Työaika- ja palkkatilastotutkimuksia Tämä sivusto on yksi uusi kanava jakaa oikeata, tilastoihin perustuvaa tietoa miesten ja naisten työajoista ja palkoista. Olen ensimmäinen suomalainen tutkija, joka on tehnyt palkkavertailut ILO 100-sopimukseen perustuen "sama palkka samanarvoisesta työstä". Aikaisemmat palkkavertailut on tehty ilman samanarvoisen työn huomioonottamista, jolloin ne ovat jääneet ansiotasovertailuiksi.

Anteeksi YLE, ehkä ei sittenkään

Kiitos mannagryn (j.olavi heikkinen).

Hän on löytänyt sen, mitä minä itse en löytänyt.

Seurasin koko vuoden YLE Rele-blogia, koska vuosi sitten YLE:n tekemästä ohjelmasta piti tulla kopio YLE-Releeseen. Alunperin kuvittelin, että ohjelma tulee a-ohjelmiin, mutta sitten kuulin ohjelman tekijältä, että ei sittenkään.

Täällä kaipaukseni:

http://paulisumanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/119976-yle-hyllytti-tasa-ar...

Kun te menette YLE-rele sivustoille, huomaatte, että siellä ei ole mitään tästä tasa-arvo-ohjelmasta. Miksi muuten olisikaan? Tässä sivuston kuvaus:

"Rele on Ylen propellipäiden leikkipaikka, missä palikkoina ovat verkko, pelit ja kaikenlainen tekniikka."

Mutta nyt on sitten se YLE- areenaan tyhjästä, ilman linkkejä ilmestynyt kaipaamani ohjelma. 10-minuuttia, jotka kannattaa elämästään uhrata palkkatasa-arvolle, vaikka ei siitä olisi muuten niin kiinnostunutkaan.


http://areena.yle.fi/tv/1772118

Olen nyt nähnyt sen kerran.

Ensivaikutelmani:

1. Nyt on siis selvää, että virallisissa palkkavertailuissa ei ole otettu huomioon tehtyjä työtunteja, vaikka EU Parlamentin päätöslauselma vuodelta 2008 niin vaatii. Päätöslauselma löytyy verkosta. Katso kohta G, missä puhutaan tuottavuudesta.

http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=dbl&lang=fi&ihmlang=fi&lng1=fi,e...

2. STM:n tasa-arvoyksikön ja Samapalkkaohjelman palkka-asiantuntija Outi Viitamaa-Tervonen tunnustaa, että ei ymmärrä tilastoja. Voisiko yksityinen yritys palkata tällaisen tunnustuksen tehneen henkilön palkka-asiantuntijaksi?

3. Tilastokeskuksen tutkija, Tampereen Yliopiston dosentti Anna-Maija Lehto sanoo, että "ei ole mitään järkeä ottaa tuottavia työtunteja huomioon". Ja  "On vähemmän kiinnostavaa jankkaamista puhua tehdyistä työtunneista." Riittävätköhän hänellä rahkeet kumota EU Parlamentin päätöksiä? Muutenkin Lehto puhuu sellaista tuubaa, että siihen on pakko palata myöhemmin.

Katsokaa nyt ensin ohjelma, jonka YLE yrittää kätkeä, en aio enempää ottaa kantaa siihen, jotta teillä ei olisi ennakkokäsityksiä.

Lehto ja Viitamaa-Tervonen esiintyvät YLE:ssä kerran-pari kertaa vuodessa, esimerkiksi Aamu-TV:ssä. Aamu-TV:llä on satoja tuhansia katsojia, tällä kätketyssä ohjelmalla korkeintaan satoja. repikää siitä!

Jos haluatte kopioida ohjelman, tarvitsette siihen erityisen ohjelman, esimerkiksi tämän:

http://mpartel.github.com/yle-downloader-gui/

Luin juuri Timo Harakan synttärihaastattelun HS:stä. Siinä hän lausui: ""Oli pelottavaa huomata, että suurin osa toimittajista monistaa samoja mielipiteitä - ja suuruudenhulluutta tuntea, että on täysin mahdollista olla yksin oikeassa". Tämä, jos mikä kuvaa tunteitani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jukkalampinen kuva
Jukka Lampinen

Hieno juttu, että ohjelma on vihdoin tullut katsottavaksi. Kyllä vallalla oleva miesten ja naisten välisen palkkatasa-arvon katsantokannan outous ainakin käy ohjelman kautta hyvin ilmi.

Iso käsi Pauli työllesi!

Käyttäjän paulisumanen kuva
Pauli Sumanen

Katsantokannan ero:

Miesjärjestöjen keskusliitto: EU Parlamentin päätöslauselman 2008/2012(INI) mukaisesti, eli tehdyt työtunnit tulee ottaa huomioon.

Valtiofeministit, STM:n tasa-arvoyksikkö ja TANE: Bruttokuukausiansioiden vertailu.
"Näin on sovittu!" sanoo Outi Viitamaa-Tervonen

Odotan jännityksellä, kuinka monta vuotta menee, ennenkuin EU parlamentin päätöstä aletaan noudattaa Suomessa. Päätöksiä varmaan suodatetaan STM:n tasa-arvoyksikössä, eikä tämä päätös tule koskaan voimaan, koska sen jälkeen puheet palkkaerosta on pakko unohtaa.

Käyttäjän ilekahila kuva
Ilkka Kahila

Projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen, joka vastaa STM:n Samapalkkaisuus -ohjelmasta, toteaa todellakin ...

"Me ollaan SOVITTU TÄLLANEN PALKKAINDIKAATTORI JA SEURANTASYSTEEMI"

Koko pointtihan tässä Sumanen sinun esittämässäsi on, että esität perustellun kritiikin valittua "indikaattoria" ja "systeemiä" kohtaan.

Perusteltu kritiikki vallitsevan tavan mielettömyydestä ohitetaan toteamuksella "NÄIN ON SOVITTU". Huh huh

Nyt olisi jo korkea aika "sopia" miesten ja naisten palkkojen vertailusta uudella tavalla. Kun tieto asiasta lisääntyy, sen pitäisi ohjata kohti mielekkäämpiä tapoja.

Jos muutosta ei tapahdu, vaikka tieto lisääntyy, kyse on USKONKAPPALEESTA KIINNI PITÄMISESTÄ.

Käyttäjän henrimikkonen kuva
Henri Mikkonen

Hah, kyllä taas päivän naurut sai! Pauli, olet idolini. Keep it coming, vaikka mikään ei muuttuisikaan, kyllä eräänlaista tyydytystä saa siitäkin kun katsoo valtiofeministien vaivautunutta kiemurtelua kameran edessä.

(Poistin tästä väitteen efektikuvasta, kun katsoin jutun uudestaan ja huomasin että olihan sitä käytetty myös jutussa haastateltujen naisten kohdalla. Paulin ilmeeksi oli vain jostain syystä päätynyt tuollainen virnistys.)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset