi alan lehdessä ja lehden kustantaja vaatii, ettei sitä saa julkaista ennen heitä. Ja jos se julkaistaan siellä, sitä ei saa julkaista muualla sen jälkeen.

Juhani Piironen

Erittäin hyvä blogi -kirjoitus.

Miksi Suomen tilastokeskus valehtelee?
Johtuuko pääjohtajan sukupuolesta, vai siitä että pyrkimyksenä on päästä kreikkalaiseen tilastointiin?

Käyttäjän Otto-VilleEdvardSormunen kuva
Otto-Ville Sormunen

Missäs tsurnaalissa meinaat publiseerailla kirjoitelmiasi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset